Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредици в Мездра, пратиха жандармерия

Има петима задържани, други се издирват, образувани са 2 досъдебни производства

| обновено на 13.01.21 в 20:15
3
Блокираната ул. „Сливница“ в Мездра, където бяха безредиците.
Снимка: Ива Антова

Две досъдебни производства за хулиганство и повреда на имущество са образувани за безредиците в Мездра днес около обяд пред дома на заподозрения по случая с починалото момче. Петима са задържаните. Продължава издирването на другите участници в размириците. 

Домът, където последно е гостувало починалото момче при друго дете и който е собственост на баща му, задържан по случая, се охранява от МВР още след инцидента миналия петък.

Днес по обед, когато възникват безредиците, в района е имало над 10 полицаи.

Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков:

„По първоначална информация имаме няколко на брой лица, които са хвърляли камъни и са увредили два автомобила на конкретния адрес. Работи се към настоящия момент, издирват се участвалите в това деяние“.

На къщата са счупени прозорци с хвърлени предмети, обърнати са два високопроходими автомобила, собственост на задържания.

След безредиците към охраната бяха присъединени и сили на жандармерията.

Старши комисар Янко Янколов – директор на областната дирекция на МВР във Враца:

„Нашата цел е да не допуснем нарушаване на обществения ред, особено с такава дързост“.

Дядото на починалото момче – бившият депутат Тома Томов, заяви, че безредиците са провокирани от обърканото, по думите му, разследване.

„До снощи, до 17.00 часа, се срещнах и с главния прокурор, и с окръжния прокурор. Аз бях убеден, че всичко е наред, да има спокойствие, обаче от снощи започна да вали информация и то се оказа за съжаление, че е истинска. Няма местопроизшествие. Телефоните са били при тях постоянно. Не са извикали криминалисти. Тогава се появяват тези неща, когато хората започват да се съмняват в справедливостта и в закона. Кой провокира тези неща?“.

Томов изрази недоумение защо такъв случай на причинена смърт се разследва от районна прокуратура, при условие, че това е в компетентността на окръжната. Каза още, че са предприети действия случаят да бъде поет от окръжната  прокуратура във Враца.

Той изрази удовлетворение от срещата си вчера с главния прокурор, който днес преди обед беше в Мездра, където се срещна с разследващите по случая.

От МВР съобщиха по-рано, че части на полицията и жандармерията се изпращат спешно към Мездра, за да възстановят реда. 

Безредиците възникнаха, след като главният прокурор Иван Гешев си тръгна от Мездра.

"Няма официален документ - известие, че ще се предприемат протестни действия на тази улица. Ако има нещо, то е самоуправство". Това заяви пред БНР кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Той посочи, че от полицията има информация, че са предприети охранителни дейности, всичко е под контрол и от МВР ще излязат с информация.

Улицата, където е домът на задържания за убийството. Снимка: Ива АнтоноваУлицата, където е домът на убитото момче. Снимка Ива Антонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31