Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След признание и споразумение с прокуратурата

Условни присъди за трима от обвиняемите по делото за опасните отпадъци

| обновено на 21.01.21 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Първите три осъдителни присъди по делото за опасните отпадъци, по което обвиняеми са братята Атанас и Пламен Бобокови и бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков, вече са факт.

Специализираният наказателен съд одобри споразуменията между прокуратурата и бившия шеф на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов, бившия шеф екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмена Айгюн Еминов, с които те се признават за виновни, че са част от престъпна група, извършвала престъпления срещу околната среда. 

И тримата са със условни наказания - съответно от една, една и половина и две години с тригодишен изпитателен срок.

До месец се очаква в съда бъде внесен обвинителният акт срещу останалите обвиняеми по делото за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци. Сред тях са бившият заместник-министър Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови.  

До месец се очаква делото за опасните отпадъци да влезе в съда, а Богданов, Еминов и Савов да бъдат призовани като свидетели, каза прокурор Генка Брезашка:

"Сключването на това споразумение е изключително в подкрепа на тезата на Прокуратурата такава, каквато беше и още от самото начало - за наличието на такава организирана престъпна група, но делото изобилства от доказателства - така мога да кажа, така че сме напълно спокойни".

Прокурор Брезашка обясни как признанията на тримата ще се отразят на доказването на вината на останалите: 

„Това води, освен до разкриване на обективната истина такава, каквато е. Но няма да утежни положението на другите обвиняеми по никакъв начин, а ще допринесе за мотивиране на нашата обвинителна теза“. 

Споразуменията са обичайна практика в специализираната прокуратурата. В изключителни случаи съдът отказва да ги одобри. Те носят на призналите вината си значително по-ниски присъди, включително и условни:

„Споразумението е сделка. Като цяло прокуратурата смята, че предвидените и наложени вече от съда наказания, ще постигнат целите на наказателния процес“, посочи Генка Брезашка.

Само преди дни Софийският районен съд обяви за незаконен 24-часовия арест на бизнесмена Пламен Бобоков. Той беше задържан на 9 юли миналата година - малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влязоха в сградата на президентската администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Трима от обвиняемите по случая с опасните отпадъци са се признали за виновни

Трима от обвиняемите за участие в престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци са се признали за виновни, съобщиха от Специализирания наказателен съд. Утре съдът ще решава да одобри ли споразуменията с прокуратурата на бившия ръководител на..

публикувано на 20.01.21 в 16:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8..

публикувано на 18.04.24 в 20:15