Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К2 - стара българска мечта

К2 (8611м)
Снимка: Стефан Стефанов




За първи път К2 е изкачен на 31 юли 1954 г. от Лино Лачедели и Ачиле Компаньони в състава на италианска експедиция.

На същата дата 60 години по-късно, през 2014 г., Боян Петров става първият българин, изкачил втория по височина връх на планетата.


“К2 - една стара българска мечта, просто вчера я докарах докрай” - съобщава от Базовия лагер Боян Петров в интервю за БНР и посвещава това изкачване “на българския алпинизъм”. Осем дни по-рано изкачва Броуд Пик.

Боян Петров на К2

Интересът на българите към К2 датира от края на 80-те години на миналия век. През лятото на 1988 г. Тодор Григоров и Петър Берон достигат до северното подножие на върха откъм Китай. Експедицията има за цел да събере информация за провеждането на бъдеща национална експедиция от север, която не се осъществява заради политическите промени в държавата, настъпили след 10 ноевмри 1989 г.


През 2005 г. се провежда българо-полска експедиция на К2. Тогава за Каракорум, Пакистан заминават Дойчин Боянов, Боян Петров, Иван Темелков и д-р Любомир Младенов. На 22 юли Боян Петров и Дойчин Боянов достигат 8150 м, но времето се влошава и атаката е прекратена. Никой не успява да изкачи К2 същия сезон.


През юли 2010 г. към К2 се отправя казахстанска експедиция, в която се включва българинът Петър Унжиев, неколкократен победител в планинския ултрамаратон "Обиколката на Витоша". Достига Лагер 2 (6700 м), където умира от височинна болест.


“Нещото, което за мен наистина представлява много съществена гордост, когато говоря за К2, е, че ние бяхме от хората, които водехме въжето по маршрута за изкачването на този връх. Тези, които в момента изкачват върха, могат да открият множество забити български клинове по скалите. Цялата Черна пирамида (характерен релеф на височина 6800-7100 м, бел.ред.) ние я екипирахме с въжета, което беше изключително тежко физическо усилие” - спомня си Дойчин Боянов.


Той е един най-добрите български алпинисти. Изкачването му на Еверест без допълнителен кислород през 2004 г. от север не е повторено досега от друг българин. Бил е на осемхилядниците Нанга Парбат и Гашербрум 1, на седемхилядника Ленин, на Алпамайо в Перу. Изкатерва легендарни маршрути по големи стени, като “The Nose” по Ел Капитан, Мармолада в Доломитите, североизточната стена на Пиц Бадиле, по маршрута на Касин. Осъществява премиерни изкачвания на върховете Левски (5733 м) и Сивата кула (5433 м) в Каракорум, както и на върховете Голям иглен връх, Св.Борис, Симеон и Академия на о. Ливингстън, Антарктида.

Дойчин Боянов на Гашербрум-1 или Хидън пик (8068 м), 11-ия по височина връх на планетата.

“В момента т.нар. алпинисти си стоят в лагера и чакат шерпите - някой да поеме рисковете, някой да свърши работата. Не знам дали мога да ръкопляскам на един такъв успех, защото си мисля, че К2 заслужава един по-чист стил. Ако трябва в днешно време да го направя по начина, по който в момента се прави, не съм сигурен дали няма да унищожа историята. Не трябва да се бърка това нещо с алпинизма” - подчертава Боянов.


От него, както и от други елитни български алпинисти (Виктор Варошкин, Мартин Маровски) се учи Стефан Стефанов, осъществил на 25 юли 2019 г. второто българско изкачване на К2. Казва за себе си, че не е алпинист, а бивш елитен джудист и настоящ успешен адвокат, баща на 3 деца. Многократен републикански шампион по джудо, състезавал се с успех и по карате Киокушин, победител и в състезания по конен спорт. Запален колоездач на дълги разстояния, плувец, а от няколко години - и катерач. 


Единственият българин, изкачил трите най-високи върха на планетата - Еверест (през май 2018 г.), Канчендзьонга (май 2019 г.) и К2 (25 юли 2019 г., второ българско изкачване).

Стефан Стефанов на К2

Макар и винаги добре подготвен, Стефанов прави изкачванията си с допълнителен кислород, в рамките на комерсиални експедиции. Винаги подчертава, че не е алпинист и се отправя към високите върхове за лично удовлетворение. След изкачването на К2 задълбочава обучението си по катерене и алпинизъм и признава, че лично за него “е много по-страшно да висиш на някоя стена в Алпите, отколкото да се изкачиш на К2 с комерсиална експедиция”.


На Канчендзьонга се запознава с Нирмал Пурджа и после, на К2 заедно се движат до Лагер 2. Непалският рекордьор го кани в своя екип за планираното през есента на 2019 г. изкачване на Шиша Пангма от юг. Междувременно, обаче, китайските власти затварят върха за експедиции. Българинът споделя, че не е затворил за себе си вратата към високите върхове и призовава:

“Да се обърнем към българските алпинисти... Дайте да се учим от добрите примери в България, имаме ги”.

Интервю с Дойчин Боянов и Стефан Стефанов за К2 можете да чуете в звуковите файлове.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56