Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Матео Ренци предизвика правителствена криза в Италия точно сега?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В най-новата политическа криза в Италия основният играч отново е Матео, но за разлика от август 2019-а, не Матео Салвини, а Матео Ренци. На 13-и януари бившият премиер обяви, че партията му "Италия Вива" се изтегля от управлението. Обясни, че е недоволен от начина, по който премиерът Джузепе Конте се справя със здравните и икономическите проблеми, предизвикани от пандемията.

На пръв поглед моментът е най-малко подходящият към двата елемента от кризата да се прибавя и трети - криза на управлението. За това обаче има основателни мотиви - и лични, и обективни, сочат политическите анализатори Джанфранко Паскуино - почетен професор по политически науки на Университета в Болоня, сенатор през 80-те и 90-те години на миналия век, и Франческо Галиети - основател и управител на политическия консултант Policy Sonar в Рим.

Както и да се развие кризата оттук нататък - дали Джузепе Конте ще спечели, или загуби вота на доверие в двете камари на парламента идната седмица - резултатът ще е по-слабо и по-нестабилно правителство на Италия.

"Какво искат хората с власт? Още власт!". Тази реплика на Оракула от "Матрицата" може би най-добре обяснява причините за случващото се на италианската политическа сцена.

Защо иначе ще събаряш правителството, част от което си, в най-дълбоката от десетилетия рецесия и по време, когато ежедневно умират стотици?

"Преди всичко заради мегаломанията на Матео Ренци. Той искаше да го видят. Да покаже, че е по-интелигентен и по-силен от Конте. А Конте му се опълчи, за да покаже, че е научил много за политиката и е добър премиер", обясни професор Паскуино.

"Не може да се твърди, че Ренци няма основания. Да, популярността му е много ниска, но това не значи, че твърденията му са погрешни. Начинът, по който това правителство се опитва да се справи с пандемията, е ужасен, планът за ваксиниране е ужасен, планът за възстановяване с европейски средства е много зле", сочи Франческо Галиети. 

Предполага се, че Ренци не очаква предсрочни парламентарни избори - затова и не се страхува от негативната реакция на избирателите.

"Защото единственият, който има правомощията да разпусне парламента и да свика избори, е президентът Серджо Матарела. А Матарела заяви много ясно, че не иска избори", обясни Галиети.

Но защо предизвиква тази криза точно сега, когато Италия се нуждае най-много от здраво правителство? Защото днес се решава как да бъдат изразходвани повече от 200 милиарда евро грантове и заеми от европейския възстановителен фонд и европейските партньори не са безразлични към това как ще се похарчат тези пари:

"За това трябва да питате Ренци. Моето впечатление е, че той вижда възможност да удари сега, защото Европейската комисия е разочарована от начина, по който премиерът Конте се справя с плановете за изразходване на европейския възстановителен фонд. Затова може би Ренци си мисли, че сега е моментът да захапе.

Видяхме вече реакцията на Европейската комисия. Урсула фон дер Лайен възприе ролята на Пилат Понтийски. Това, което тя каза, е, че Комисията ще преговаря с правителството, което е начело. Тя не каза, че Конте е единственият, с който Брюксел иска да преговаря. Общото впечатление е, че премиерът не може да разчита на подкрепата на Комисията.

Друг външен фактор, който Ренци вероятно следи, е идването на новата администрация в Съединените щати. Ренци е близък с Джо Байдън, докато, както всички знаем, Конте бе добър приятел с Доналд Тръмп. Може би Ренци се опитва да упражни и този лост за влияние", коментира още Франческо Галиети.

Под натиска на "Италия Вива" Конте преработи плана си за икономическо възстановяване, като пренасочи значителни средства към системата за здравеопазване, инфраструктурата и здравеопазването. Но и това не задоволи Ренци и съпартийците му. Новото им искане бе Рим да поеме допълнителен дълг от Европейския стабилизационен механизъм - крайно непопулярна мярка, напомняща дълговата криза отпреди десетина години.

"Ренци държи на Европейския стабилизационен механизъм по две причини. Първата причина е Covid кризата. Има смисъл да се почерпят средства от Механизма за засилване на здравната система на Италия, която се показа много асиметрично, неоптимално развита.

От друга, по-политическа страна на въпроса, Ренци знае много добре, че Стабилизационният механизъм предизвиква големи спорове в движението "Пет звезди". Той се опита да вбие клин между най-голямата политическа сила и премиера", обясни Галиети.

В момента, в който обяви, че напуска кабинета, Ренци заяви, че е готов да преговаря "с всекиго за всичко", но другите две партии в доскорошната коалиция - Демократическата и Движението "Пет звезди", демонстративно отказаха да бъдат водени за носа. Конте обяви на свой ред, че ще поиска вот на доверие в парламента в началото на идната седмица и започна да ухажва депутати и сенатори от всички политически спектри.

"Конте има доста шансове в Камарата на депутатите. Там той разполага с относително голямо мнозинство. Проблемът е в Сената. Но, изглежда, има сенатори, които не принадлежат към никоя от парламентарните групи - така наречената смесена група - които искат да подкрепят Конте. Ако те образуват група от 10-12 души, тогава Конте ще получи подкрепа и от Сената", обясни проф. Джанфранко Паскуино.

Ако Конте успее, ще бъде ли по-стабилен новият кабинет?

"Не знам. С италианските правителства винаги е трудно да се пророкува. Но има доста основателни причини да се вярва, че това ще бъде последното правителство от този парламентарен мандат", смята проф. Паскуино.

"Конте е на кръстопът. Или ще свърши с политиката, или ще оцелее, но в условия на политическа парализа. Може и да спечели вотовете в Камарата и в Сената, но без стабилно правителство, след няколко месеца ще потъне. Ако вземем под внимание социалноикономическата обстановка, която се влошава, най-добрият сценарий би бил по-широка коалиция. Съмнявам се обаче, че има политическа воля за разширяване на управляващата коалиция. Така че ще бъде трудно към управлението да бъдат привлечени големи фигури като Марио Драги", коментира Франческо Галиети.

Най-новата политическа криза вече струва на италианците по-високи лихви на международните пазари. Падане на кабинета Конте в понеделник и вторник би струвало още повече. Ще плати ли политическата класа на Италия за тази криза?

"Не мисля, че доверието в политиците има изобщо някакво значение. Изборите ще са след 2-3 години, а това е цяла вечност", смята Галиети.

"Престижът на италианската политическа класа, на партиите е вече много нисък. Затова и цената, която ще платят, не е особено голяма. Всъщност, ако правителството съумее да реши някои проблеми. Ако успее да оползотвори огромните фондове от Европейския съюз, популярността му ще нарасне. Да не забравяме, че сега около половината от италианците имат известно доверие в управляващите. 55 процента одобряват поведението на министър-председателя. така че ситуацията не е толкова лоша", коментира проф. Джанфранко Паскуино.

Репортаж на Добрин Йотов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42