Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Тезата за ваксинационните паспорти е теза за продължаване на ограниченията

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация. Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично болните. „Не е късно да се преосмисли този процес.“

Той не споделя тезата за въвеждането на ваксинационни паспорти.

Тезата за ваксинационните паспорти е теза, че проблемът със затворените граници, с мерките за ограничения ще продължи много дълго време. Ако очакваме до лятото, както ЕС е заложил цел до лятото да ваксинира 70% от населението и да премахне всички ограничения, няма смисъл за два-три месеца да правиш паспорти“, коментира Кацаров в предаването „Преди всички“. 

Снимка: БГНЕС

Право на гражданите е да не се ваксинират, не може да ги накарате насила да се ваксинират – това си е техният живот, могат да правят с него, каквото си искат, допълни той.

Според Кацаров по-работещ механизъм за стимулиране на хората да се ваксинират би бил отпадането на ограниченията за носене на маски на ваксинираните и преболедувалите.

„Няма смисъл. След като си ваксиниран, защо продължаваш да носиш маски? Защо продължават да важат ограниченията за теб? Това би помогнало повече на този процес.“

Според Кацаров „нашето население не е съставено от антиваксъри“ и огромна част от него уважава и подкрепя процеса на ваксинация.

Снимка: БТА

Относно неяснотата могат ли ваксинираните да пренасят коронавируса Стойчо Кацаров поясни, че ако не можеш да се заразиш, не можеш да бъдеш и преносител на вируса.

„Вирусът не може да живее извън човешката клетка. За да не може да се заразите, това означава, че имунната система го ликвидира. След като го ликвидира, няма как да сте преносител. Това е простата логика, която се учи в средните класове на медицинския университет. Но ние сме напът да измислим нова медицина с този коронавирус.“

Кризата не е основание да се отлагат реформи, а да се направят незабавно, посочи още Стойчо Кацаров преди днешната дискусия "Публично здравеопазване: Рискове, превантивни политики".

Здравната ни система не беше в добро състояние и преди пандемията, което е една от причините за лошите резултати от коронакризата, смята той. Не сме си научили урока от тази пандемия и не сме направили изводите, за да се направят промени в здравната система и тя да стане по-добра не само в условия на криза, отбеляза д-р Кацаров.

Снимка: БТА

Според Стойчо Кацаров най-сериозният проблем е невъзможността на здравната система да се адаптира към променената ситуация. С годините тази система е била превърната в централно администрирана и бюджетно финансирана система, а усилията са били насочени към усвояването на средствата, не толкова към лечението на болните, изтъкна той. „Свръхрегулацията не позволяваше на болниците да се адаптират към променените условия.“

Картините на пациенти, които не могат да бъдат приети в болница Кацаров тълкува като „най-ярък израз на тази невъзможност на здравната система да реагира“, докато половината от леглата в лечебните заведения са били незаети.

С приемането на националната здравна карта се е ограничила до минимум възможността за разкриване на нови лечебни заведения и на нови структури в съществуващите, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Ако разговорът не се състои сега, „когато раните от пандемията са още пресни и болката се усеща“, този разговор никога няма да има шанс, каза още Стойчо Кацаров.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еманюел Макрон

Макрон: Паспортите за ваксинация няма да са справедливи спрямо младите хора

Въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс, цитирана от БТА. Младежите са на опашката на програмите за..

публикувано на 26.02.21 в 07:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел:..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52