Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания в надпревара с вируса

Лондон, 20 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания счупи рекорда с близо половин милион ваксинирани само за денонощие. Общият брой на хората, получили първа доза ваксина, вече е около 6,4 милиона. Но докато масовото ваксиниране набира скорост, то остават тревогите заради новите щамове на коронавируса. 

493 013 дози ваксина са били инжектирани на британци за последните 24 часа. Този рекорд е още по-впечатляващ, като се има предвид, че заради обилния снеговалеж в Централна Англия бяха затворени 6 от големите центрове за масово ваксиниране. Целта на правителството е до средата на февруари да бъдат ваксинирани 15 милиона британци в четирите най-уязвими групи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртните случаи за последното денонощие бележат спад - 610, след като от доста време не бяха падали под 1 000. Намалява и броят на заразените - 30 004 случая. На базата на тези данни някои министри вече правят изявения, че локдаунът дава резултат. 

Обнадеждаващо е и това, че индексът на разпространение на заразата вече е под 1. Всеки обаче си дава сметка, че данните продължават да са много тревожни. Общо броят на жертвите достигна 98 000 и при тези темпове до дни се очаква да надхвърли 100 000. 

Както е известно, Великобритания е четвърта в света по брой на жертви, но е първа в процентно изражение спрямо населението. 

Борис Джонсън  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тревога и неяснота има и заради новите щамове на вируса. Доста емоции имаше около обявената от премиера Борис Джонсън новина, че новият, английски щам не само се разпространява по-бързо, но е и по-смъртоносен. Учени по-късно се опитаха да пояснят, че данните все още са непълни и това не може да се твърди със сигурност, но чувството, че като че ли се води борба с непредвидим враг, остава.

В неделя гръмна и новината, че във Великобритания са засечени 77 случая на южноафриканския щам. Съобщи я лично министърът на здравеопазването Мат Ханкок. Пак по данни на Ханкок нови мутирали щамове на оригиналния коронавирус са потвърдени във Великобритания, Южна Африка и Бразилия. Южноафриканският вариант е открит вече в 20 държави, включително във Великобритания. Както поясни министърът, случаите са свързани по-скоро с пристигнали на Острова пътници, отколкото с предаване на заразата между общности. 

Учени междувременно заявиха, че има вероятност ефективността на ваксините да не се отнася в пълна сила за южноафриканския щам. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мат Ханкок посочи още, че 3/4 от населението над 80 години и обитателите на домовете за социални грижи вече са получили първа доза ваксина, но допълни, че е твърде рано да каже каква пропорция от цялото население е необходимо да бъде ваксинирано, за да бъдат облекчени мерките от локдауна. 

Миналата седмица Великобритания затвори всички пътни коридори и сега почти всички пристигащи в страната от чужбина трябва да представят отрицателна проба за Covid-19, за да бъдат допуснати на британска земя. Мярката се очаква да остане в сила поне до 15 февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският кабинет днес ще се събере, за да обсъди налагане на още по-строги ограничения за пристигащите от чужбина. Премиерът Борис Джонсън не изключи още по-голямо затягане на мерките по границите предвид на нарастващата опасност от новите щамове. Също днес министрите подробно ще обсъдят и плановете за настаняване в хотели на пристигащите, които трябва да се самоизолират. Независимо от успешния ход на масовото ваксиниране, министрите непрекъснато призовават хората да не се отпускат и да спазват разпоредбите. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от научните съветници предупреди, че това, че даден човек е ваксиниран, не означава, че той не може да предаде заразата на други, което пък повдига въпроса каква тогава е ползата от ваксините

Непрекъснато пристигат и новини за нарушения, за масови събирания и солени глоби за нарушаване на разпоредбите.

Последният случай е от вчера, когато полицията в северния лондонски квартал "Хакни" разпръсна незаконен купон от 300 души. Организаторите на купона се опитали да заключат помещението и да не допуснат полицията и се е наложило блюстителите на реда да разбиват врати. На 78 души на място са връчени глоби за по 200 паунда. За организаторите на подобни прояви глобата е 10 000 паунда. 

Все още няма яснота дали учебните занятия ще бъдат подновени в средата на февруари, след като изтече кратката зимна ваканция. Такива бяха първоначалните намерения на властите, но при постоянно задаваните въпроси към министрите за по-конкретна дата, те избягват да се ангажират. Ново развитие около училищата в по-друг контекст е, че е много вероятно учителите да бъдат изтеглени в по-предна група за ваксиниране, заедно с полицаите и други ключови професии

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК възобнови програмата за хранителни помощи. Как се получават?

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:01

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05