Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсват умения на работещите с уязвимите групи деца и семейства

Снимка: Кирил Фалин, БНР

„Нашите изследвания сочат, че трябва да се разгледат компетентностите и професионалните умения на специалистите, работещите с деца в сферите на образованието, здравеопазването и социалната сфера“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Ваня Кънева от Фондация „За Нашите Деца“.
Кънева е ръководител екип „Застъпничество и проекти“ към фондацията, която е една от най-дълго действащи граждански организации в тази област у нас, наследник на британските правозащитни организации „Европейски детски тръст“, „Християнски детски фонд“ и „Всяко Дете“. Кратко формулираната ѝ мисия е „развитие и щастливо детство за най-уязвимите деца в България

„От данните на последното ни проучване от инициативата „България расте с децата си“ стана ясно, че работещите в тези сфери с деца имат нужда от кариерно развитие, продължаващо професионално развитие, защото това не им достига – това важи например за компетентностите на общопрактикуващите лекари – времето за обучение по педиатрия не им е достатъчноОт гледна точка на медицината нямат пропуски, липсват им умения за работа с уязвимите групи деца, със семействата им, комуникацията с тях, разбиране и насърчаване на адекватни подходи – това липсва като обучение на специалистите“, отчита още приучаването.

На професионалното развитие се гледа като на лична отговорност, отколкото като функция на системата, само в образователния сектор се търси обвързване на личностните възможности и кариерното развитие и условията на труд, в социалната и здравната система всичко зависи изцяло от самия специалист, има ли той желание и средства да се развива за нови умения и знания“, поясни още Ваня Кънева и допълни:

„Условията на труд в образованието са подобрени, както и заплащането. Констатира се обаче пълна липса на желаещи млади професионалисти да работят в детските ясли. А в социалната сфера, който е най-призван за работи с уязвимите деца, условията на труд и заплащането са най-ниски, има и едно отрицателно отношение към работата на социалните работници, което няма как да не се отрази на мотивацията да работа там“, каза още Кънева.

Данните от изследването ще бъдат публикувани в доклад, който ще се предостави на държавните органи. 

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават инициативите за показване на пейки - букви от кирилицата

Продължават инициативите за популяризиране на кирилицата чрез пейки под формата на букви в различни обществени пространства. Фондация „Прочети София“ изпълнява проекта „Скритите букви“ от 2018 година. Проектът е създаден по идея на художника Кирил Златков. „Идеята беше да пръснем букви в града, които хората да откриват по интересен начин..

публикувано на 07.05.21 в 14:10
Мила Минева

Мила Минева: Политически играчи имат интерес от усещането за все повече хаос

Българското политическо пространство ускорено се отправя към предсрочни парламентарни избори.  "Изключително интересно е това ускоряване, от друга страна се чудя дали това не е медиен ефект. Медиите, които имат нужда от 24 часово производство на новини, непрекъснато натягат напрежението и донякъде това ускоряване ми се струва, че е от една..

публикувано на 07.05.21 в 11:50

Списание „Подслон“ събира размисли за психичното здраве

Литературното списание „Подслон“ е пространство за размисъл, споделяне и себеизразяване.  Всеки от нас носи своя товар, своята собствена лудост, своето собствено „слонче“ на раменете си. „Подслон“ е място да поговорим за тези слончета, да ги нарисуваме, да пишем за тях и за живота си с тях.  Списанието е място, където можем да оставим..

публикувано на 07.05.21 в 09:58
Александър Сиди

Александър Сиди: Патриотичното пространство трябва да е добре представено в 46-ото НС

ВМРО започва преговори с потенциални партньори, с които да се яви на изборите през лятото. Водещ мотив в предизборната кампания за ВМРО ще бъде липсата на консервативно-патриотично пространство в настоящия парламент, а ВМРО като лидер в това пространство трябва да се опита да промени облика на българската политика през следващите години...

публикувано на 07.05.21 в 08:10

Хелия Иванова: Съвременното общество е изкушено от различни неща, но идеалите не са изгубени

Във времена на разделение и изгубени идеали имаме изключително силна нужда от военно-патриотично възпитание, което да повиши духа на нацията и да изгради чувство за национална значимост . В това е убедена Хелия Иванова, един от авторите на книгата „Военно-патриотичното възпитание на гражданите в съвременни условия“. Самото обучение..

публикувано на 06.05.21 в 12:28

Как българите в САЩ приемат поправките в Изборния кодекс

През последните години преди избори в САЩ неизменно започват коментари за броя на избирателните секции. Тази година не е изключение. Българи от САЩ се обединиха в социалните мрежи с настояване за повече избирателни секции. В Индиана например бяха много ядосани, защото от живеещите там около 300 българи - 85 бяха подали заявления, че ще гласуват,..

публикувано на 06.05.21 в 07:39
Георги Харизанов

Георги Харизанов: ГЕРБ и ДПС са традиционно най-подготвени за избори

" ГЕРБ и ДПС са традиционно най-подготвени за избори ", коментира  пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика и директор на телевизия "Европа".  Той прогнозира "мистерията" около Слави Трифонов да продължи да се задълбочава и мълчанието му да продължи да работи в полза на партията му "Има такъв народ" : "С непоявяването си и с..

публикувано на 05.05.21 в 13:59