Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори на 4 април - реакции на водещите партии

| обновено на 15.01.21 в 00:04
Снимка: БГНЕС

Датата 4 април за провеждане на парламентарните избори е приемлива, обявиха от ГЕРБ.

Депутатът Тома Биков обаче заяви, че управляващите няма да внесат в парламента нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът Радев предлага:

„Днес господин президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочва изборите за 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с някой притеснения. Ние няма да внесем нито една от промените, които господин Радев предложи, няма и да ги подкрепим.

Президентът да прекрати линията си за саботиране на изборния процес с внушаване на недоверие в него. Ще му кажа, ако не го е разбрал, че не машините и не пликовете гласуват. Гласуват хората и ние трябва да се борим за доверието на хората. Който не го е разбрал, ще загуби и тези избори“, каза Биков.

От ВМРО заявиха, че датата на изборите не е от особено значение.

Заместник-председателят на партията Искрен Веселинов посочи, че призивът на държавния глава за промяна на изборното законодателство са неприемливи и че "Обединените патриоти" също няма да го допуснат:

"Като всяка една друга дата. Изцяло в правомощията и изцяло отговорност на президента е да определи датата. По-скоро смущаваща е останалата част от неговите послания към обществото и опитите да се променят изборни правила в последната минута с очевидното желание да бъде облагодетелствано Движенето за права и свободи.

Надяваме се това да е само позив на популизъм от президента и някакъв опит на сформиране на мнозинство на партниращите си добре в настоящия момент БСП и ДПС в следващия парламент.

Как си представяте да даде възможност на Ердоган да пусне няколкостотин хиляди бюлетини в полза на една етническа партия на български избори. Ние трябва да сме се отказали от името патриоти за да го допуснем", коментира Веселинов.

БСП е готова за избори по всяко време и приема датата за тяхното провеждане да бъде 4 април, коментира Атанас Зафиров - член на Националния съвет на социалистите.

По думите му БСП ще работи активно при промените в изборното законодателство, но идеята на държавния глава за гласуване по пощата е трудно осъществима:

„Ние приемаме всяка законосъобразна дата, посочена от президента на Републиката. Възнамеряваме да защитаваме и в дебатите в Народното събрание по отношение промените в Избирателния кодекс. Едни такива промени, които се правят в последния момент, винаги крият своите рискове. Ние сме били принципни противници на такива, но явно в създадената ситуация ще се наложат такива промени с цел гарантиране здравето на българските граждани.

Гласуване по пощата е една добра, разумна мярка, която за съжаление няма как да бъде приложена в тези избори, защото времето за активна регистрация вече е безвъзвратно изтървано“, коментира Зафиров.

От парламентарната група на ДПС се въздържаха от коментар за президентското изявление и избраната дата  пред медиите.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа на Фейсбук страницата си, че "най-голямото предизвикателство е да се проведат избори в условия на Covid кризата". 

Той заявява още, че в близките седмици политиците трябва да свършат много работа.

Карадайъ не коментира дали датата 4 април за провеждане на вота удовлетворява Движението за права и свободи.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че е удовлетворен от датата, посочена от държавния глава, и вече има идея как трябва да протече предизборната кампания:

“От тук нататък искам да призова всички, които ще участва в следващите избори, в своите предизборни кампании, а и предизборни програми да употребяват по-малко думичката “ще“. Нека да бъде сблъсък не на нови празни обещания, а на отчети – кой какво е свършил през годините“.

Удовлетворение от датата и от идеите на президента за законодателни промени изразиха от извънпарламентарните формации, които участваха в организираните от него консултации. Тошко Йорданов от партия "Има такъв народ" коментира отказа на управляващите да променят изборното законодателство:

“Да очакваш от ГЕРБ промени в изборното законодателство в посока честност, е едно добро пожелание, което всички знаем, че няма да се сбъдне“.

Христо Иванов от "Демократична България" напомни на управляващите, че парламентът вече разполага със законопроект и може бързо да приеме необходимите промени, гарантиращи честен вот:

“Президентът постави редица въпроси относно действията на парламента. Всички тези теми ние сме изработи и предложили на народните представители срещу законодателни предложения, имайте предвид тези законодателни предложения отдавна са изработени. Това са необходими стъпки и те трябва да бъдат направени. Много е важно колкото може по-бързо да бъде публикуван т.нар. Здравен протокол, така че да е ясно на всички участници в изборния процес, че ще могат да гласуват и да участват в него без риск за тяхното здраве“.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов изрази съжаление, че управляващите отхвърлят президентските предложения за промени в законодателството:

“Трябва да отидем на избори при сега действащите правила. Няма да може да се предава онлайн броенето на бюлетините, което е основният кошмар на управляващите. Затова аз призовавам българските граждани – само масовото гласуване срещу властта ще реши всички проблеми“.

Според лидера на "Изправи се.БГ" Мая Манолова с отсрочката с една седмица президентът дава възможност на институциите да се справят с организацията на вота:

“Дали са се справили, ще разберем от избирателната активност. Ако хората отидат да гласуват, значи институциите са си свършили работата“.

Цветан Цветанов от "Републиканци за България" призова изпълнителната и законодателната власт да се ангажират и да направят необходимите промени, така че да бъде дадена възможност за гласуване на всеки български гражданин:

“Външно министерство, към настоящия момент, няма абсолютно никаква готовност за гласуване на над 2 млн. български избиратели в чужбина. Което означава, че правителството и респективно статуквото, има интерес от ниска избирателна активност“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на тези избори ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ". Това заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха основните представители на коалицията, когато става въпрос за активни граждански действия"...

публикувано на 24.04.24 в 13:42

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33