Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общините в Израел с цялостна помощ за карантинираните и хората в третия локдаун

Дебитни карти за социално слабите в Израел в помощ на малкия бизнес

Снимка: БГНЕС

Близо една пета от населението на  Израел  вече е имунизирано срещу Covid-19. Въпреки това заради повишаване на нивото на заболеваемост беше обявен трети локдаун. За разлика от първия, дълги опашки за стоки от първа необходимост нямаше, но за малкия и среден бизнес новата карантина може да има фатални последици. Затова в големите общини на Израел, където и бюджетите за социални дейности са значителни, има сериозна политика за  подпомагане на пострадалите.

"През предните два локдауна на социално слабите в Холон носеха всеки ден топла храна вкъщи. Менюто беше универсално, но въпреки това имаше и недоволни". Това каза в „Преди всички“ Данит Алиаси-Бони, директор на направление социални дейност и доброволци:

"Сега всяко семейство или самотен човек от тази група получава електронна карта със сумата, на която преди са получавали храната. С нея могат да купят продукти от най-близките до дома си магазини. На разстояние до километър от дома им, може да има и супермаркет, но картите са предназначени и за подкрепяне на малкия и среден бизнес и само в техните магазини са валидни".

Отделно от това малките фирми получават субсидии от общината, с които да си платят наемите за помещенията и режийните. Отлагат и плащането на данъците за миналата година.

БГНЕС

„Позвънихме на всеки един от групата на нуждаещите се и го попитахме конкретно каква помощ очакват от нас“, поясни още  Данит Алиаси-Бони:

„Най-интересното е, че много от възрастните, които са в строга карантина, поискаха да помагат на многодетните семейства, макар и по телефона. Те обясняват уроците на децата, за които е трудно да усвоят материала по мрежата, подкрепят юноши, които заради застояването вкъщи са в конфликт с родителите си, успокояват съпрузи при възникнали противоречия.

Разбира се, имаме и психолози, които разговарят със самотни хора, но не достигат. Затова сме мобилизиралибивши учители, социални работници, лекари, майки,  отгледали многобройна челяд. На базата на своя опит те помагат на нуждаещите се. По време на епидемията има телефон за разговори със самотни хора. За хората с увреждане сме купили и вече разнасямe настолни игри, на които могат да играят и сами, а също и дребни спортни съоръжения, за да се раздвижват вкъщи“, разказа още Данит Алиаси-Бони.

По думите й общината е подготвила и маски, ръкавици и дезинфектанти. А също и:

„Прибавихме и шоколад и лакомства за семействата с деца. Имахме акция за събиране на играчки. Мнозина купиха нови играчки за нуждаещите се, като доброволци дезинфекцираха всички подарени електронни игри и автоматични играчки. Осигурихме и таблети за многодетните семейства, където техниката не недостига.

Имаме и още две акции. Безработни техници помагат за дребни домашни поправки на социално слабите. Общината е поела тези разходи, макар и заплатени по минимална тарифа.

БГНЕС

Преди първия локдаун мнозина се запасиха с консерви и храни, сякаш не започваше  епидемия, а се очакваха бомбардировки. Гаранционните срокове на тази храни изтичат и сме създали организация те да се споделят със социално слаби“, поясни още директорът на направление "Социални дейност и доброволци":

Някога пред различните учреждения седяха старци с пишещи машини и попълваха бланки с най-различни документи. Сега имаме телефонна услуга, предназначена за хора, които трудно си служат с техниката или не знаят добре иврит. Помагаме им да си запазят час за лекар или за банката, или да попълнят документи .

По наша инициатива девойки на алтернативна военна служба помагат в наглеждането на децата на многодетните семейства и на лекарите в болницата и в поликлиниките, тъй като училищата и детските градини не работят и нямат на кого да ги оставят.

По време на първия локдаун имаше практика хората да пеят от балконите си. Сега ние мобилизираме артисти, които спазвайки социалната дистанция, пеят на улицата. Избрали сме популярни песни, които да вдигат духа на хората, " разказа Данит Алиаси-Бони.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Анелия Симеонова - невролог и специалист по съня.

Д-р Анелия Симеонова: При безсъние се повишават апетитът и артериалното налягане

През последната година се отчита ръст на хората, които се оплакват от проблеми със съня. Вече се появява понятие за разстройство на съня, свързано с коронавируса. Това каза за БНР д-р Анелия Симеонова, специалист по медицина на съня, невролог в болница "Токуда". " Наблюдаваме през последната година пациенти с нарушена структура на съня , с..

публикувано на 06.03.21 в 19:30

Първият български прототип на мобилен телефон е създаден през 1964

От дебелите кабели и пуканията в слушалката до безжичното предаване и дори излъчването на живо. Това е историята на телефона, който навършва 145 години от създаването си. Създадено малко преди Освобождението, новото (или старото) изобретение идва в България през 1877 г. по време на Руско-турската война и обсадата на Плевен. Прототип на..

публикувано на 06.03.21 в 11:56

Конфликт между частни погребални агенции и Община Ловеч

Частните траурни агенции в Ловеч са изправени пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в общинската наредба за местните такси и цени на услугите, с които бяха увеличени драстично погребалните услуги, а според агенциите от Общината са ограничили и дейността им. За днес беше насрочена среща между представители на..

публикувано на 05.03.21 в 14:36

Физическият факултет е с най-добрата програма в СУ според глобална класация

"Това е едно от най-добрите представяния в света на българско висше учебно заведение и ние не сме изненадани", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийския университет за това, че  факултетът се оказа с най-добрата програма според класацията QS World University Rankings по предмет,..

публикувано на 05.03.21 в 12:43
Снимката е илюстративна

Децата със специални потребности в Смолян вече имат нова сензорна зала

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Смолян вече има и модерна сензорна зала.  Новата зала ще бъде на разположение на всички всички деца със специални образователни потребности, които посещават центъра.  Помещенията, в които са разположени многобройните уреди за рехабилитация, терапевтични игри и..

публикувано на 05.03.21 в 12:16

Д-р Крайселска: На места има объркване с партидни номера на ваксините

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ , посочи тя  в предаването „Преди всички“. „Масово се оказва, че на тяхното име, на..

обновено на 05.03.21 в 11:05

„Българските следи по света " - младежко биенале в Италия

През март започна Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия. "Това биенале се роди по естествен начин, защото в нашето училище -  „Асен и Илия Пейкови“ отдавна се занимаване с..

публикувано на 04.03.21 в 12:29