Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стела Николова: Неудобните теми се избягват от повечето медии във Варна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общинската комисия по култура и духовно развитие ще разглежда днес предложения за медийни партньорства с местни медии. Могат ли те да се окажат скрит инструмент за пропаганда и внушения в предстоящия предизборен период, на какъв принцип се одобряват и каква е ролята им?

Оказва се, че подобно медийно партньорство е традиционно, обясни пред БНР Стела Николова, която е общински съветник от Варна от 2019 година. Тя била изненадана от „завалелите“ в комисията по култура и духовно развитие предложения за такива партньорства.

„За мен се оказа изненада, че има такива огромни суми и то предвидени за варненски сайтове, включително, чиято работа, така или иначе, е да отразяват какво се случва в града ни“, коментира тя в предаването „Преди всички“.

Една голяма част от тези медии, които получават финансиране, изобщо не отразяват работата на опозицията, допълни Николова.

Неудобните теми се избягват от мнозинството медии. Много трудно може да се намери медия в града, която да отрази закриването на едно 100-годишно училище“, даде пример Стела Николова.

Относно собствеността на медиите тя посочи друг пример - със сайт, зад който стои 70-годишна дама, „която не може да бъде открита на своя адрес и телефон, но той бълва проправителствена пропаганда“.

Николова изтъкна, че някои от партньорствата и предложенията за съвместна работа на медии и община са били одобрени въпреки наличието на съпротива от страна на общински съветници, а на други е било отказано без никакви аргументи.

В концепцията на едно от радиата било залегнало предаване „Гражданите питат“, във Варна това не се приема добре, поясни Стела Николова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК прие подход за изкуствения интелект с четири нива на риск

Европейската комисия предложи нови правила и действия за постигане на надежден изкуствен интелект, определени от нейния изпълнителен заместник-председател Маргрете Вестегер като “революционни”. Те предвиждат забрана за с истемите с изкуствен интелект, които са несъмнена заплаха за безопасността, поминъка и правата на хората. Сред тях са и такива,..

публикувано на 22.04.21 в 20:26
Язовир „Студена“, януари 2020 г.

Язовир „Студена“ е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. м. го делят от максималния му обем. За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река..

публикувано на 22.04.21 в 12:03

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места . Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано,..

публикувано на 22.04.21 в 10:33

Донеси любовта си към филмите – посланието на "Оскар"-ите тази година

Церемонията за най-престижните отличия в света на киното – наградите "Оскар" – ще бъде необичайна тази година заради пандемията. За 93-ти път Американската филмова академия раздава отличията  на най-добрите филмови звезди и режисьори. 225 държави отново ще излъчват церемонията. Театър „Долби“ в Лос Анджелис е в центъра на събитието...

публикувано на 22.04.21 в 10:18

Международната туристическа борса Ваканция и СПА отново онлайн

Най-голямата международна туристическа борса у нас Ваканция и СПА , която традиционно се състои в средата на февруари, има вече второ интернет издание . Изложението започна в 09.00 часа днес и ще продължи до 18:00 ч. на 25 април. То ще бъде достъпно от всяка точка на света. След затваряне на изложението съдържанието ще остане онлайн до 30 юни 2021..

публикувано на 22.04.21 в 09:47
Калоян Васев

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита". " Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична..

публикувано на 21.04.21 в 18:17

Предстои ръст на лихвите по кредитите

Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в седмия епизод на подкаста „На всяка цена“ професор Стефан Петранов , ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“...

публикувано на 20.04.21 в 17:56