Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предстои дигитализиране на строителния процес

Снимка: БГНЕС

„За първи път няколко сходни организации в строителството създадохме координационен съвет, чрез който да решаваме проблеми в сектора“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ новият заместник-председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Огнян Атанасов: 

„В декларация до вицепремиера Томислав Дончев сме се обявили против проект, финансиран с европейски средства, с който се прави проверка на всички регулирани професии. Там се дават два варианта как да бъдат трансформирани Камарите - да бъдат превърнати в обикновени неправителствени организации без задължителен характер на участници в тях към строителния процес. Вторият вариант – за отнемане на зависимостта на професионалните организации, които са коректив на всяко едно управление при законодателни промени, като същите да бъдат на пряко управление на държавната администрация“.

Инж. Атанасов обяви, че ще бъде сезирана и европейската асоциация. 

Ние сега се създаваме със закон от държавата, за да защитаваме обществения интерес, а също така да упълномощаваме проектантите“

Експертът поясни, че готвят и промени в Закона за устройство на територията, според които при обществените поръчки да отпадне формата за инженеринг, която според Камарата е грешна, защото проектантът се съобразява с възможностите на изпълнителя.

„В момента от Камарата изготвяме и писмо до Министерски съвет, и до други министерства във връзка с липсата на подготовка за реакция по време и след земетресение. Ние трябва да имаме строителни инженери, които да участват при земетресения, да са екипирани и оборудвани. В момента и в УАСГ няма такава програма как се действа от строителните инженери, как да реагират в такива ситуации“. 

Скоро предстои и дигитализиране на строителния процес: 

„Ще се изготви единна електронна система за устройствено планиране на инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. Това ще се изготви към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Вече има създадена междуведомствена група за целта“. 

Интервюто с инж. Огнян Атанасов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Язовир „Студена“, януари 2020 г.

Язовир „Студена“ е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. м. го делят от максималния му обем. За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река..

публикувано на 22.04.21 в 12:03

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места . Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано,..

публикувано на 22.04.21 в 10:33

Донеси любовта си към филмите – посланието на "Оскар"-ите тази година

Церемонията за най-престижните отличия в света на киното – наградите "Оскар" – ще бъде необичайна тази година заради пандемията. За 93-ти път Американската филмова академия раздава отличията  на най-добрите филмови звезди и режисьори. 225 държави отново ще излъчват церемонията. Театър „Долби“ в Лос Анджелис е в центъра на събитието...

публикувано на 22.04.21 в 10:18

Международната туристическа борса Ваканция и СПА отново онлайн

Най-голямата международна туристическа борса у нас Ваканция и СПА , която традиционно се състои в средата на февруари, има вече второ интернет издание . Изложението започна в 09.00 часа днес и ще продължи до 18:00 ч. на 25 април. То ще бъде достъпно от всяка точка на света. След затваряне на изложението съдържанието ще остане онлайн до 30 юни 2021..

публикувано на 22.04.21 в 09:47
Калоян Васев

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита". " Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична..

публикувано на 21.04.21 в 18:17

Предстои ръст на лихвите по кредитите

Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в седмия епизод на подкаста „На всяка цена“ професор Стефан Петранов , ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“...

публикувано на 20.04.21 в 17:56

Вирусите и Covid-19 могат да влошат състоянието на астматиците

"Вирусите и SARS-CoV-2, който предизвиква Covid-19, могат да влошат астмата, но изключително важно е за пациентите да знаят, че тяхното, така наречено контролиращо лечение, което  е назначено от техните пулмолози или алерголози,  трябва да не го преустановяват, трябва непрекъснато да го вземат, за да ги защитава и срещу всякакви вируси ",..

публикувано на 20.04.21 в 14:28