Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дряново с амбиция да покаже как трябва да се развива една малка община

Снимка: БГНЕС

Днес в Дряново местният парламент ще обсъжда предложеният от екипа на администрацията проект за бюджет на общината за тази година. Финансовата рамка е 14 милиона 155 хиляди лева. 

Кметът на Дряново Трифон Панчев е най-младият сред кметовете у нас в мандата 2019–2023 година. 32-годишният юрист бе издигнат като кандидат на местните избори от БСП, преди това е работил в адвокатска кантора. Развива и семеен бизнес в сферата на селското стопанство. 

Община Дряново е с население 8 396 души по последни данни на Националния статистически институт. Това я прави най-малката в Габровска област.

„Хората виждат разликата. Всеки един проблем ние не се правим, че не го виждаме, а търсим как да го решим“, споделя философията на управлението си Трифон Панчев.

За почистването тази година дряновци ще плащат повече. Както заради увеличената такса, която общините дължат по закона за управление на отпадъците, така и заради повишението на минималната работна заплата, уточнява Панчев.

„Сумата, която се събира от такса битови отпадъци от голяма част от селата, е в пъти по-малко от това, което реално струва. Нямаше как да увеличим така, че да събираме колкото струва. Част от тежестта пада и върху гражданите на града. Без да предизвикваме социално недоволство, да балансираме промилите. Работим в посока да увеличим рециклирането на отпадъците в общината.“

С това увеличение собствениците на градски имоти ще трябва да плащат с около 13% повече, а за селските увеличението стига 50%. Този скок няма да бръкне дълбоко в джоба на дряновци, твърди кметът, тъй като данъчните оценки, на чиято основа се определя такса смет, са изключително ниски и в левове увеличението е нищожно.

Друга промяна, ако бюджетът бъде приет, но в графата „разходи за общината“, е отпадането на таксите за детските градини за родителите, които ще плащат само за храненето на децата си. Това е следваща стъпка - след отмяната на таксите за яслите - в подкрепа на младите работещи семейства в район, в който негативните демографски тенденции се задълбочават. 

Дряновски манастир

Затова от кмета и ангажираните в местната власт се очаква да осигурят по-добра перспектива за младите хора, да привлекат инвестиции, които биха осигурили работни места и да създадат възможности за по-добър живот. Сред проблемите, с които трябва да се справят в партньорство с държавата, са лошото състояние на пътната инфраструктура, както и водоснабдяването на част от селата.

Добрата новина е, че тази пролет един ключов път – този между Дряново и Трявна ще бъде ремонтиран със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“, а водопроводът под него, захранващ най-голямото село в общината - Царева ливада, ще бъде подменен. Това предстои, а съвсем скоро приключи и един от мащабните проекти за града, който беше подготвен в предишния мандат. Преди дни беше завършена цялостната реконструкция на главната търговска улица „Шипка“, заедно със старинния площад „Колю Фичето“. По проекта бяха направени множество промени, като част от елементите бяха препроектирани.

„Площадът на Колю Фичето буквално щеше да изчезне. Наложи се проектантът да се откаже от проекта си. Влезе нов проектант, препроектира кръговото по начин, по който да може да бъде изпълнено с павета. Чисто визуално площадът запази целостта си. Ще остане за следващите поколения в близък, автентичен вид на това, което е било предишните десетилетия.“

На територията на Дряново предстоят и няколко частни инициативи, като едната е на един от най-големите инвеститори в общината, а намерението е за изграждане на два големи покрити тенис корта – база, която ще даде възможност за провеждане на спортни първенства и лагери.

Пещерата „Бачо Киро“ Снимка: БГНЕС

Дряновският манастир и пещерата „Бачо Киро“, които са свързани в един маршрут, са ключови в бъдещата стратегия за развитие на туризма, след сензационното откритие, че на това място са живели най-старите хомо сапиенс в Европа.

„Вярвам, че тепърва интересът към пещерата ще се увеличи“, оптимист е кметът. 

Чуйте звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължиха работното време на гишето за стикери за синя и зелена зона в Бургас

От началото на месеца в Бургас бяха разширени зелената и синята зона. Всеки, който спре автомобила си в комплексите в близост до Морската градина или на булевардите по протежение на плажната ивица ще трябва да плаща лев на час, независимо дали денят е делничен или почивен. Това означава, че десетки хора, за да паркират пред домовете си трябва..

публикувано на 10.05.21 в 17:10

Очаква се на 11 май да стане ясно дали ще бъдат подновени полетите от Русия до България

Дали ще бъдат подновени полетите от Русия до България ще стане ясно на 11 май, когато руската страна ще публикува списък с държавите, до които руските граждани ще пътуват . Очаква се до 20 май и други държави, основно европейски, да ни уведомят дали страната ни, която вече не е в опасната зона, да бъде включена в тези, от които туристите ще..

публикувано на 10.05.21 в 15:39

„TEDx Самоков“ с вдъхновяващи истории и мащабна мисия

На 15 май Самоков ще бъде домакин на едно от големите световни събития за интересни истории и презентации. Млад и ентусиазиран екип събира редица интересни личности, които ще представят себе си на „TEDx Самоков“. Целта им е до 2023 година да превърнат форума в най-голямото TEDx събитие на Балканите. Миролюба Ташова, един от организаторите на..

публикувано на 10.05.21 в 14:46
Борислав Игнатов

Арх. Борислав Игнатов от СОС: Тодор Чобанов отдавна е бил за смяна от този пост

„ Проектите за баните в столицата са само една малка част от забавените и затлачени с години несвършени дейности от страна на вече бившия заместник-кмет на София доц. Тодор Чобанов“, каза пред БНР архитект Борислав Игнатов, член на Комисиите по устройство на територията, архитектурата и жилищната политика и инженерна инфраструктура в Столичния..

публикувано на 10.05.21 в 11:38
д-р Александър Оскар

Започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи

В Самоков започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи под надслов „Зрението е всичко. Прегледай се!“ Кампанията ще продължи до 16 юли.  „Вече десет години ние правим такива прегледи – на деца, на възрастни, на хора в социални домове, които имат труден достъп. В България обществото гледа на здравето като даденост, а..

публикувано на 10.05.21 в 10:02

Как се променя Европа

Как се отразиха на гражданското общество в Европейския съюз трудностите от последното десетилетие – финансовата криза, миграционната криза, Брекзит и пандемията? Отговор дава най-новото проучване на Лондонското училище по икономика и политически науки, проведено в периода 2018 – 2020 г. в осем страни – Австрия, Гърция, Унгария, Италия, Полша,..

публикувано на 09.05.21 в 14:00
Добромир Бориславов

Столичният зоопарк отбелязва 133 г. от създаването си

Този месец Столичният зоопарк отбелязва 133 години от създаването си. „Столичният зоопарк е най-големият зоопарк на Балканите и като такъв би следвало да се отбележи подобаващо такава годишнина“, каза за БНР Добромир Бориславов, директор на зоопарка, ландшафтен архитект. Той съобщи, че ще се организира изложба, с която да се..

обновено на 09.05.21 в 13:01