Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемонията за годишнината от гибелта на Левски в София - само с гвардейци

Снимка: БГНЕС

Пред паметника на Васил Левски в столицата се провежда  възпоменателна церемония и поднасяне на цветя и венци.

Заради пандемията, в церемонията участват само гвардейци. 

Почетният шпалир с поставени знаменца на карабините, венценосците, факлоносците, военнослужещият, определен да запали жертвеника, тръбачът и барабанчикът заеха местата си пред паметника на Апостола 15 минути преди 18.00, за когато беше предвидено и началото на гвардейската церемония.

След подаден сигнал "внимание", военнослужещият запали жертвеника, а факлоносците - факлите.

След запалването на жертвения огън, гвардейците поднесоха цветя пред паметника от името на институциите, без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки е предвидено да бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата има почетен караул на Националната гвардейска част. Стотици хора дойдоха да поставят цвете пред паметника на Апостола. Много учители бяха довели своите ученици.

В 17.00 часа в храма "Света София" беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски и половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" биха по повод възпоменанието, а в момента на площада има минута мълчание.

Прессекретариат на президентството

"Продължаваме да не изпълняваме заветите на Левски 148 години след неговата гибел", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на панихидата, отслужена в памет на Дякон Игнатий в столичния храм "Света София":  

"148 години продължаваме да не изпълняваме заветите, които ни остави тази велика българска личност. Всеки път, когато на 19-ти февруари се събираме сякаш си даваме равносметка затова как е протекла последната ни година и дали тези думички, които ни остави, посланията, които ни остави, днес можем да кажем: "Апостоле, ние сме достойни за тях" и всеки път отговорът е "не". Не бива да бъде само 19-ти февруари. Всеки път, когато минаваме през този кръгов площад и поглеждаме нагоре към очите на Левски, трябва да правим тази равносметка за себе си. Днес сме отново през избор. Този избор трябва да бъде точно следвайки посланието на Апостола - за достойни хора, които да изведат достойна България, равноправна с всички европейски народи, с политици, за които народната работа е най-важната, за които свободата, равноправието, битката с неравенствата, толерантността са онези качества, които трябва да притежават, за да могат наистина да бъдат успешни и да могат да служат на народа си. Много малко неща е оставил Левски, но това тефтерче трябва да бъде настолна книга за всеки един българин и така трябва така да възпитаваме и децата, които идват след нас. Неговата памет не трябва да се губи".

Блянът на чистата и свята република никога не умира, написа по-рано днес президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук. „Преди година пред паметника на Апостола казах, че не сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи“, пише още държавният глава.

С същите вечни думи на Дякона - „Дела трябват, а не думи“ премиерът Бойко Борисовн отправи посланието си по повод годишнината, придружавайки поста си със снимка на паметника на Васил Левски в София.

Студенти от различни висши училища поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в София по-рано днес. Пред "Хоризонт" председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев заяви:

"С днешната дата е ясен факта, че това е безсмъртието на Апостола и той не е само минало. Той е настояще, той е и бъдеще и съм щастлив от това, че въпреки пандемията, много млади хора има тук, студенти, и това показва само едно - че този идеолог Васил Левски, този организатор и лидер, е най-добрият пример и за българските студенти в България и не само - и за всички млади хора, което може само да ни радва, че той остава трайна следа в нашите мисли и виждания занапред".

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен караул от Националната гвардейска част. 

БНР ще предава пряко възпоменателната церемония след 18:15 часа.  Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. „Левски“ и Морската градина.

В Бургас почетен караул от Военно-морските сили ще участва в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще участват във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. 

В Плевен ръководството на общината ще почете паметта на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник в центъра на града в 12 часа. Традиционният ритуал по повод гибелта на Апостола на Свободата няма да се проведе поради въведените противоепидемични мерки

С различни прояви във всяко училище се отбелязва историческото дело на Апостола. Граждани, организации и институции ще сведат глава пред паметника на Апостола през целия ден. Какво се пази в Регионалния исторически музей, свързано с пребиваването на Левски в Плевен и организирания комите в града, разказва Нели Станева, ръководител на отдел:

„Апостола често е посещавал Плевен, потвърждение за което намираме в личния му бележник, в негови писма. Фактите показват, че тук сред плевенските дейци неговият престой и укриване са добре организирани и Левски се чувства в безопасност“.

Гордост за музейните специалисти са два оригинални предмета – уставът на БРЦК, отпечатан в Женева през 1870 г. и печатът на привременното правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52