Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една изложба за времето, побрано в една минута

Снимка: facebook.com

От днес до 14 март може да се насладите на изложбата „Само минутка“ на фотографката Боряна Пандова. Тя включва 60 фотографски диптиха, регистриращи 60 минути от фотографските странствания на авторката във времеtо и пространството.

“Само минутка” е изложба от сдвоени фотографии, заснети през една минута, без промяна на фокусната точка. Главен герой тук е Времето, в ролята на обект, проблем и инструмент на фотографията.

Вдъхновена е от често казвани от всеки от нас изрази като „До две минути съм там!“; „Пет минути и съм при теб…“; ”Само минутка и…”, за да изразим добрите си намерения, обозначаващи времето от ей сега до никога.

"В този проект не търся нито съвършената снимка, нито съвършената тема, нито драматизъм и настървение, събитието е времето в една минута, която е изтекла", каза в "Преди всички" Боряна Пандова.

"Опитвам се да покажа, че не може да живеем сякаш сме безсмъртни, както го правим в последните години", посочи още тя.

Още по темата в звуковия файл.

Боряна Пандова е визуален артист, който живее и работи в София. Образованието ѝ минава през театъра, срещата с който я довежда до нейната категорична любов към фотографията и видеото.

Завършила е специалност „Художествена и приложна фотография“ към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и магистърската програма по фотография към Националната художествена академия.

От 2014 г. е официален фотограф на София Филм Фест, където документира събитията, свързани с фестивала и прави портрети на гостуващите официални лица.

Боряна има слабост към партньорствата с литературата, музиката и сценичните изкуства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие. Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна. Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят в тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия.. Мощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна" - това пожела френският президент Еманюел Макрон в речта си в..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30