Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на икономика с 5% и 4,8% бюджетен дефицит в Германия през 2020 г.

| обновено на 14.01.21 в 18:02

Рекордните 1244 жертви на коронавируса за денонощие и над 25 000 нови случая отчете днес институтът „Роберт Кох“ в Германия. Ръководителят му - Лотар Виилер, призова работодателите да преминат към повече дистанционна работа.

В същото време статистическият институт отчете 5-процентен спад на германската икономика за миналата пандемична година. 

За първи път от 2011 година Германия отчита бюджетен дефицит - хазната е на минус 4,8 процента. През март и април 2020 цели отрасли на германската икономика на практика бяха спрели работа. Затворените граници спряха търговията. 

Петпроцентния спад в икономиката ресорният министър Петер Алтмайер нарече „драматичен“.

„Това, че спадът е с почти един процент по-малък от очакваното в началото на пандемията, не ни носи успокоение“, добави той.

През 2009 година, годината на финансовата криза, най-силната европейска икономика се сви с 5,7 процента. За сега това е най-големият икономически спад в историята на Федералната република.

За следващата година икономическият министър очаква „чувствително възстановяване“, но не назова конкретни цифри. През есента Алтмайер прогнозира ръст през 2021 г. от 4,4 процента.

„Заедно с финансовия министър ще направя всичко възможно да гарантираме необходимите финансови средства, за да се справим с това предизвикателство и да предотвратим необратими щети за германската икономика“, заяви Алтмайер и призова, в годината на регионални и национални парламентарни избори партийните интереси да останат на заден план.

Рецесията през изминалата пандемична година обаче е малко по-сдържана от пазарните очаквания за свиване на БВП с 5,1% и е малко по-плитка от икономическия спад с 5,7% през 2009 г. , когато беше в сила последната глобална финансова криза.

На календарно коригирана база германската икономика се понижи през миналата година с 5,3% след повишение с 0,6% през 2019 г.

Почти всички икономически сектори бяха силно засегнати от коронавирусната пандемия през 2020 г.

В индустрията (изключвайки строителството), която представлява малко над една четвърт от цялата икономика, беше отчетен спад през миналата година от 9,7%, като само в рамките на промишлеността спадът беше от 10,4 на сто.

Промишлеността беше засегната от последиците от коронарната пандемия най-вече през първата половина на 2020 г., отчасти заради временните прекъсвания в глобалните вериги за доставки.

Икономическият спад беше особено силен в сектора на услугите (с 11,3%), като пониженията бяха толкова значителни, колкото никога досега, посочва Destatis.

Междувременно брутната добавена стойност в строителството нарасна с 1,4% през миналата година.

Графика на промяна на БВП на Германия на годишна база


Въздействие от коронарната пандемия беше отчетено и в потреблението. За разлика от финансовата и икономическа криза преди близо десетилетие, когато икономиката беше подкрепена от всички компоненти на потребителските разходи, разходите за крайно потребление на домакинствата през 2020 г. се свиха с 6% годишна база, което беше безпрецедентно намаление, посочва немската статистика.

Правителствените разходи за крайно потребление пък се увеличиха с 3,4% и имаха стабилизиращ ефект на фона на негативните последици от коронавирусната пандемия. Това, наред с други неща, се дължеше на държавните разходи за придобиване на защитно оборудване и за болнични услуги.

Брутното образуване на основен капитал отчете спад от 3,5% - най-голямото намаление след финансовата и икономическа криза от 2008/2009 г. Противно на тази тенденция, бруто образуването на основен капитал в строителството нарасна с 1,5%.

Брутното образуване на основен капитал в машини и съоръжения се срина с цели 12,5% спрямо предходната година. Брутното образуване на основен капитал в други дълготрайни активи, които включват по-специално научноизследователска и развойна дейност, се свиха с 1,1 на сто, показва експресната оценка на Destatis.

Пандемията от коронавируса също така оказа голямо негативно влияние върху външната търговия на Германия. Износът и вносът на стоки и услуги през 2020 г. се понижиха за пръв път от 2009 г насам, като експортът се сви с 9,9%, а импортът с 8,6 на сто. Спадът беше особено голям при вноса на услуги, като това дължеше главно на високия дял на туризма, където беше регистриран много рязък спад.

Икономическите резултати през 2020 г. бяха постигнати от 44,8 милиона заети лица. Това представлява намаление с 477 000, или с 1,1% спрямо 2019 г. Поради пандемията приключи тенденцията на нарастване на заетостта, която продължи повече от 14 години дори по време на финансовата и икономическа криза от 2008/2009 г. Този спад засегна особено силно заетите лица н непълно работно време и самонаетите, докато броят на служителите, подлежащи на социално осигуряване, остана стабилен. Изглежда, че бяха избегнати големи уволнения най-вече чрез държавната програма за защита на работните места.

Икономическият спад през 2020 г. беше омекотен от безпрецедентния набор от спасителни и стимулиращи мерки, които коалиционното правителство на канцлера Ангел Меркел започна да предприема още от март, когато страната се оказа в първия коронавирусен локдаун.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57