Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рихард Хилмер: Само лидер на ХДС, избран с убедително мнозинство, може да претендира за канцлер

Ангела Меркел с лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес може би ще знаем, кой е претендентът за поста на Ангела Меркел. На многократно отлаган заради пандемията конгрес, управляващата партия в Германия, Християндемократическият съюз, избира председател на първия си в историята изцяло онлайн конгрес. 

В ролята на наследник на Меркел не успя да се наложи лидерът с едновременно най-дългото и най-краткото име в 75-годишната история на ХДС - Анегрет Крамп-Кренбауер, наричана заради сложното ѝ дори за германците име просто АКК. 

След близо 20 години най-голямата партия в Германия отново ще се управлява от мъж. И още нещо за този непредвидим избор се знае предварително - новият партиен лидер е католик, идва от най-многолюдната провинция Северен Рейн Вестфалия и е над 50-годишен. Бизнес елитът, който традиционно подкрепя консерваторите, залага на най-консервативния от тримата кандидати - Фридрих Мерц. Политическият елит на ХДС обаче е привлечен от министър-председателя на Северен Рейн Вестфалия, Армин Лашет, смятан за последовател на Меркел. Фаворитът на младежката организация на партията е бившият министър на околната среда, а сега председател на външната комисия в Бундестга - Норберт Рьотген. 

Преди решителните речи на тримата кандидати, Рихард Хилмер - политолог, ръководител на центъра за политически анализи "Рolicy matters" в Берлин и основател на една от най-големите социологически агенции във Федералната република, коментира в "Събота 150" какъв е залогът - само идеологическото бъдеще на ХДС или бъдещето на Германия? 

"Със сигурност и на Германия, защото ХДС е най-голямата партия в страната и без нея правителство не може да се състави, а и най-вероятно ще спечели изборите през септември. В този смисъл, когато се обсъжда външната политика, позицията на Германия в Европейския съюз и в света като цяло, думата на следващия председател на партията ще тежи".

Какво обединява и разделя тримата? И тримата идват от най-многолюдната провинция в Германия - Северен Рейн Вестфалия. Првинцията с най-голямата партийна организация и най-много делегати на конгреса. Това, логично, не е предимство за нито един от тримата кандидати. 

"Фридрих Мерц е представител на консервативното крило в партията и е отявлен  противник на сегашния центристки курс на ХДС, зададен от канцлера Ангела Меркел. Най-яркият пример за това е миграционната политика - Мерц се застъпва за много по-радикално отношение към мигрантите. Друг пример е икономиката - той изповядва далеч по-консервативни възгледи от Меркел". 

Фридрих Мерц обещава профилиране на християндемократите, или иначе казано - връщане на партията в политическото дясно, след като под ръководството на Меркел партията зае политическия център. И според Мерц я обезличи. Отмени задължителната военна служба, разреши еднополовите бракове, обяви оттегляне от ядрената енергетика. А голямата коалиция със социалдемократите е на път да прокара „данък завист“, както Фридрих Мерц нарече идеята на финансовия министър и вицеканцлер Олаф Шолц от социалдемократите, заради икономическите трудности и опразнената хазна да въведе по-висок данък за супербогаташите. Консерваторът Мерц обаче си навлече критики заради отношението му към Доналд Тръмп.

"Мерц не си помогна особено с декларираната симпатия за Доналд Тръмп, защото от самото начало имиджът на отиващия си американски президент в Германия е изключително лош. Това поведение на Мерц обаче показва много ясно, че той е компетентен и опитен само вътре в страната, но не и във външната политика.

Силната страна на Норберт Рьотген е външната политика. Той е не само председател на външната комисия в Бундестага, но и застъпник за по-голям ангажимент на Германия във външната политика и политиката за сигурност на ЕС. И със сигурност е най-отворен към Зелените, които вероятно ще бъдат втората политическа сила след парламентарните избори". 

Норберт Рьотген, който набра скорост през последните месеци, може би сам си подложи динена кора с изказването, че либералите не са надежден партнор за коалиция след изборите през септември. Либералите, които напуснаха консултациите за съставяне на правителство след последния вот, са най-верният и идеологически най-близкият потенциален партнор на ХДС. Дали ще му го простят делегатите на конгреса, ще разберем по-късно днес.

Остава третият в лодката - министър-председателят на провинция Северен Рейн Вестфалия, Армин Лашет. За него Рихард Хилмер е лаконичен:

"Армин Лашет е кандидатът на центъра, както и той самият подчертава. Лашет се застъпва за продължаване на курса на Ангела Меркел, който - трябва да признаем - е много успешен".

Изборът, кой ще поведе германските християндемократи, има значение не само за Германия, но и за Европа, доколкото избраният лидер ще има правото да претендира за канцлерския пост след очакваната изборна победа през есента. И така да наследи Ангела Меркел. Но кой от тримата би могъл да влезе в обувките ѝ на европейската политическа сцена, г-н Хилмер?

"И за тримата кандидати това е изключително трудно. И тримата имат още много да учат. Германия, като най-силната икономика и държавата с най-голямо население в ЕС, естествено играе водеща роля. Но Меркел, с нейната въздържана и прагматична политика, успя да си изгради авторитет и уважение, които трудно могат да бъдат постигнати, особено по отношение на образа и политиката на Европа в света.

Каква роля играе пандемията за избора на лидер на най-голямата и от години управляваща партия в Германия? Ако нямаше пандемия, щеше ли критикът на Меркел Фридрих Мерц да спечели без проблеми?

"Не, не мисля. Антикризисната политика няма да играе ключова роля на парламентарните избори през есента, стига да не ни сполетят някакви неочаквани лоши събития. До тогава имунизацията ще е напреднала, а това е лъч светлина в тунела. Ключовата роля ще е за икономическата криза след пандемията. Това ще занимава не само Германия, а целия свят. И именно тук е силната страна на Фридрих Мерц - от тримата кандидати той притежава най-голямата експертиза.

Проблемът на делегатите на конгреса, които ще изберат новия лидер на ХДС, е, че не могат от сега да преценят, кои теми ще са решаващи за избирателите на парламентарния вот през есента - пандемията, икономическите последици от пандемията, климатът, миграцията?". 

В този смисъл, ще разберем ли днес, кой ще е следващият канцлер на Германия? 

"Напълно отворен е въпросът, кой ще бъде кандидатът за канцлерския пост за изборите през септември. Само кандидат, който спечели избора за лидер на ХДС с убедително мнозинство, може при победа на парламентарните избори да претендира за канцлерския пост". 

Към тримата кандидати за лидерския пост в ХДС се прибавя и Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария и лидер на посестримата партия „Християнсоциален съюз“. Двете партии традиционно тръгват на избори с общ шпитценкандидат. 

Колко е дълга сянката, която хвърля Зьодер от Мюнхен? И защо той е най-харесваният кандидат-канцлер от германците?

"Той успя да овладее конфликтите в Християнсоциалния съюз, посестримата баварска партия на ХДС, както и между двете „сестри“ ХДС и ХСС (ХаСеСе). Заради пандемията позабравихме ожесточените спорове на тема климат, а преди това - миграция. 

Тези две теми предизвикват най-острите спорове в Германия. Дори привържениците на ХДС/ХСС не са на едно мнение и за консервативния блок е много трудно да излезе с обща и общоприета позиция. А Маркус Зьодер успя да предотврати разцеплението на ХДС/ХСС.

След това дойде Covid-19. И във вихъра на пандемията Зьодер зае позицията на Ангела Меркел за строги ограничения, които да предотвратят разпространението на заразата. Тази политика се подкрепя от голяма част от германците и това доведе до растящото доверие в Маркус Зьодер. А допълнително негово предимство е, че е добър комуникатор. За всеки политик това е много важно". 

Правят ли делегатите на конгреса сметки за това, кой председател на християндемократите е нй-добрата канддатура за канцлер или става дума само за партията, г-н Хилмер?

"На първо място е партията, защото парламентарните избори са чак през есента. А и на карта е заложено единството на християндемократите. Защото разделителните линии в ХДС все още са ясно различими - за миграцията, за климата, за отношението спрямо крйнодясната „Алтернатива за Германия“. Сегашният председател Анегрет Крамп-Каренбауер не успя да овладее тези конфликти, ХДС загуби голяма част от подкрепата си и затова тя подаде оставка.

Едва откакто канцлерът Ангела Меркел изпъкна в борбата срещу пандемията, ХДС увеличи рейтинга си и отново е стабилно на първо място в социологическите допитвания с около 35 процента подкрепа.

За делегатите на конгреса е от значение, разбира се, кой от тримата кандидати до края на мандата ще може да работи като лидер на управляващата партия рамо до рамо с канцлера, излъчен от същата партия. Трудно мога да си представя тандема „Мерц-Меркел“, които са на различни политически позиции". 

Напълно ли е изключено, Ангела Меркел все пак да се кандидатира отново?

"Единствено, ако пандемията стане причина за отлагане на парламентарните избори, мога да си представя, че тя ще остане на власт. Но иначе да, няма да се кандидатира. Трябва да се случи нещо напълно непредвидимо, за да не се оттегли. Решението й, струва ми се, е категорично. А и избирателите не биха приели добре, ако Меркел се „отметне“.

И накрая, г-н Хилмер, каква е Вашата прогноза?

"Ужасно е трудно да се направи прогноза. Мерц е с най-добри шансове да спечели първия тур, но всичко ще се реши на балотажа. Според мен, на втори тур един срещу друг ще се изправят Мерц и Лашет. Въпросът е, кого ще подкрепят тези, които ще гласуват за Рьотген. Наистина е изключително трудно да се прогнозира изходът от този вот".

Интервюто на Весела Владкова с Рихард Хилмер в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младежи от БСП настояха за оставката на Корнелия Нинова.

Заседание на Националния съвет на БСП

Националният съвет на БСП се събра днес на първото си присъствено заседание от началото на пандемията.  Очаква се да бъде гласувано решение за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Социалистите ще приемат доклада за резултатите от парламентарните избори и ще обсъдят документ за предстоящите задачи пред..

обновено на 17.04.21 в 12:10
Принц Филип

Погребват принц Филип

Днес в късния следобед в църквата „Сейнт Джордж“, разположена на територията на двореца Уиндзор, ще бъде погребан принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет II. Херцогът на Единбург  почина на 9 април на 99 години в двореца Уиндзор. Както посочи Би Би Си, на днешното погребение ще бъде отдадена почит на принц Филип за..

обновено на 17.04.21 в 12:03

Гърция премахва задължителната карантина за граждани на ЕС

От понеделник - 19 април, Гърция премахва задължителната досега седемдневна карантина за пристигащи пътници от Европа. Възстановяват се международните полети и към летищата на островите. От началото на следващата седмица Гърция премахва задължителната  карантината за граждани на Европейския съюз, съобщи икономическият съветник на премиера..

публикувано на 17.04.21 в 11:50
Александър Велев

Александър Велев: Лашет няма ход назад, Зьодер играе ва банк

„ Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) в Германия са в патова ситуация . И двете страни не искат да отстъпят. Естественото е председателят на ХДС - Армин Лашет, да бъде кандидатът за канцлер на Германия . ХДС е представената партия във всички германски провинции, ХСС е баварска партия“. Това коментира пред БНР..

публикувано на 17.04.21 в 11:47
Полицаи в Санкт Петербург

Украински дипломат е задържан в Санкт Петербург

В Санкт Петербург е задържан генералният консул на Украйна Александър Сосонюк. Той е обвинен в получаване на секретна информация от базите данни на руските правоохранителни органи и на Федералната служба за сигурност. От пресцентъра на силовото ведомство съобщиха, че Сосонюк е бил задържан на местопрестъплението, докато е получавал..

обновено на 17.04.21 в 11:45

Планов годишен ремонт на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

В АЕЦ „Козлодуй” започна плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. В атомната централа е създадена необходимата организация за стриктно прилагане..

публикувано на 17.04.21 в 11:28
Армин Лашет и Маркус Зьодер

Д-р Айке-Кристиян Хорних: Виждаме надцакване между ХДС и ХСС, въпросът е кой ще мигне пръв

В Германия един партиен лидер се обръща към друг с думите: „Не ни трябва one man show“. Или иначе казано: ти си егоцентрик. Другият му отговаря с призива: „Да не оставяме държавата в ръцете на социалдемократите и Зелените“. С други думи: ти си загубеняк. Двамата са Армин Лашет и Маркус Зьодер.  Първият е председател на..

публикувано на 17.04.21 в 11:26