Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС връща „Атака“ в коалицията „Обединени патриоти“

Решението на Върховния административен съд е окончателно.
Снимка: БГНЕС, архив

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия, с което партия „Атака“ бе заличена от коалицията „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО“.

Решението е окончателно, а преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне при спазване на задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

Решението на ЦИК е отменено на две основания.

Първото е изтекъл срок. В мотивите си върховните съдии посочват, че коалицията от трите формации е регистрирана за изборите, произведени на 26 март 2017 година и съгласно Изборния кодекс сроковете за промени в състава ѝ отдавна са изтекли. 

Освен това - и това е второто основание, дори заявлението от 27.01.2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да е било подадено в законовите срокове, искането на коалиция „Обединени патриоти“ пак би било неоснователно, защото трябва да има декларирано желание за напускане на коалицията от страна на партията на Волен Сидеров.

Магистратите се позовават на коалиционното споразумение между трите партии, според което решенията се „считат за приети само, ако са приети“ с пълно единодушие.

В случая няма заявление на „Атака“ за напускане на коалицията, а само решение за промени в състава ѝ, прието от НФСБ и ВМРО, пише в мотивите на съда.

Решението е окончателно и ако искат да се явят в коалиция само от две партии, ВМРО и НФСБ трябва да се регистрират отново в ЦИК до 17 февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45

Преди 20 години България става член на НАТО: Историята

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО. През 2004-а година документи във Вашингтон връчват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. На церемонията..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Изслушват председателя на СЕМ и четирима министри в НС

Парламентът ще изслуша председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Само 4-а от министрите в оставка ще участват в днешния парламентарен контрол. Рекламите на хазартни игри по радиото и телевизията е тема на изслушването на председателя на СЕМ Соня Момчилова. Изслушването ще се проведе по предложение на ПГ на "Възраждане"...

публикувано на 29.03.24 в 07:31
Президентът Румен Радев

Продължават консултациите при Румен Радев за служебен кабинет

Продължава процедурата около назначаването на служебен министър-председател, след като вчера беше върнат и последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери и вчера разговаря поотделно с трима от тях. Срещите за..

публикувано на 29.03.24 в 07:26

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета...

публикувано на 29.03.24 в 01:40

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44