Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Надбягваме се с вируса, изненадани сме от поредната неспазена уговорка с „АстраЗенека“

| обновено на 25.02.21 в 17:42
Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с Covid-19, която се отчита за последните 3 дни, отбеляза на редовен брифинг председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски:

"С 26% е увеличението в сравнение с миналия четвъртък. Смъртността се задържа. Даже смъртността бележи спад със 7%".

Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 000. Това заяви за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

„Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на тази ситуация изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка и договора от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина („АстраЗенека“ – б.р.)“, коментира още проф. Ангелов.

„Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма – 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на февруари България предстои  да получи две достави от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма-доставчик“, заяви министърът и допълни, че се намира в световна криза, в която да се вземат оперативни решения. 

Според него "зелените коридори" не са компрометирали темпа на ваксиниране, проблемът е в неспазените уговорки за доставка на ваксините.

„ Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. Уважаеми представители на „АстраЗенека“, нито имаме нужда от вашата учтивост и нито от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме, има само черно и бяло.  Хората са или здрави, или са болни“, обърна се Ангелов към фирмата.

"Временно ще преустановим зелените коридори, докато дойдат ваксините", каза министър Ангелов.

Министър Ангелов каза още, че в петък се очакват 52 000 дози от ваксината на компанията да тръгнат за страната ни.

През деня в страната пристигнаха 12 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на "Модерна". Това е четвъртата доставка от препарата.

Над 168 000 са използваните дози от началото на кампанията преди два месеца. Едва 32 000 души са ваксинирани с по две дози

На свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че със заболяемост от 156 на 100 000 България е на 22-ро място в класацията на ЕС и Европейското икономическо пространство и съответно остава на 5-о място на Балканите.


„Смъртността е 8,27 на 100 000 – запазваме 14-о място в ЕС“, каза доц. Кунчев и допълни, че в страната продължава тенденцията за преливане областите от жълта през оранжева в червена зона. В червената зона са вече 19 области, 7 – в оранжева и само две – Видин и Търговище, са с най-ниска заболяемост в жълтата зона.

Най-висока остава тя в Кюстендил – 446 на 100 000, а най-ниска е в Търговище – 25 на 100 000. 

Временно ще бъдат спрени "зелените коридори" за свободна ваксинация, но четирите фази ще продължат, съобщиха здравните власти.

Очаква се по-голяма доставка на ваксини производителя „Модерна“, каза още Костадин Ангелов. През март от тази ваксина се очакват 85 хиляди дози. По думите му са водени разговори с Германия и Франция за 1 милион от ваксините на „Пфайзер/Бионтех“, които да пристигнат през март в България.

По повод сигнали на граждани за забавяно поставяне на втора доза поради изчерпана наличност на места е възможно отлагането ѝ с няколко дни и това няма да доведе до компрометиране на ваксината, обясни Ангел Кунчев:

"По никакъв начин издърпването 2-3 дена напред, избутването 5-6 дена назад не се отразява на имунния отговор"

„Да не мислите, че сега по трети март като се съберат празници или пък по Великден хората ще хукнат да си правят имунизация?! Ще ги отложат с 1-2 дни. Това не е фатално!“.

Доц. Кунчев увери, че втора доза се пази за всеки, но често пациентите не се появяват в точния ден за нея и в този случай ваксината се поставя на друг.

Няколко столични болници са с изчерпан капацитет, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски: „И се наблюдава изчерпване на леглата във ВМА, в „Пирогов“, в Окръжна болница, но има достатъчно легла в другите болници". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България настоява да получи 52 000 дози „АстраЗенека“ още днес

България настоява още днес (25 февруари) да получи 52 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“, като страната ни може осигури въздушен транспорт за целта. Това съобщи Нова телевизия, като се позовава на писмо от здравното министерство до ръководството..

обновено на 25.02.21 в 07:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03