Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В малките училища в Добрич настояват всички класове да учат присъствено

Снимка: БТА

Между 25 и 30% от педагогическия и непедагогическия персонал, или около 650 от лицата, са изявили желание до този момент за имунизация в област Добрич. Ваксинирането на заетите в образователната система в област Добрич започна този понеделник. Междувременно с връщането на учениците от 7, 8 и 12 клас обратно в присъствена форма на обучение по-малките училища заявиха желанието всички техни възпитаници да се върнат отново в класните стаи.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов призова училищата да бъдат гъвкави и там, където едната смяна е от 70-80 ученици, те да се върнат в клас.

Едно от тези училища е Профилираната гимназия „Райко Цончев“ в Добрич и още миналата седмица оттам изпратиха писмо до Министерствата на образованието и здравеопазването с искане учебните присъствени занимания да бъдат възстановени за всички класове.

В гимназията се обучават малко над 70 ученици, базата е достатъчно голяма, а класовете са малки и няма причина децата да учат на ротационен принцип“, каза в „Хоризонт до обед“ директорът на образователната институция Маргарита Христова. 

Такова желание имат и родители на ученици от 9 клас в гимназията „Райко Цончев“. 

Учителите се сблъскват с трудности при ротационния принцип на обучение, защото преподават на различни класове и част от часовете им са присъствени, а други онлайн. „Там, където учениците са малко, тези затруднения могат да бъдат избегнати с връщане в клас на всички ученици“, каза в „Хоризонт до обед“ преподавателят по испански език Надя Петкова. 

Според Маргарита Христова липсват аргументи на институциите защо се налага тази ситуация. 

По думите ѝ диференциран подход към училищата е възможен, но няма воля да бъде направен и допълва, че всяко Регионално управление на образованието и всяка Регионална здравна инспекция познават много добре условията в местните училища и би могло да им бъде позволено да вземат решение по места.

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева от ИМВ в Народно събрание - 7 май 2021 г.

Партиите на протеста остават "за" закриване на органите на спецправосъдието

Решението на прокуратурата да сезира европейските институции за "безпрецедентния политически натиск върху специализираното правосъдие" предизвика реакции сред представителите на различни политически сили в Народното събрание. Според председателя на парламентарната Правна комисия Радостин Василев , прокуратурата се чувства засегната, но..

публикувано на 07.05.21 в 13:55
Кристиян Вигенин прави изказване от трибуната на Народното събрание-  7 май 2021 г.

Вигенин: Надявам се преизчисляването на пенсиите да бъде одобрено от следващото НС

Одобреното от Народното събрание на първо четене преизчисляване на всички пенсии няма да бъде гласувано окончателно от настоящия парламент. Причината са процедурни пречки. След едночасово заседание Председателският съвет на НС не постигна съгласие предложението на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване да бъде гледано на второ четене..

публикувано на 07.05.21 в 13:33
Премиерът в оставка Бойко Борисов

Борисов: Не актуализираме бюджета, даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме

За първите четири месеца на настоящата година бюджетът има излишък над 115 млн. лв., съобщи правителствения пресцентър. Само за април се очаква излишък от 735 млн. лева. Това е обявил министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на правителствено заседание. Финансовият министър Кирил Ананиев информира, че до този момент са..

публикувано на 07.05.21 в 13:03

Директорът на БНР с официално искане да бъде променен текст в Закона за държавния бюджет

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио. Бюджетът на БНР за 2021 г. вече е намален с близо 1 милион лева с последното постановление на..

публикувано на 07.05.21 в 12:51
Председателят на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание - 7 май 2021 г.

Иван Иванов: КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цените на тока, парното и газа

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи рязкото повишаване на цената на природния газ и на енергията и топлоенергията. Това заяви в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов. Заради тревогите по повод направените изявления от енергийните дружества, в които се настоява за драстично увеличение на цените, Иванов коментира:..

публикувано на 07.05.21 в 12:42

Прокуратурата сезира евроинституции за политически натиск и закриването на спецправосъдието

Ръководството на прокуратурата сезира европейските институции за "оказвания безпрецедентен политически натиск, целящ закриването на органите на специализираното правосъдие". От държавното обвинение предупреждават, че приемането на законодателните промени, свързани с двете специализирани прокуратури, ще доведе до блокиране на борбата срещу..

публикувано на 07.05.21 в 12:24

108 600 нови безработни от началото на годината до 2 май

Близо 108 600 са новорегистрираните безработни в цялата страна от началото на годината до 2 май - това сочат най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда, което Националният статистически институт и Агенцията по заетостта извършват заради пандемията от Covid-19. За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са 83..

публикувано на 07.05.21 в 12:16