Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Върви се към плавно заплащане на такса смет според количеството изхвърлен боклук

Снимка: Община Шумен

Тази година е преходна в преминаването към нов механизъм на остойностяване на такса смет, а именно - според количеството изхвърлен боклук от едно домакинство. Целта е да има повече справедливост при заплащане на такса смет. 

За пример, в Ловеч таксата смет скача драстично с около 36 на сто след решение на Общинския съвет от края на ноември миналата година. Промилите за нежилищните имоти се увеличават с 0,3%, а в жилищните с 0,5% за Ловеч и 34-те села на територията на общината.  

В дейността „депониране“ за Ловеч увеличението е с 0,1 промила, а за селата с 0,3 промила. То е по-голямо, защото данъчните оценки на имотите са много по-ниски от тези в града.

Мотивите за увеличението на таксата битови отпадъци е във връзка с договорите за сметосъбиране и сметоизвозванетоА в селата това става едва два пъти месечно и така с повечето средства се планира да се закупи нов автомобил за целта.

19,06 промила върху данъчната оценка на имотите в селата и 2,25 промила за жителите на Перник е увеличението за тази година – това е девет пъти увеличение на промилите за селата, а в Перник се запазват както и досега. С направените промени се уеднаквят сумите, които плащат хората на територията на цялата община. 

„Колкото повече се прилага разделното събиране, толкова по-малко боклук ще се генерира и съответно по-ниска такса ще се плаща от всяко домакинство, а общините ще имат по-малки отчисления за плащане по депонирането на отпадъците“, коментира темата в „Хоризонт до обед“ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Георгиева припомни, че в таксата битови отпадъци се включват и разходите за обществените пространства – градинки, паркове, тротоари, околоблокови пространство, около контейнерите, както и на гробищните паркове.


„Таксата в Перник се вдига например заради отчисленията на общините по депонирането. Те са сериозен разход за общините и се покриват от такса битов отпадък“, поясни още Георгиева. 

„Отчисленията се повишаваха плавно през годините. Според нормативната база тези отчисления за 2020 трябваше да бъдат 95 лв. на тон. След преговори с екоминистерстовото и сдружението на общините убедихме централната власт, че подобен скок е абсолютно непостижимТази година някои общини са поели риска да направят минимални увеличения на таксата за битов отпадък - защото има ниски данъчни оценки на имотите в селата, които не са актуализирани от 2011 година. За физическите лица давам пример - ако едни човек живее сам в голямо жилище в центъра на града, това не означава, че той изхвърля повече боклук от 4-членно семейство в по-малко количество. Изчисляването на количествата ще промени тази зависимост", подчерта Георгиева. 

„Ще използваме някой от моделите от Европа и от общини от България - това е Свиленград, това е родопската община Баните, в която за изчисляване на такса смет се използва понятието „човекомесец“ - Общината е измерила количеството, което генерира цялата територия и колко струва на човек на месец. Сезонните работници плащат само за месеците, в които са живели в общината, има друга система за разделно събиране в Златоград“. 

В 70 на сто от общините е възможно и таксата за бизнеса да се изчислява на база количество, каза още Георгиева. 

От януари 2022 година се очаква водещата основа за изчисляване на такса смет да бъде количеството, като всяка община ще избира начина за отчитане на това количество, обобщи още Силвия Георгиева. Оттогава отпада данъчната оценка като основа за отчитане на такса смет.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксинационните паспорти и новите разделителни линии - седмичен обзор на събитията по света

Седмица, в която битката за ваксините стана още по-мащабна. И все по-ясно се очертаваха нови разделителни линии - между имунизирани и неваксинирани срещу Covid-19. Често звучеше понятието "зелен паспорт". Според едни - билет за вход към нормалния живот, според други - поредно посегателство срещу свободата. "Обединихме се около въвеждането на..

публикувано на 27.02.21 в 09:54
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Тезата за ваксинационните паспорти е теза за продължаване на ограниченията

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация.  Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично..

публикувано на 26.02.21 в 08:50

Михаил Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

" Гледам с все по-нарастващо безпокойство и объркване на това да се пътува, ако имаш документ, че си ваксиниран , още повече, че България се проваля във ваксинационната си кампания и план", каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обсъждане на международни ваксинационни сертификати . "Европа няма в своята история подобно..

обновено на 25.02.21 в 11:46
Опашка от желаещи да се ваксинират в Пловдив

Имунолог: И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

"Тъй като вече има три ваксини, които са одобрени в нашата страна, с доказана ефективност и безопасност,  хората имат право да избират, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато,  затова пък хората се объркват и в информацията", коментира в предаването "Преди всички" д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността..

публикувано на 25.02.21 в 09:18
село Калайджии свлачище

Спирането на укрепване на свлачище заплашва да откъсне достъпа до златаришко село

Несвършена навреме работа по укрепване на огромно свлачище заплашва да откъсне достъпа до половината къщи в село Калайджии в Златаришкия Балкан . За решаване на проблема държавата отпусна преди повече от година 320 хиляди лева. Обявена е обществена поръчка от Община Златарица, която с най-ниска цена през миналото лято печели строителна..

публикувано на 24.02.21 в 10:00
Проф. Кристиан Хесе от Университета в Щутгарт

Омъжената жена в града - с най-добри шансове за дълъг живот у нас

Животът има начало и край и те се характеризират със своята еднаквост – микромортите при първия и последния дъх . Всъщност твърдението е валидно, ако Смъртта ни посети на 100-годишна възраст, казва в интервю за „Изотопия” професорът по математика и статистика Кристиан Хесе. Той преподава в Университета в Щутгарт, а една от любопитните скали,..

публикувано на 23.02.21 в 16:00

Ще остане ли образованието закотвено за фактите или ще развива ключови умения

„ Дебатът трябва да е не за премахване за външното оценяване в 4 и 10 клас, а дали това оценяване показва на учениците, училищата и образователната система имаме ли качествено образование или не .“ Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Златка  Димитрова, експерт по образователни политики в Сдружение “Образование България 2020-2030”...

публикувано на 23.02.21 в 12:09