Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Документалният театър прохожда в България

Платформата „Театрални алтернативи“ събира най-доброто от социално ангажираното изкуство, спектаклите са достъпни безплатно до юни

Сцена от първия представен в рамките на проекта спектакъл - „Невидими №3: Дом“
Снимка: Фейсбук - Елена Панайотова

Спектакли извън репертоарния театър ще бъдат архивирани в рамките на проекта „Театрални алтернативи“. Негов създател е Елена Панайотова - театрален режисьор, педагог и продуцент.

Много е рисково, когато театърът се представя в дигитална среда, но от друга страна е много подходящ моментът да се направи един архив на някои театрални практики“, каза режисьорката Елена Панайотова в предаването „Сценична треска“. По думите й страната ни няма опит в създаването на подобен архив, затова с подкрепата си Националният фонд „Култура“ окуражава театралните творци да направят тази стъпка.

Така се ражда идеята за програма от театрални алтернативни спектакли. Излъчването на самата постановка е съпроводено и от среща на публиката с творческия екип. Проектът включва 8 спектакъла и дискусии с техните създатели. До юни, докато трае проектът, спектаклите ще бъдат безплатни и достъпни.

Първият спектакъл, който даде начало на инициативата, попада в категорията документален театър. Той е на студио за документален театър „Vox populi“, основано от завършилата във Финландия режисьорка Неда Соколовска. Тя е първата, която представя този тип театър в България. 

„Самите актьори събират интервюта от действителни хора, това не е по някакъв текст, избират си тема, след което, докато самите актьори играят на сцената, те продължават да слушат гласа на оригиналния прототип. Актьорът не интерпретира героя, а го представя максимално достоверно“, разказва Елена Панайотова. 

Тази документална линия на „Vox populi“ е наречена „Невидими хора“, защото чрез средствата на изкуството ги прави видими и обговаря теми, за които обикновено не говорим, пояснява Панайотова.

През февруари ще бъде представена друга театрална група, ангажирана със социални проблеми – „Panic Button Theatre“, основана през 2015 г. от театралния режисьор Василена Радева и установения в България американски артист Нейтън Купър. Последните сценични изяви на трупата с изявен авторски почерк са посветени на жените, претърпели насилие и на жени с рак на гърдата.

„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ беше разпознато от театралните критици като едно от събитията на сезона и е много важно, че тези театрални алтернативни пътища, които прохождат в нашето общество, започват да стават важни като културен, естетически акт“, коментира Елена Панайотова пред БНР.

Друга алтернативна форма е т.нар. плейбек театър. През март ще бъде показан спектакълът „Замлъкване“ – танцово-театрално-движенчески спектакъл, направен по филма на Ингмар Бергман „Персона“. Това е театър, който търси смисъл извън словото, казва Елена Панайотова. „Много по-съзерцателно и по-далеч от театъра, търсейки изказ по различен начин.“

Други от планираните да бъдат показани формати са танцовият театър и приложният театър.

Приложният театър се разполага в полето на работа с маргинални и уязвими общности. Не се работи за публиката, а със самата общност и за нея, уточнява Панайотова. Приложен театър е и това, което първоначално у нас е започнало с работата на творци и артисти по домове за изоставени деца и деца сираци. В края на 80-те години във Великобритания е създаден специален фонд за приложен театър.

Това не е просто благотворителна дейност. Тя се поражда след Втората световна война, тя се поражда от артистите, които искат да извършат своята лечителна дейност в обществото и да използват театъра като мост за комуникация.“

Елена Панайотова е оптимист за развитието на алтернативния театър, защото смята, че сега има контекст, много млади актьори и независим сектор, което не е било така при нейното завършване. „За мен и моето поколение, когато аз завършвах, нямаше никой. И ми беше много самотно.“

Повече за алтернативните лица на театъра слушайте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кънев

Председателят на БХК Красимир Кънев настоява за промени в Конституцията

Българският хелзинкски комитет проведе онлайн дискусия, посветена на изпълнението на пилотното решение "Нешков и други срещу България" на Европейския съд по правата на човека. В рамките на срещата бяха представени и обсъдени заключенията и препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа от последния преглед на..

публикувано на 17.09.21 в 21:15
Нерегламентирани сметища в Благоевград

Нерегламентирани сметища изникнаха за по-малко от месец около Благоевград

Десетки нерегламентирани сметища изникнаха за по-малко от месец около Благоевград и населените места в общината.  Това стана, след като Регионалната инспекция по околна среда и води затвори депото за строителни отпадъци над село Изгрев, а Басейновата дирекция  разпореди незабавно почистване на дерето, в което се бяха свлекли земни пластове..

публикувано на 17.09.21 в 20:38
Борислав Цеков

Б.Цеков: Резолюциите на Европейския парламент нямат задължителен характер

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казаха през седмицата членове на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представители на Общността. Резолюцията е приета  с 387 гласа „за“, 161 против и 123-ма, които са се..

публикувано на 17.09.21 в 19:06
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Проектът на Асен Василев и Кирил Петков ще прескочи бариерата

"Ние имаме нов проект, който се реализира по спешност. Той може да е подготвен и малко по-рано. Ако направим сравнение между новия проект и „Има такъв народ“, то „Има такъв народ" тръгна от много по-силни изходни позиции. Силно присъствие в българското и медийното политическо пространство и популярно шоу, докато новият проект тръгва малко..

публикувано на 17.09.21 в 16:17
Иван Бакалов

Бакалов: За Асен Василев и Кирил Петков не е добре да се присъединяват към ДБ

"Видяхме, че традиционните партии са изгубили доверие като ГЕРБ, БСП слизат надолу. Новите партии не бяха в състояние да излъчат правителство поради някакви вражди, които аз не мога да преценя доколко са разумни. Така че при тази ситуация отиваме за трети път на избори заради партии, които са неспособни да съставят правителство, не искат да..

публикувано на 17.09.21 в 14:32
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Проектът на Василев - Петков трябва да използва регистрирани партии

„Ние от доста седмица насам, откакто се обсъжда този проект, сме заявили, че за нас вратата е отворена, каза за БНР Борислав Сандов, народен представител в 46-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България”, във връзка с новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. Петков: Влизаме..

публикувано на 17.09.21 в 13:25
Мария Спирова

Възможна е по-голяма активност сред българите в чужбина на изборите

Според хронограмата на Централната избирателна комисия всички кандидати за президент вицепрезидент, както  и за народни представители трябва да са регистрирани до 12 октомври. На 14 ноември избираме депутати и президент и вицепрезидент. „ Наистина ни трябва мъдрост, за да има смисъл от тези избори “, каза за БНР Мария Спирова, която живее..

публикувано на 17.09.21 в 10:35