Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна имунизацията срещу Covid-19 с ваксината на "Модерна"

| обновено на 14.01.21 в 09:35
Първата имунизирана с ваксината на "Модерна" бе София Йорданова.
Снимка: БГНЕС

Започна имунизацията срещу Covid-19 в страната с ваксината на американската компания „Модерна“ в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“.

Първата ваксинирана е София Йорданова, старша сестра на централната реанимация в болницата и отговаряща за Covid отделението.

Общо 200 са желаещите да се ваксинират в лечебното заведение. 100 са получените дози от препарата.

Това е втора ваксинация в „Майчин дом“. До момента с първата ваксина, пристигнала у нас, са ваксинирани 100 души от персонала.

В сряда у нас пристигнаха първите 2400 дози от ваксината на "Модерна", като с препарата ще бъдат ваксинирани медицински специалисти от столицата.

Ето какво каза София Йорданова, веднага след като получи първата доза на ваксината:

„Чувствам се прекрасно, вече много и по-спокойна и смятам, че направих най-правилния избор за себе си. Нямам абсолютно никакви притеснения за себе си. Смятам, че сложих филтър между себе си и заразата, за което искам да благодаря на абсолютно всички компетентни органи, участвали в тази безупречна организация. Аз работя на първа линия и като отговорен човек смятам, че избрах най-доброто за себе си. Бих препоръчала да следват моя пример, но, разбира се, това е акт на собствен избор. Не мога на всяка цена да ги задължа. Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците, които всъщност се оказа, че няма такива. Надявам се голяма част от населението да разберат това“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пристигна първата доставка на ваксината на "Модерна"

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания „Модерна“ вече е в България. Това обяви по време на правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Той разпореди на здравния министър ваксините да се..

публикувано на 13.01.21 в 12:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно,..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства..

публикувано на 25.04.24 в 10:22