Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от рождението на Петър Атанасов - човекът, който събираше, а не разделяше

Петър Атанасов
Снимка: Банско филм фест




На 24 февруари се навършват 70 години от рождението на Петър Атанасов, доайен на информацията за алпинизъм и дългогодишен водещ на рубриката за екстремни спортове в предаването на БНР “Спорт и музика”. Близо 4 десетилетия той съобщаваше новините от България и света в тази област в различни медии.

Един от основателите на най-мащабното събитие за планинарска и екстремна култура в тази част на Европа - Банско филм фест, фестивалът за планинарско и екстремно кино, благодарение на който в България през годините бяха показани най-добрите филми в тази сфера и гостуваха значими фигури от световна величина, сред които Петер Хабелер, Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Кшищоф Виелицки, Томас Хубер и др.

С Моника Рогожинска

Сега фестивалът продължава своята дейност, благодарение на съпругата на Петър Атанасов - Натали Петрова, и нейния екип:

“Ерудиран и скромен човек, който помагаше, събираше, а не разделяше... Той няма български награди, има чужди, както и уважението от световни личности... След Петър остават хиляди статии и публикации, преводи на книги и филми, огромна редакторска дейност, рецензии, информационна и PR дейност, предавания, няколко сценария, архив и внушителна библиотека... Специално искам да благодаря на Георги Георгиев - Черния, който пое щафетата от Пепи, професионално и изчерпателно публикува исторически факти, а на кинофестивала представя ретроспективните презентации, които Пепи обикновено правече” - пише Натали Петрова.

Натали Петрова - директор Банско филм фест

А ето думите на неговия приятел, алпинистът Михаил Михайлов:

“Пепи беше изключително добър, благороден, с много знания от различни сфери на живота и готов да помогне на всеки. Стилът, в който действаше, беше професионален, интелигентен, културен. Затова организираше събития от световна класа и бе много уважаван от специалистите в алпинизма, елитните спортисти и всички хора от алпийската общност. Ценяхме го като човек, като експерт в алпинизма, планинарските спортове и кино, като журналист и историк на българския и световния алпинизъм, както и заради много други негови качества... За мене Пепи беше бащата на българския алпинизъм. Той записваше неговата история и помагаше да се прави новата... Правеше достояние на обществото това, което изкачвахме, и помагаше да бъдат спасени тези от нас, които са били в беда. Всичко това той вършеше безкористно, от любов към нас и към алпинизма...”

Пресконференция за Броуд Пик 2001

Петър Атанасов е роден през 1951 г. Завършва образованието си в Полша, където се запознава с повечето известни полски алпинисти. Работи като редактор и автор в българските печатни издания, свързани с планината - в. Ехо и сп. Турист. Написва биографията на легендарния полски алпинист Йежи Кукучка. Съавтор е в най-обширната планинска енциклопедия в света. През последните години написва близо 6000 статии за най-популярния сайт за катерене у нас - climbingguidebg.com, а слушателите на БНР го познават от рубриката му в предаването "Спорт и музика" по програма "Хоризонт", в която той обобщаваше новините от екстремните спортове всяка седмица.


Участва в подготовката на много български експедиции, особено ценна е помощта му при намирането на информация в “ерата” преди Интернет за отдалечени райони, в които българските алпинисти отиват, известно време е говорител на Федерацията по алпинизъм, контактува с представители на екстремните спортове от цял свят. Благодарение на личните му контакти, българската публика и българските журналисти имаха изключителната възможност да се докоснат до имена от световна величина, задаващи ценностите и насоките във формирането на планинарската и алпийска култура.

Изпращане на експедицията до Транго 1998 г.

 В интервю за "Хоризонт" през юни 2018 г. казва:

"Високите планини имат тази способност да поставят всекиго на мястото му. Много бързо се откриват слабите места на хората, които се опитват да ги изкачат. Всеки получава толкова, колкото, на практика, заслужава и толкова, колкото може".


Петър Атанасов си отиде след дълго боледуване на 24 юли 2918 г. Последното си включване в “Спорт и музика” с рубриката за екстремни спортове, вече във влошено здраве, завършва с думите:

“Лъжите за изкаванията на върхове се дължат на липсата на уважение към алпийските среди, които се смятат за наивни и глупави, а единствената последица от всичко това е разделение. Това е и сериозно, и тъжно, защото дискредитира планинарската и алпийската общност в международен план - нещо позорно и дойстойно за порицание”.

Година по-рано озаглавява една от най-хубавите си статии в сайта climbingguidebg “Платон ми е приятел, но истината ми е по-скъпа” - сентенцията на Аристотел, която е верую на Петър Атанасов, приятел на великите, но безкомпромисен в браненето на истината.

Сред публиката на Банско филм фест

На снимката: Петър Атанасов, зад него - Алекс Хонълд, гост на фестивала през 2012 г.


Още за Петър Атанасов можете да чуете в звуковите файлове.

Снимките в статията са предоставени на БНР от семейството и приятелите на Петър Атанасов.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09
Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм

На 79 г. Кънчо Долапчиев продължава да се състезава с младите ски-алпинисти

Тази година се навършват 40 години от първата национална експедиция до Еверест. В състава й тогава е  Кънчо Долапчиев, който тази година навършва 80 години , като продължава да участва, наравно с младите, в състезания по ски-алпинизъм.  Роден е на 23 октовмри 1944 г. в Самоков. Първо става скиор, а след това започва да се занимава и със..

публикувано на 10.03.24 в 15:08