Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2500 са арестуваните на протестите в подкрепа на Навални в Русия

| обновено на 23.01.21 в 23:30
Снимка: БГНЕС

Над 2500 души са задържани в Москва и в други руски градове на неразрешени от властите протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, включително съпругата му Юлия, предаде Ройтерс, която се позова на независимия медиен проект ОВД-Инфо.

Въпреки многократните предупреждения на властите, че протестът е незаконен, хиляди хора се събраха на “Пушкинския“ площад в центъра на Москва. Според московската полиция - 4000, според независими източници - десетократно повече. Участниците в протеста скандираха „Путин, махай се!“, „Ние сме законът!“ и „Свобода за политическите затворници!“:

Акциите в подкрепа на Навални започнаха и в няколко града на руския Далечен изток.

В региона най-многоброен бе протестът във Владивосток, където се събраха около 3000 души.


По улиците на Южно-Сахалинск излязоха около 400 души, в Хабаровск – над 200, в Якутск – 50 при температура минус 50 градуса. Протести в подкрепа на Алексей Навални са планирани на територията на цялата страна. Демонстрацията в центъра на Москва започна в 14ч. местно време (13 часа българско).

Ето какво сподели Галина - една от участничките в протеста:
“Не искам да живея в несвободна полицейска държава. В последно време стават ужасни неща. Като човек и гражданин не мога да търпя повече. Това е оскърбително и унизително. Няма свободен живот за нашите деца“.

При задържанията периодично се стигаше до спречквания между полицаи и протестиращи. На моменти служителите на реда използваха палки, а протестиращите отвръщаха със снежни топки.

Арест на протеста в Хабаровск.

В навечерието на протестите някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани, други – глобени, на трети бяха връчени предупредителни протоколи. Пресаташето на опозиционера Кира Ярмиш беше осъдена на 9 денонощия арест заради призивите й за участие в протестите. Активистът Георгий Албуров получи 10 денонощия, а юристът на "Фонда за борба с корупцията" Любов Собол беше глобена с 250 000 рубли или около 3300 долара. Арестувани бяха десетки координатори на регионалните щабове на Навални.

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече протестите недопустими и обеща полицията да осигури необходимия ред. Той определи като особено цинични опитите за въвличане в протестните акции на непълнолетни.

Федералната служба за надзор на информационните технологии и масовите комуникации започна да блокира информацията за протестите в социалните мрежи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални бе задържан в Москва след завръщането си от Берлин.

Блумбърг: Кремъл ще хвърли задълго Навални в затвора

Кремъл е решен да държи опозиционера Алексей Навални в затвора за няколко години или повече и така ще наруши практиката за предишните му присъди, които не са били повече от няколко седмици. Това заявяват близки до руското ръководство анонимни източници..

обновено на 22.01.21 в 12:57
Алексей Навални

Руските власти обявиха за незаконни утрешните протести в подкрепа на Навални

Руските власти обявиха за незаконни подготвяните за утре масови протести с основно искане да бъде освободен от ареста опозиционният лидер Алексей Навални. Вътрешното министeрство публикува на своята страница предупреждение, че демонстрациите ще бъдат..

публикувано на 22.01.21 в 18:49
Алексей Навални

Полицията в Русия задържа активисти, близки до Навални

Полицията в Русия задържа превантивно няколко активисти, близки до Алексей Навални. Генералната прокуратура поиска да бъдат блокирани интернет страници и форуми, които публикуват призиви за участие в протестите в подкрепа на опозиционера. Задържани..

публикувано на 21.01.21 в 18:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение.  Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51