Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Камерна музика и джаз в албума “Vis-à-vis” на Иво Кова и Матиа Дзапа


Албумът на Chamber jazz дуета Иво Кова и Матиа Дзапа е записан в Първо студио на БНР. Съдържа композиции на Пат Матини, Джако Пасториус и авторски на Иво Кова.

Иво Кова гостува в „Сценична треска” и разказва за музиката, работата си и приятелството с Матиа Дзапа.


Ивайло Ковачев (Швейцария) е пианист, който успешно съчетава в репертоара си класическа, съвременна и джаз музика. Неговите разнообразни стилови и жанрови интереси го правят желан партньор като солист и камерен изпълнител на много и различни сцени и джаз клубове. Сред неговите партньори са концертмайсторите и членове на най-реномираните Швейцарски оркестри, като синфоничните оркестри на Тонхале-Цюрих, Люцерн и Берн, както и певци-солисти на Цюрихската Опера. Като солист и камерен музикант присъства активно в концертния афиш на Швейцария, Австрия ( Залцбург - Летен Музикален Фестивал), Франция (Париж - Зала Корто), Южна Кореа, Германия, Италия и Гърция. Ивайло Ковачев е не само изпълнител, но и музикален педагог. В продължение на двадесет години той развива активна преподавателска дейност по пиано и импровизация, за чиито резултати свидетелстват поканите за сътрудничество от страна на Музикалната академия в Базел, Музикалната академия в Берн, НМУ „Любомир Пипков“ в София и др. Има много участия като гостпреподавател в множество семинари и курсове по класическа музика и джаз импровизация. Понастоящем преподава пиано в Цюрих, Швейцария.


Матия Дзапа е швейцарсkи виолончелист, който през 1995 г. завършва Джулиард Скул Академия в Ню Йорк в класа на Харви Шапиро. Получава магистърска диплома в Музикалната Академия в Базел под ръководството на Томас Деменга. От 2000 г. е член на Цюрих Тонхале Симфоничен Оркестър и през 2007 г. свири като гост музикант в Берлинска филхармония. Има многобройни записи на солова и камерна музика и издадени албуми за музикални компании като Guild, Decca и Claves. От 2007 г. изпълнява цикъла на Йохан Себастиан Бах - шест сюити за соло виолончело, които комбинира със свободна импровизация. Концертната му дейност в многобройни различни формация го отвежда на реномирани сцени, като Карнеги Хол в Ню Йорк, Културен и Конгресен Център Люцерн (KKL) в Швейцария, Уигмор Хол в Лондон и залата на Берлинската филхармония. Той е член на "Лусърн Стринг Трио", където свири заедно с българската цигуларка Ина Димитрова и виолиста Кристоф Шилер. Паралелно с класическата музика, Матия Дзапа е активен в търсенето на нови идеи за музициране в съчетание на музикалните стилове със свободната импровизация и традициите на джаза. Тези интереси подържа много интензивно в съвместната си работа заедно с пианиста Ивайло Ковачев. От 2012 Матия Дзапа е доцент по виолончело и камерна музика в Националната Музикална Акадамия в Лугано.

Матиа Дзапа и Иво Ковапрез 2017 г. свириха на живо в 5 студио на БНР в Предаването "Сценична треска".
От ляво на дясно: режисьорът Костантин Райдовски, Матиа Дзапа, Иво Кова, Бояна Андреева, Елена Ангелова и Николай Захариев.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на

Специални издания за 100 години от рождението на Станислав Лем

„Станислав Лем е невероятен мислител и философ, освен всичко друго. За юбилея от рождението му предоставихме на неговите почитатели две специални издания на негови великолепни романи“, каза пред БНР Александра Александрова от издателство   "Колибри“ във връзка със 100-години от рождението на Станислав Лем. "Издателството..

публикувано на 17.09.21 в 13:19

"МузиКамерОн" - новото общество на изкушените от камерната музика

На 20 септември с концерт в София ще бъде представено новото сдружение за камерна музика "МузиКамерОн" , което си поставя за цел да обединява творческите енергии на елитни български и чуждестранни изпълнители в свой самостоятелен концертен сезон. Събитията ще се провеждат в галерията Vivacom Art Hall "Оборище 5" веднъж или два пъти месечно. Идеята е..

публикувано на 17.09.21 в 12:20
Тони Николов

На празника на София дар за паметта е книгата "Спомнена София“

На празника на София 17 септември ще бъде премиерата на новата книга на Тони Николов "Спомнена София" в Дома музей "Борис Христов" на улица "Цар Самуил. Митко Новков, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР и писателката Теодора Димова ще представят книгата. "Те са колективни спомени на един град и когато трябваше да напиша някакви..

публикувано на 17.09.21 в 11:43

Изложбата „Вазов в София“ се открива пред Народния театър

Изложбата „Вазов в София“ се открива днес в градинката пред Народния театър. Експозицията е част от поредица от събития, с които Народния театър „Иван Вазов“ отбелязва 100-годишнината от смъртта на писателя. Проектът е подготвен от драматурзите на театъра Мирела Иванова и Светлана Панчева. На 14 табла са показани снимки, документи,..

публикувано на 17.09.21 в 10:52

Камерната опера в Благоевград отбелязва 50 години с чужди музиканти

Камерната опера в Благоевград ще отбележи 50 години от създаването си с концерта "Време за танго", посветен на 100 години от рождението на Астор Пиацола, който ще се проведе в зала „Яворов“ от 19 часа. Входът е свободен, но ще се допускат зрители до запълване на 50% от местата. "Това е един проект, в който участва оркестъра на..

публикувано на 17.09.21 в 09:37

"Форма" - фотографският поглед на възпитаници на НАТФИЗ

В Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" бе открита фотоизложба на възпитаници в специалност “Фотография”. "Изложбата се казва "Форма" и в нея са събрани автори от почти от началото, от основаването на специалността и последния автор, който показваме се е дипломирал през 2021 година. Това, което обединява..

публикувано на 16.09.21 в 23:27

Адриан Прабава дирижира Софийската филхармония за откриването на сезона

Софийската филхармония откри новия си творчески сезон в зала България. Наложените отново рестрикции заради поредната Covid вълна създадоха инфарктна ситуация за опитния екип на Софийската филхармония. Очакваше се прочутият американски пианист Стивън Ковачевич да пристигне за първи път в България, но не успя да получи всички необходими..

публикувано на 16.09.21 в 21:25