Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите отбелязват професионалния си празник

В Кюстендилско няма сериозни натравяния на пчелни семейства

Медът от планинските райони е ароматен и качествен заради разнообразието от растения, казват местните собственици на кошери

Снимка: БГНЕС

Кюстендилският регион, определян като „овощната градина на България“, е благодатен за пчеларството. Последните две-три години обаче се оказват слаби както откъм добиви на мед, така и откъм  загубени от болести пчелни семейства.

В района пчеларите са над хиляда. Днешния си професионален празник те ще посрещнат със смесени чувства.

„Един съсед имам – беше взел на 4 лева тенекия от Северна България. Щом е мед, е хубав, ама 4 лева? Мед от царевица и от тиква…“, казва заместник-кметът на община Невестино Йордан Глогов, който гледа пчели в граничното село Смоличано.

Семинаристът трети курс и бъдещ свещеник Ивайло Попов от село Дяково е завършил първа специалност международен туризъм. Запалил се е по пчеларството.

„Пчелата произвежда мед, след това се размества с глюкози. Знам от други пчелари. С карамелизирана захар, за да стане тъмен, да стане манов мед“, посочва младият пчелар. По думите му медът от Северна България мед е различен.

„Там е големи блокове, масиви със слънчоглед, с царевица и пчелите нямат разнообразна храна. Има голяма разлика от мед до мед.“

„В последните години имам чувството, че просто мед вече няма. Всичко, което се предлага по пазари, по магазини е някаква имитация, някакъв фалшификат“, споделя пенсионерът от Кюстендил и бивш военен Георги Николов.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Предимство ни е това, че сме овощният район и след месец-два ще цъфне всичко“, казва председателят на местното дружество „Пчела“ и член на ръководството на Българския пчеларски съюз Тихомир Стоицов. Медът от планинските райони е много ароматен и качествен, защото разнообразието на билки там е голямо, допълва той. „Черешите, ябълките, сливите дават и доста нектар за пчелите. Успяват да се развият навреме.“

Растително-защитните пръскания могат да бъдат опасни за пчелите, отбелязва той.

„Съществуват щадящи препарати, но по-рядко се ползват, тъй като тяхната цена е по-висока. В последните години не сме имали сериозни натравяния в региона, едно защото овощарите разбраха ползата от пчелите за опрашване на техните растения и другото – тъй като основно при черешите изкупната цена е доста ниска, съответно те гледат да свалят разходите, което намалява пръсканията.“

Трудно е да се каже, че от пчеларство се печели, то се превръща по-скоро в скъпоструващо хоби, смята Тихомир Стоицов. „Повечето от пчеларите обичат пчелните си семейства, грижат се за тях, дори с лишения за себе си. Ако се дръпне точна равносметка, ще се окаже вероятно, че сме на загуба. Хубавото е, че пчеларят не си калкулира труда.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15