Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заключващите чипове за входните врати - защита, но и риск в спешна ситуация

Снимка: БГНЕС

Чипирахме входовете на жилищните си сгради, заключихме ги със сложни системи. Защитени ли сме обаче не само срещу нежелани „гости“, но и в аварийна или спешна ситуация, когато трябва бързо да напуснем дома си?

Има различни системи – с двойни врати, с усложнения до безкрайност. Не трябва да забравяме, че освен сигурността от външни набези, трябва да имаме и своята сигурност да напуснем сградата при нужда“, коментира пред БНР Павел Миланов, председател на Асоциация „Етажна собственост“. 

Заключването с чип е нещо полезно на фона на ширещите се кражби. Хубаво е вратите да се подменят със здрави метални такива, с криптирани чип системи, които не могат да се копират, за да имат хората сигурност. От вътрешната страна на входната врата обаче следва да има дръжка или бутон за безпрепятствено излизане, обясни Павел Миланов в предаването „Хоризонт до обед“.

„Въпросът е като трябва да излезе от входа, какво се случва. Може земетресение, всичко се случва по нашите ширини в последно време. Трябва по най-бързия начин да се излезе, затова е хубаво с бутон, а не с чипове да се излиза от сградата. Не всеки може да има чип в този момент и да не може да напусне, което е недопустимо.“  

Това би следвало да е регламентирано, но не се извършва контрол от „Пожарна безопасност“, посочи Павел Миланов. Пожарната не е задължена да извършва всяка година проверка на противопожарната система във входовете, уточни той.

„Второто направление е, че само за жилищните обекти, когато бъде подаден сигнал, се извършва проверка. Говорим за жилища, не говорим за общи части. Така и не намираме какъв е регламентът за контрол върху общите части по отношение на например пожарна безопасност.“

Снимка: БГНЕС

Жилищните сгради от по-старото строителство са проектирани с два входа. На много места обаче вторият вход на блока е затворен или се ползва за нещо друго и рискът е сериозен, ако се случи нещо, предупреди Миланов.

Чиповете за асансьорите се слагат най-вече за притискане на некоректните платци на таксите. По закон и като съдебна практика обаче се смята за недопустимо да се ограничава достъпът до жилището, отбеляза още той.

Ако към чипа на асансьора се добави и заключването на етажите, става вече доста сложно. При кризисна ситуация трябва да можем да ползваме стълбището, заяви Миланов.  

„Това са надеждни системи, които вършат добра работа. Просто трябва да се спазват определени изисквания за наша безопасност. Техниката е добре дошла в общите части, тя може да  бъде много полезна. Трябва да се предвиждат и кризисните ситуации. Неслучайно като се ползва заключваща система с магнит, се поставя и акумулатор, който при спиране на електричеството да задържи вратата затворена. Но пък при кризисна ситуация трябва да може да бъде изключен, да се спре захранването, за да не остане вратата затворена“, изтъкна още Павел Миланов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35