Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барселона е финалист за Суперкупата на Испания

Педри от Барселона се бори с трима.
Снимка: БТА

Барселона спечели с 3:2 след изпълнение на дузпи срещу Реал Сосиедад първия полуфинален сблъсък за Суперкупата на Испания, игран в Кордоба. Редовното време продълженията завършиха 1:1.

Миналата година надпреварата се проведе в Арабските страни, но сега е в Испания. В спор за трофея Барса ще срещне победителя от двойката на другия полуфинал между Реал Мадрид и Атлетик Билбао, които играят утре.

Извън състава на Барса остана суперзвездата Лионел Меси, който е с контузия след мача с Гранада и не тренира днес. Целта на Роналд Куман беше да го съхранен за евентуалния финал през уикенда. За каталунците не играха още Ансу Фати, Жерард Пике, Серхи Роберто и Филипе Коутиньо.

Първото положение в беше на сметката на баските. В третата минута шут на Александър Исак с глава мина над вратата. В 11-ата Порту успя да отправи удар след подаване на Микел Оярсабал, но не намери целта.

Барселона отговори с изстрел Усман Дембеле в 17-ата минута, но отбраната на баските се справи. Три след това двама футболисти на Реал Сосиедад - Мерино и Исак, си попречиха и каталунците оцеляха. В 25-ата Ромеро спаси удар на Мартин Брайтуайт.

Каталунците взеха изцяло инициативата и това даде резултат.  В 39-ата минута Де Йонг даде аванс на своите след отлична триходова комбинация. 

Шест минути след началото на второта част баските получиха право да изпълнят дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Де Йонг. Зад топката застана Микел Оярсабал, който изравни. В ответната атака се получи спорна ситуация пред вратата на Реал Сосиедад, като в първия момент се създаде впечатление, че ще бъде отсъдена дузпа за Барса, но в крайна сметка беше отсъдено нарушение на Де Йонг в атака.

В края на редовното време Реал Сосиедад можеше да реши мача. Микел Мерино отправи удар с глава, но топката беше отклонена от негов съотборник и не намери вратата. 

В 94-ата минута резервата Салдуа насочи топката под гредата, но Тер Стеген успя да спаси. Баските бяха близо до това да сгрешат фатално при ответната атака, след като Мерино сгреши при изнасянето на топката. Барса обаче не се възползва.

В 100-ата минута Дембеле бе оставен на стрелкова позиция. Французинът обаче прати топката в ръцете на Ремиро. В последните десетина минути Реал Сосиедад можеше и да стигне до победата. Оярсабал обаче не се възползва от хубаво подаване на Янузай. Белгиецът пък тресна гредата от свободен удар в 118-та минута.

При дузпите Тер Стеген спаси ударите на Баутиста и Оярсабал, а Жозе уцели гредата. За Барса се издъниха Френки де Йенг и Антоан Гризман.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33
Бинев връчва анцуг на България на Ализаде.

Иранската таекуондистка Кимия Ализаде ще се състезава за България

Иранската звезда в олимпийското таекуондо Кимия Ализаде ще се състезава за България. 25-годишната иранка, която в момента е със статут на бежанец, подписа договор с председателя на Българска федерация таекуондо Слави Бинев. "Много съм щастлива да бъда тук и съм благодарна на всички, че ми дадоха възможността да представям България. Сега..

публикувано на 27.03.24 в 12:03
Германия - Нидерландия

Германия надигра Нидерландия, Испания и Бразилия със зрелищно равенство

Домакинът на Евро 2024 Германия победи с 2:1 у дома Нидерландия в контролен футболен мач, изигран във Франкфурт. Още в четвъртата минута Мемфис Депай асистира за Джоуи Феерман, който даде аванс за гостите, но само седем минути след това Максимилиан Мителщадт изравни след пас на Джамал Мусиала. В 18-ата минута нов пас на Мусиала изведе Илкай..

публикувано на 27.03.24 в 07:46
Полша празнува класиране за Евро 2024

Полша, Украйна и Грузия са последните участници на Евро 2024 в Германия

Националните отбори на Полша, Украйна и Грузия са последните 3 участника на Европейското първенство по футбол в Германия през лятото, след като успяха да спечелят решаващите квалификационни срещи.  В Кардиф поляците отстраниха домакина Уелс след победа с 5:4 при изпълнението на дузпи. В редовното време и продълженията двата отбора направиха..

публикувано на 27.03.24 в 07:39
Григор Димитров

Григор Димитров стигна четвъртфинал в Маями след голяма битка с Хуркач

Поставеният под №11 Григор Димитров стигна четвъртфиналите на Мастърс 1000 тенис турнира в Маями (САЩ), след като надигра поляка Хуберт Хуркач в епична битка, продължила 2 часа и 41 минути - 3:6, 6:3 и 7:6 (3).  Хасковлията ще играе за първи път в кариерата си в тази фаза на турнира в Маями, а негов съперник в петък ще бъде поставеният под №1 в схемата..

публикувано на 27.03.24 в 06:47

Грузия ще играе за пръв път на европейско по футбол

Грузия се класира за първи път в историята си за финалите на Европейско първенство. Във финален плейоф грузинците завършиха наравно скучно 0:0 с Гърция в редовното време и продълженията, но спечелиха с 4:2 след дузпи в Тбилиси. Халфът Ника Квеквескири се разписа при решителния удар от бялата точка, хвърляйки в екстаз публиката в грузинската столица...

публикувано на 26.03.24 в 23:08

Нефтохимик е полуфиналист, Левски и Пирин ще играят трети мач

Шампионът Нефтохимик 2010 (Бургас) се класира за полуфинали в мъжката лига. Тимът, воден от Мартин Стоев, надигра като гост Берое 2016 (Стара Загора) с 3:1 (22:25, 25:22, 25:19, 25:17) във втори мач между двата тима от ¼-финалните плейофи, който се игра в зала „Иван Вазов“ .  Така бургазлии отстраниха съперника с общ резултат 2-0 успеха и продължават..

публикувано на 26.03.24 в 21:17