Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Девина Василева: Изкуството го има, когато с различни средства можеш да разкажеш история

Девина Василева
Снимка: Личен архив

Дебютният филм на Девина Василева „Хлад“ получи първата си награда от Международния кинофестивал в Амстердам.

Проектът е изтъкан от минимализъм – със статична камера и без думи разказва история, онагледява определени състояния на съзнанието, проследява човешкото поведение през досега с един... обикновен хладилник.

21-годишната Девина Василева не крие радостта си, че е имала подкрепа да осъществи тази „леко нестандартна идея“.

„Аз съм от тези хора, които гледат да не мислят за това, което хората ще помислят, това много разсейва. Много хъс имаше, просто се хвърлих и казваме – работим, правим го, не мислим какво ще се случва след това. С много адреналин и желание го изпълнихме.“

Девина Василева има подчертан интерес към предметите и как те влияят върху нашия бит, „защото без предмет няма бит“. В най-малките всекидневни движения могат да си проличат доста по-дълбоки човешки взаимоотношения, смята тя.

Идеята й хрумнала в университета, докато гледала хладилника. „И си казах – колко е малко (в общежитията всичко е в джобен вариант), целият ми живот в момента се побира в една стая, в едно студио, в което всичко е на едно място. Оттам тръгнах и се пробвах да го смалявам още повече, докато стигна до нещо толкова минималистично. Хладилникът е този домашен уред, който може да консервира храната, която ядем, но не може да я сготви, не може да я променя, няма тази топлина, която останалата част от къщата поднася, и уют. Той само предпазва от промяна.“

„Хлад“ е филм без думи, с внимание в детайлите. Камерата е наблюдател. Затова и сценарият бил пълен с описания. „Предимно авторова реч. Докато го писах, колкото и да съм се пробвала да включа възможно най-много детайли, не е съвсем хореографирано цялото.“

Музиката за 20-минутната лента е на младия музикант Милен Апостолов. Той просто усети от какво има нужда този ням филм и изкара тази тревога, нервност, която исках да е там.“

Девина Василева определя старта си като ударен. „Хлад“ вече е в няколко селекции на кинофоруми.

Тя танцува, рисува, свири на пиано, обича Шекспир, учи английска литература и драма в Университета „Куин Мери“. Като дете на актьори (Нина Димитрова и Васил Василев - Зуека) има естествен има интерес към театъра и киното. Признава, че дълго време е изисквала от себе си да избере своето призвание, както ни учат от малки.

„Но мисля, че заради това, че имам досег с различни начини на изразяване в изкуствата, оттук нататък ще започна да комбинирам. Не искам да избирам. Изкуството съществува, ако има баланс на различни средства, с които можеш да разказваш история.“

А има ли сценична треска?

„Треската винаги я има – и след дебюта, и във всяко едно нещо, което правим.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катерушки от детството - спомен с вкус на желирани бонбони

В зелените градинки на София от десетилетия живее внушителна мозаечна менажерия. Със сигурност сте виждали, а може би и набързо подминавали скулптурите на слончета, камили, носорози, катерици и други четирикраки и двукраки, уютно разположени в централни и квартални столични карета и кьошета. Каменните животни на София обаче са всякакви – има..

публикувано на 15.09.21 в 15:28
Илиана Дъбова

„За“ или „против“ дистанционното образование

„За“ или „против“ дистанционното образование и то на прага на новата учебна година. Темата остава в дневния ред на учители, деца и родители. Въпреки че за сега учебната година ще бъде открита присъствено. И дистанционната форма обаче си има своето място. Илиана Илиева-Дъбова и Арзун Ариф са две учителки, които тази година получиха..

публикувано на 15.09.21 в 08:02

Преводачите на българските контингенти за битието си в Афганистан сега

Забравихме ли наши хора в Афганистан ? Българските военни се изтеглиха в края на юни. Американските военни - в края на август. Сред хаоса на „изтеглянето“ стотици останаха затворени в обявеното от талибаните вече Ислямско емирство. Двама българи разказват за живота си там под властта на талибаните . Това са преводачите на..

публикувано на 14.09.21 в 18:21
Бойко Антонов

Бойко Антонов: Ние сме мравчиците, които събират зрънца, за да могат децата да учат

В българските училища са обхванати около 10-15% от българските деца зад граница, Това е много малък процент , каза в интервю за БНР Бойко Антонов, един от основателите на българското училище „Христо Ботев“ във Вашингтон.  Учебната година там вече е започнала.  В българското училище във Вашингтон учат около 60 деца. Очакват да се включат и..

публикувано на 14.09.21 в 11:42
Милен Хальов

Трилогията за Кало Змея приключва с темата за прошката

Трета част от историята за Кало Змея вече е на книжния пазар. Основна в последната част от трилогията е темата за прошката, каза пред БНР авторът на поредицата Милен Хальов. „Това е особена тема за деца, понеже те нямат нужда от кой знае какви големи прошки в живота си – нито да получат, нито да дадат. Обаче темата излезе от само себе си..

публикувано на 13.09.21 в 16:08
Джавед Нури

Афганистан през погледа на афганистанец, който живее от 20 години в България

Афганистан е огромен и отворен въпрос пред световните политици. Какво се случва там през погледа на афганистанец , който живее почти 20 години в България - това е Джавед Нури - афганистанец, който идва едва 16-годишен у нас. "Зохра " - по името на персийската богиня на музиката - така се нарича оркестърът в Афганистан, в който свирятсамо..

публикувано на 13.09.21 в 12:46
Радка Станева с дъщеря си Руми

Изпитанието на Радка Станева да полага грижи за дъщеря си с увреждане

Радка Станева от Пазарджик е майка на дете с увреждане, която е посветила живота си на хората с такива проблеми.   Тя определя себе си като щастлива майка с големи мечти. Мечтите й обаче са свързани с двете й дъщери, едната от които е с увреждане. Това прави животът ѝ по-различен. "Аз имам в семейството си човек с увреждане, голямата..

публикувано на 12.09.21 в 16:22