Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доходите са най-наболелият проблем за избирателите във Велико Търново

Снимка: БГНЕС

В историческата и духовна столица на България – Велико Търново, доходите се оказват най-наболелия проблем за хората, които нямат усещането, че живеят в региона с най-голяма заетост в страната, както сочат анализите на икономистите. Неизпълнени си остават предизборните обещания за магистрала „Хемус“ и за магистрала между Велико Търново и Русе, както и за изправяне на така наречените Присовски завои, определяни като участъка на смъртта на южния вход на града откъм Прохода на Републиката. 

Осем са депутатските места, които има Четвърти многомандатен избирателен район Велико Търново в 240-членното Народно събрание. Защитата на интересите на местните хора след последните парламентарни избори преди 4 години е поверена на трима депутати от ГЕРБ, на трима от БСП и по един от ВМРО и от ДПС. Сега кандидатите отново излизат „на пазара“, за да „продават“ обещанията си за доверието на избирателите. На кооперативния пазар във Велико Търново, където търговията е друга – производителите от селата продават стоката си на хората от града, продавачи и купувачи не са обнадеждени за следващите четири години: 

„Всяка година става все по-зле. Цялата игра е между тях. Ако не се лъжа, депутати от БСП са минавали през пазара. Правят го от кампания на кампания. Нищо не обещават, те просто си минават и се здрависват, нищо“. 

„Няма да коментирам кои са депутатите от Велико Търново. Зная ги, някои лично ги познавам. Няма да си позволя да правя оценката на тяхната работа. Всеки един български гражданин трябва да проявява отговорност и гражданска съвест. Това е най-достъпния и най-лесния начин да изразиш волята си да гласуваш за подходящите хора и в последствие да можеш да критикуваш и изискваш по съответния законов ред“. 

„Хич не ме вълнуват парламентарните избори. 30 години доказахме, че честни избори в България трудно стават или, ако става, ще бъде чудо. Не се случва, защото българинът се научи да лъже, да мами. Къде е моралът на българина – замина. Културата на българина я няма да направим честни избори. Искам великотърновските депутати да бъдат свестни хора. Оказа се, че свестните хора изчезнаха“.  

„Търновските депутати категорично не направиха нищо за подобряване на живота ми. Не мога да кажа какви хора искам за депутати. Виж, че всеки гледа да обещава, обещава, пък накрая гледа са си оправи него си, моите хора и край“. 

Ограниченията на противоепидемичната обстановка и пандемията се оказват по-важни за купувачите и продавачите на великотърновския пазар от парламентарните избори на 4 април. Доходите са основният проблем и решение не се очертава, казват хората, които нямат усещането, че регионът е на първо място в страната по заетост и един от най-перспективните за развитие, както сочат последните изследвания на Института за пазарна икономика: 

„Трябва да се подобри на човек заплатата или пенсията, или паричките. Ще го променят ли изборите – божа работа. От 7 години насам не съм гласувала, защото нищо не се променя в България или в Търново“. 

„Аз толкова избори минах, че не вярвам на нищо, защото всичките лъжат. Аз преживях и Цар Борис, и всичко преживях, сега толкова много лъжат вече и толкова много водят борба за пари, не за Народно събрание“. 

„Оценка нула, никакво управление, само си гледат личните интереси, това не е управление. Изцяло промяна на всичко. Първо законите не са както трябва. Законите са направени за богати, а не за бедни. За бедните хора са всички проблеми. Народът умира от безпаричие, от проблеми, от кредити с тройни лихви, това добро ли го правят за народа?“ 

„Има неща, които не са направени и трябва да се направят. Ние сме в ЕС вече години, а сме на едно от последните места по доход на населението. Това е едно от най-важните неща, а ти си стресиран и се чудиш как да си платиш тока, лекарствата, от къде ще вземеш. Хубаво е строителството, много е важно, но животът на хората е много по-важен и най-вече спокойствието и сега в тази пандемия, която е обхванала целия свят, не трябва да имаме такива стресови положения за недостатъчни доходи“. 

„Не ме вълнуват изборите, не, не.По-важни са здравето, най-вече, храната, децата, край, няма друго. Политиците нямат място в момента“. 

„Сега с този коронавирус дано се опазим от него, пък за изборите ще гласуваме, няма начин, все трябва да се направи нещо. Гласуваме за някаква промяна, за по-добро. Тя не идва, по-зле май ставаме“. 

Старите и новите политици отново ще тръгнат през разбития кооперативен пазар във Велико Търново, за да се здрависат с търговците и купувачите, да чуят проблемите им и, може би, да обещаят решения, за да получат доверието на избирателите: 

„Аз ще гласувам, промяна на управлението, промяна в живота ни, има и нови партии, които навлязоха“. 

„Ще гласувам, белким стане нещо. За „Черепа“, защото е вътре в бакиите, от лошото най-доброто, Бойко беше същият“. 

„Искам да се махнат и да дойде президентска република“. 

„Не виждам алтернатива много, трябва да дойде някой с твърда ръка тук, не може един пенсионер да взема 300 лева, а друг – 15 000 лева, според мен не е справедливо“. 

„Старите муцуни“ са навсякъде, странни рокади стават, много безпринципни хора и сме страшно разочаровани. Ще гласуваме, обаче не можем да си изберем за кого“. 

„В момента става въпрос за нещо много, много важно – на къде ще продължим, дали ще се върнем назад или ще продължим да бъдем нормална европейска държава“. 

От избори на избори остават очакванията за магистрала между Русе и Велико Търново, няколко пъти се променя, но само на хартия, трасето на магистрала „Хемус“ и то все не идва до старопрестолния град, неработещо си остава международното летище в Горна Оряховица, въпреки отдаването на концесия, няма го и третият мост над Дунав при Свищов. Логистичните паркове, както и привличането на мощни чуждестранни инвеститори ще си остават обещания и за тези избори. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00