Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вода има, вода няма - природни ресурси и управленски парадокси

Плаващото сметище на река Искър
Снимка: БГНЕС

През почивните дни започна почистването на плаващото сметище край ВЕЦ Своге. То се появи след проливните дъждове през изминалата седмица. 

Инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“, автор на електронна карта за нарушения при ВЕЦ-овете посочва сред причините за подобни мащабни замърсявания както „националния ни манталитет, че боклуци могат да се изхвърлят навсякъде“, така и глобите за такива нарушения, които по думите му са „уникално смешни“.

„Местното население навсякъде изхвърля боклуци най-ударно. Все още има в България населени места, където няма организирано сметопочистване и сметоизвозване. Реката минава покрай тях. Тя им е кофата за боклук“, отбелязва Куманов в предаването „Хоризонт до обед“.

Снимка: БГНЕС

„Нашата Фейсбук страница – на Риболовен клуб „Балканка“, е като една морга на реките. Всеки ден можете да видите някъде изхвърлена я отрова, я боклуци, я пресушена река. Непрекъснато“, изтъква Димитър Куманов.

Природата си е природа, но и когато нямаше вода, и когато имаше много вода, става въпрос за човешки грешки, смята Атанас Русев, природозащитник и пещерняк. Русев е участвал в оптимизирането на водни притоци към язовир „Студена“ във водосборната му зона. 

По време на интензивните валежи преди дни са направили бърз мониторинг на водите, вливащи се в язовира и установили, че „те не са на чак толкова високи нива, колкото бяха през пролетта на миналата година или през 2010-2011 година“. 

Язовир „Студена“  Снимка: БГНЕС

„Тоест валежите, които паднаха, бяха интензивни, но не бяха нищо особено и специално. Във водосборния район нито една река не преля. Разликата между тази година и миналата е, че тази година язовир „Студена“ е пълен до горе. Това, което трябваше да се направи, е, че предварително язовирът трябваше да започне да бъде изпускан, а не да се чака да паднат валежите, всичко да се случва постфактум. Което говори лошо за управлението на този язовир, на практика такова липсва“, коментира Атанас Русев пред БНР. 

Снимка: БГНЕС

Няма как да управляваме ресурсите на околната среда – води, въздух, с изоставаща актуалност, подчертава Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и енергия“ в Световния фонд за дивата природа WWF – България.

Въздухът е мръсен от три дена и ние по-късно разбираме. Така е и с водите. Въпреки че знаем, че идват валежи, нямаме система, която достатъчно бързо да сведе до вземащите решения да вземат правилните решения. Живеем в дигитален свят, но управляваме чрез аналогов свят. И тези методики в условия на климатични промени, които са силно изразени – студ, лед, дъжд, пожар, суша (времето вече далеч не е спокойно и уравновесено), задължава държавата да вземе активно действия и мерки за преодоляване на тези предизвикателства“, подчертава Стефанов.

Според Коалицията „За зелен рестарт“, в която влизат няколко неправителствени организации,  има нужда спешно да се преработи правителственият План за възстановяване и устойчивост, чрез който на България ще бъдат отпуснати 12 милиарда евро допълнителни средства от Европейския съюз. Коалицията „За зелен рестарт“ е сформирата около MOVE.BG и включва още организации като „Грийнпийс”-България, WWF - България и „Институт Кръгова Икономика”.

Има постъпили над 50 становища от над 60 юридически лица. Очакваме втория вариант на Плана, който трябва да излезе към края на този месец, да отрази тези коментари“, пояснява Георги Стефанов. 

Снимка: БГНЕС

Трите мнения чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07