Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев насрочи парламентарните избори на 4 април

| обновено на 14.01.21 в 18:33
Президентът Румен Радев обяви датата на изборите в обръщение към народа.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.

„Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. 

Мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 26 март.

“Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност.

Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока.

Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина, каза Радев.

Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да гласуват, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините.

Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене, машинен вот“, акцентира президентът Радев.

Преди да оповести днешното си решение повече от седмица държавният глава се консултира с парламентарни и извънпарламентарни партии, със здравните власти, ЦИК и българи в чужбина.

„Във време, в което институциите се сриват подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура - изборите добиват съдбовно значение", заяви президентът Румен Радев, припомняйки, че за първи път изборите ще са в условията на пандемия и масивен машинен вот, а от отговорността на институциите зависи запазването на здравето на избирателите, гарантирането на вота на всеки и прозрачността на изборите.

Консултациите при президента през последните дни показали, че въпросите са повече от отговорите.

Радев подчерта, че здравните власти трябва да обявят възможно най-рано мерките, които са решаващи за предизборната кампания и за активността по време на вота.

Президентът призов ЦИК да даде възможност на всички политически формации и организации да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините за вота:

"Да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот."

Насрочвайки изборите за 4 април -  седмица след първата възможна дата за вота, президентът подчерта:

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приемат необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин. Да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ е готова да приеме мобилни урни за лица под карантина

Датата на предстоящите парламентарни избори президентът ще определи като ще се ръководи от готовността на партиите и на изборната администрация. Това уточни в хода на днешните консултации с парламентарните партии държавният глава Румен Радев. Той..

обновено на 12.01.21 в 18:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския..

публикувано на 18.04.24 в 09:14
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от механизмите за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност..

публикувано на 18.04.24 в 08:04