Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Баунов: Кремъл или ще се надиграва с Навални, или ще го изолира

Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските власти имат два варианта за решаване на проблема „Навални“ - да се надиграват с него на политическата арена или да го изолират от нея, като го оставят за дълго зад решетките. Това мнение изказа в интервю за БНР руският политолог Александър Баунов. Според него съдебното решение във вторник ще е показателно до голяма степен за това кой вариант са предпочели стратезите в Кремъл. 

При какви обстоятелства Навални все пак може да бъде пуснат на свобода?  

"Ако освобождаването на Навални е цената за установяването на добри отношения с новото правителство на Съединените щати или даже с новото правителство на Германия, то е възможно да платят тази цена. Засега изглежда, че Съединените щати от своя страна не са готови да установяват добри отношения с Русия. Тогава защо да пускат Навални? Ако Путин пусне Навални, какво ще направи Байдън в замяна? Ще отмени санкциите? Няма. Ще се сприятели с Путин, ще се среща с него, ще се усмихва? Няма. Могат да пуснат Навални в замяна на нещо. Когато това нещо се появи, външният фактор може да изиграе някаква роля.  

Второто е конкуренцията между отделните групи в руската управляваща класа. Там има различни мнения за това какво да се прави с Навални. Виждаме това при всяко гръмко дело. Видяхме го при делото на режисьора Кирил Серебреников, което продължи дълги години. По същия начин едни групи си съперничиха с други. Тук, разбира се, съперничеството ще бъде още по-ожесточено, защото става дума не за непослушен режисьор, а за човек, който се смята за пряк конкурент на Путин. 

Третият вариант е държавната машина просто да реши, че Навални е по-вреден в затвора, отколкото на свобода. Той се ползваше с покровителството и благоволението на някаква част от политическия истаблишмънт. Тези хора могат да се застъпят за него. Откъде знаем това? Той вече беше условно осъден. Въпреки че нарушаваше условната си присъда, не се оказа в затвора. Освен това в качеството си на условно осъден можеше да пътува в чужбина".  

Политологът Баунов е на мнение, че положението на Навални се е влошило от момента, в който президентът Путин започва да вижда в негово лица не враг, а предател, не руски опозиционер, а инструмент на външна агресия срещу Русия

"Това беше човек, който работеше вътре в страната с руска аудитория. Сега се превърна в човек, който работи с международна аудитория против Русия. Той призовава например за въвеждането на санкции срещу Русия, срещу ключови фигури от руското ръководство. Всичко това от гледна точка на хора като Владимир Путин е предателство. Той, разбира се, не се съмнява, че Навални е общувал с чуждестранните спецслужби. Още повече според мен той е убеден, че самото пристигане на Навални в Русия е спецоперация". 

При това положение ще доведе ли случаят „Навални“ до допълнително влошаване на и без това лошите отношения между Русия и Запада?  

"Несъмнено ще доведе. А как иначе! Вече се чуват съответните гласове от Америка, от Брюксел, да не говорим за Източна Европа – Прибалтика, Полша… Всичко това стеснява полето за маневри на Владимир Путин. Това ще повлияе най-вече на руско-американските отношения, защото в Америка има нови администрация. Тази администрация и без това е настроена много решително по отношение на Русия след разкола заради Тръмп. А Тръмп, това не подлежи на оспорване, е приятел на Путин. Ако се опиташ да оспориш тази теза в Америка, в най-добрия случай си наивен човек, а в най-лошия – тръмпист. Тази теза остава валидна и в нейно потвърждение Путин арестува главния опозиционер, когото преди това е искал да убие. Как след всичко това Байдън ще разговаря с Путин?  

Ще има и санкции, още повече че Навални вече е с по-висок статут. Той има вече достъп до първите лица на световната политика. Постепенно се превръща в политически затворник с много висок статут, каквито бяха навремето академик Сахаров и Александър Солженицин. 

И президентският говорител Дмитрий Песков, и министърът на външните работи Сергей Лавров, и председателят на Думата Вячеслав Володин бяха повече от категорични, че нямат намерение да се съобразяват с мнението на западните си колеги. Означава ли това, че лошите отношения със Запада изобщо не ги притесняват?  

"Преди 20 години или някъде до 2007-2008г. Путин и Лавров виждаха проблем в това, че отношенията им със Запада може да се влошат. А сега не виждат такъв проблем. Всъщност какво им е доброто на добрите отношения със Запада? Да погледнем проблема от друга страна. Какво ще дадат на Русия добрите отношения със Запада? Ако в замяна на добрите отношения Западът постоянно ще иска някакви отстъпки, ще ни учи как да живеем, ще се меси и ще пречи на Русия да реализира интересите си, да помага на съюзниците си и т.н. Иранската върхушка също не може да бъде уплашена с лоши отношения със Запада. ТЕ са лоши по определение. Това е фон на съществуване. Като времето, като климата. Такъв е нашият климат - у нас и студено и имаме лоши отношения със Запада. 

Може ли Навали да обърка сметките на Кремъл за предстоящите тази есен парламентарни избори?

Според Александър Баунов може, ако Навални приложи технологията на умното гласуване, която изпробва за първи път на изборите за градски парламент на Москва през 2019 г. , когато Избирателната комисия не допусна до участие във вота независимите кандидати на опозицията. Навални организира масови протести и призова гражданите да гласуват за всеки друг, но не и за кандидатите на управляващата партия „Единна Русия“:

"Навални показа двойна ефективност. И организира масов протести от нищото, и промени състава на московския парламент. Всичко това вероятно е било разглеждано като репетиция за парламентарните избори и в щаба на Навални, и в Кремъл. А популярността на „Единна Русия“ като цяло в страната е много по-ниска от популярността на екипа на московския кмет в Москва".

Интервюто на Ангел Григоров с Александър Баунов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52