Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпити на свидетели по делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков

Обвиняемият Кристиан Николов получи от съда пореден отказ да излезе на свобода

| обновено на 23.02.21 в 18:34
Софийски градски съд гледа делото на Кристиан Николов, обвиняем за катастрофата с журналиста Милен Цветков, 23 февруари 2021 г.
Снимка: БГНЕС

С разпит на свидетели започна процесът за тежката катастрофа от миналия Великден, в която загина телевизионният водещ Милен Цветков. Подсъдим за смъртта на журналиста е 23-годишният Кристиан Николов.

Заради шофирането след употреба на наркотици с двойно по-висока скорост и защото е ударил автомобила на Цветков, докато чака на червен светофар, Кристиан Николов е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на журналиста.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години и дори доживотен затвор.

Утежняващо вината обстоятелство е и че на кръстовището, където стана катастрофата, е имало още автомобили и преминаващи пешеходци.

Николов и адвокатите не отричат авторството на деянието, но не признават той да е действал с умисъл:

Приятели на подсъдимия бяха първите разпитани на процеса в Софийския градски съд. Показания даде и годеницата на Николов Симона Цанкова, която е била с него в колата при катастрофата, в която загина телевизионният водещ.

С разпитаните Кристиан Николов е прекарал денонощието преди тежката катастрофа. Празнували са рожденият ден на Симона Цанкова. Първоначалната идея е била купонът да е на Витоша.

По това време обаче България беше в извънредно положение, а достъпът до планината беше забранен. Затова компанията е била върната от патрулиращите полицаи и глобена.

Купонът се провежда в дома на Кристиан в София, а участниците в него днес подробно разказваха какво са пили и кога са си тръгнали.

Трябваше да отговарят и на въпроси - употребявали ли са наркотици. Повечето отговори бяха „не“ или „не зная“, но при първоначалните си разпити двама от тях се оказа, че са казали „да“:

"Дали някой го е видял да взема, дали не го е видял, за нас това няма никакво значение. Важна е обективната находка. В кръвта са открити следи от кокаин и следи от метамфетамини", коментира адвокатът на семейството на Милен Цветков Менко Менков.

Годеницата на обвиняемия заяви, че след като го е ударил с колата си, Кристиан се е опитал да помогне на журналиста.

Най-дълго продължи разпита на Симона Цанкова, която си спомни много за предния ден, но много малко за удара на колата на Милен Цветков, защото, докато пътували, била заета с друго.

Спомни си вика на третия в колата - Георги Иванов, син на  депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, силния удар и после как Кристиан се опитва да помогне на все още живия Милен Цветков. Цветкова отрече Николов да е вземал наркотици, както и да е шофирал неразумно. Тя заяви, че живеели здравословно, а той бил отговорен човек.

Според адвоката на Николов, че обвиняемият е помагал ще свидетелстват и други в процеса. Константин Симеонов беше категоричен - експертизите ще дадат отговорите на въпросите за наркотиците в кръвта на Кристиан Николов, високата скорост, липсата на спирачен  път.

Той повтори, че клиентът му не отрича, че е ударил колата на Милен Цветков, но не умишлено:

"Затова искаме да се води един обективен процес, да се стигне до един справедлив съдебен акт. В никакъв случай не искаме това да се превръща в линчуване на човека, който достатъчно добре съзнава какво е направил".

Днес Кристиан Николов получи от съда пореден отказ да излезе на свобода.

"Искам да изкажа моите искрени съболезнования към близките и семейството на Милен Цветков. Не мога да си представя какво им е, когато се връщат към случилото се" каза в съдебната зала Кристиан Николов. И поиска, но получи пореден отказ да излезе от ареста.

СГС се произнесе по искането му след няколкочасовите разпити по делото. Николов поиска по-лека мярка за неотклонение с уверението, че няма да се укрие или да извърши друго престъпление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енергийния регулатор..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14