Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на заразяванията в Англия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наблюдава се рязък спад на заразяванията с коронавирус в Англия от януари насам. Проучване на Лондонския имперски колеж показва, че заразяванията са намалели с две трети от началото на локдауна, а в Лондон с цели 80%. Нивото на заразявания обаче все още е високо, подобно на това през септември миналата година.

Въпреки че това са междинни резултати на базата на повече от 85 000 теста на произволно избрани хора, то изводът несъмнено е, че социалното дистанциране и строгите ограничения дават резултати.

Ръководителят на проекта професор Пол Елиот коментира, че намаляването на случаите на заразявания е „много окуражителна новина“. Спад на заразяванията се наблюдава във всички възрастови групи. Очаква се скоро премиерът Борис Джонсън да оповести и нови данни за ефекта на ваксините върху разпространяването на вируса преди в понеделник да изложи така наречената „пътна карта“ за „постепенно предпазливо излизане от локдауна“, по неговите думи.

В интервю за Би Би Си професор Елиот заяви тази сутрин, че никой не иска да бъде в локдаун по-дълго време от необходимото, но все още има основания за притеснения, защото въпреки добрите новини нивата на заразявания са подобни на тези от септември и броят на пациентите с Covid-19 в болниците е като през първата пълна на пандемията, така че с облекчаването на мерките трябва много да се внимава. Междувременно бе съобщено, че ново проучване показва, че се увеличава броят на желаещите да работят като медицински сестри, „вдъхновени от саможертвата на персонала на националното здравеопазване“.

Подадени са повече от 60 000 заявления за курсове и обучение за медицински сестри, което е с една трета повече от предишната година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи парламентарен контрол на служебното правителство

За утре, 19 април, е предвиден първият редовен парламентарен контрол на назначеното служебно правителство. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Най-много са въпросите към служебния регионален министър Виолета Коритарова. На въпроси на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве.  Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят..

публикувано на 18.04.24 в 14:51

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34

Какво се случва с българите, останали на летището в Дубай след голямото наводнение?

120 български граждани се намират на летището в Дубай. Такава е информацията на генералното консулство на България в емирството . Групата е трябвало да излети с редовния полет на Fly Dubai в 9.40 вчера, но заради обилните валежи той е бил отменен. Генералният консул на задграничното ни представителство веднага е пристигнал на място, за да..

публикувано на 18.04.24 в 14:34
Президентите на България и Румен Радев (вляво) и на Италия Серджо Матарела на полигон

Президентът отказа да коментира политически теми при посещението си на полигон "Ново село"

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон "Ново село" заедно с италианския си колега Серджо Матарела.  Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия, и се срещнаха с военнослужещи от двете държави.  Пред българските военнослужещи..

публикувано на 18.04.24 в 14:17
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10
Слави Василев

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии . Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката на директора на НЗОК, "Булгаргаз",..

публикувано на 18.04.24 в 14:08