Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символът на цветовете и фигурите в българската шевица

Снимка: Ирена Владимирова

В условията на епидемична обстановка жени от силистренското село Калипетрово са решили да извезват шевици. Конкурсът е вътрешен и е по идея на читалище "Пробуда". Идеята е най-добрите творения да бъдат подредени в изложба, както и да бъдат ползвани като сувенирни подаръци при провеждането на кукерския фестивал, традиционен за селото, както и за конкурса „С песните на Васила Вълчева”.
   

Приели сме тази бродерия като даденост, извезана за украса и може би за настроение. Едва ли обаче голяма част от нас се замислят, че значението на всеки цвят, на всяка фигура е много по-дълбоко. Вярвало се, че пазели човешкото тяло от магии и зли духове, разказа Ирена Владимирова от читалище "Пробуда" в село Калипетрово:

"На първо място това е квадрата, не случайно се използва, това е идеалната фигура с четирите посоки и житейски път на българина. Цифрата 4 се смята от древните предци за най-съвършената цифра и когато първите цифри - до четири, са равни на десет - това е една завършеност в десетичната бройна система".

Триъгълникът е другата геометрична фигура в българската шевица. С тях се изобразява т.нар. канатица, която като символ датира от преди 7 000 години и се среща не само у нас, а и по всички краища на света без значение от религията на народите. Канатица се превежда като "криле" и се приема като знак за щастие, дълголетие. Визуално, канатицата наподобява панделка. Два огледални триъгълника, които се докосват при върха на катетите. Съединени по различен начин триъгълниците символизирали и образа на костенурка, върху която, според нашите предци, се е крепяла Земята или пък родословно дърво.

А ако се вгледаме по-внимателно в шевиците ще открием и буквата "Ж".

"Буквата Ж с нейните насочени три лъча нагоре и три лъча надолу, това са символи на слънчевите лъчи и специално буквата Ж е част от коледарската носия, на по-ранен етап - и на кукерската", допълни Владимирова. 

Появява се и символът, наречен елбетица - символизираща хармонията. Разпознава се чрез двата кръстосани кръста, разположени един върху друг.

Те условно подсказват четирите основни и четирите допълнителни посоки на света - съединяващи се в един общ стабилен център, който ги държи в синхрон. По този начин се тълкува и идеята за кръговрата на природата. И е важно да се знае, че за всяка шевица има значение и къде ще бъде избродирана.

"Те се бродират в местата, които са най-уязвими за лоши сили, неслучайно се използва бродерия около врата, където е щитовидната жлеза, също гърдите - това е предпазна мярка, краищата на ръкавите, на ризата и на краката. Това са най-уязвимите, най-слабите места, откъдето може да проникне една нечиста и злонамерена мисъл и,  в буквалния смисъл, да унищожи човека, да промени неговата карма, неговата аура", подчерта Владимирова.

Цветовете също носят своето значение. Черният символизира земята - принадлежността към земята, здравата връзка с нея, с корените.

"Червеният цвят се смята за най-силен, за най-силно въздействащ и с най-голяма защитна сила. Бродирайки червения цвят, жената, която го бродира, тя нарича - да си здрав, щастлив, да си с късмет, да ти се отвори всичко добро, да си честит на тази земя. Той се асоциира с кръвта на майката."

Зеленият цвят, който е основен в българската шевица, символизира началото, зараждането на новия живот, на пролетта, на обновлението. Синият цвят е свързан с лазура, с небето, с чистотата на небето, белият цвят е свързан с божественото, с целомъдрието, с невинността".

Всеки цвят е характерен за различните етнографски области у нас, но съчетанието им символизира сплотеността на българите, успели да съхранят непокътнато културното си наследство.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17