Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Практикувайте ски спортове на писти с договор към ПСС на БЧК

Снимка: БГНЕС

Зимните спортове са радост за тези, които ги практикуват. Както в големите ски центрове, така и по-малките и по-малко известни се радват на сняг и на посетители. Заедно с проверката на условията за каране е необходимо да си припомним и някои правила за безопасност в планината и да знаем, че скиори и сноубористи имат задължения за безопасно поведение на пистата.

Малките ски курорти и писти предлагат бюджетни ваканции и възможности за спорт основно за семейства с деца. Струпването на хора на тях не е особено голямо и предлагат възможности за обучени по снежни спортове.

„Трекинг, алпинизъм и ски и могат да се практикуват в ски зоната в Добринище. Има възможности, както за опитни, така и за начинаещи скиори и сноубордисти“, каза в „Хоризонт до обед“ Бояна Данчева от ски зоната.

Имаме три хижи за настаняване, лифтът е с дължина пет км. И се стига до хижа „Без Бог“ , а от там започват ски пистите – те са също 5 км, обработени са, имаме и работеща чайна – там хората пият и хапват навън. Имаме ски учители, оборудване за децата, детска писта за начинаещи – могат да се наемат ски, шейни и сноуборд, като имаме и промоционални лифт карти. Там има малка чайна за родителите.

Едно от популярните места за ски в Стара планина е Узана над Габрово. Общата дължина на пистите в зимния център е около 3 км.

„Имаме няколко писти, най-дългата е 900 метра, има и за начинаещи, и за напреднали, има 35 см сняг. Имаме и влекове“, каза в „Хоризонт до обед“ Росен Раев за възможностите там.

„Хотели и ресторанти работят като последните на 50 на сто заетост. Имаме и шейни за каране, както моторни шейни имаме, две детски пързалки, ски – училища има през уикендите.“

vaycay.ro

„Беклемето е също много предпочитано място за семейни почивки в Стара планина“, каза в „Хоризонт до обед“ Христо Ангелов - експерт „Туризъм“ в община Троян.

„От декември до края на февруари поддържаме две писти с изкуствен сняг. Сега курортът работи, има 3-4 хотели с около 150-200 легла, с добро съотношение цена и качество, има едно ски-училище със ски оборудване.“

На Витоша любимо място за децата са ски центровете Офелиите и Ветровала, където се предлага начално обучение по ски за деца и пораснали на възраст. Зелена е ски пистата Офелии, тя е с дължина 180 метра и наклон 15% Синя е ски пистата Ветровал – дължината ѝ е 350 метра, а наклонът 20%. Работното време на съоръженията е до 16 часа.

Проблемен в почивните дни е достъпът до тях, тъй като има режим на пропускане на автомобилите в планината Витоша.

Само на 16 километра от Кюстендил в планината Осогово също има добри условия за ски.

„Имаме около 300 места за настаняване, две писти с дължина 1 километър и километър и половина и 2 малки писти по 400 метра“, разказва в „Хоризонт до обед“ Явор Спиридонов.

„В Осогово има два ски влека, един за начинаещи, друг за напреднали. В момента работи малкия влек. До края на седмицата ще заработи и голямата писта. Имаме и три хотела, ски училище – и за сноуборд, и за ски.

В близост до Благоевград се намира ски център "Картала". Той се намира в местността Бодрост. Курортът бе открит официално през 2009 г., която бе пуснат и 6-местния кабинков лифт с две станции. Ски пистата е с дължина 5 км.

Там имаше инцидентът на 16 януари, където при извън пистово каране е пострадал 24 годишен мъж. Следва затруднение при оказването на помощ и свалянето му до място, откъдето може да го вземе линейка.

Транспортиране на пострадал

В тази връзка на страницата си Планинската спасителна служба при Българския Червен кръст информира, че няма договорни отношения с фирмата, обслужваща ски зоната и не осигурява спасяване на скиори и сноубордисти. От там уточняват, че при настъпване на инцидент планинските спасители ще реагират по стандартния ред като при нещастен случай в планината. От пострадалите ще се изисква валидна планинска или друга застраховка, която покрива разходите.

Според Наредбата за информационната обезпеченост, определяне на правилата за безопасност  на пистите и работата на ски патрулите на тях задълженията, свързани с безопасността, имат както концесионерите на пистата, така и нейните посетители.

Ски патрулите оказват помощ на пострадал, като обезопасяват мястото на инцидента и изчакват пристигането на медицински лица или на спасителен екип, пише в наредбата.  

При извън пистовото каране, обаче отговорността е лична, подчертават експертите в тази област.  Обикновено големите курорти имат сключен договор с Планинската служба при БЧК, за което се заплаща.

Колкото е по-малък курортът или ски центърът, толкова са по-ограничени възможностите му по отношение на осигуряването на шейни за извозване на пострадалите, казват ски учители.

Още по темата в репортажа на Мила Младенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05