Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Вичел: Хуманитарната ситуация в Сирия е катастрофална

Почти няма възможност за Covid тестване, не са останали лекари и медицински сестри, здравеопазването не функционира

Коронавирусът не признава граници и погледът към Сирия не би бил пълен без хуманитарната криза в страната, също силно засегната от Covid пандемията. Координаторът за Сирия на мощната неправителствена организация "Помощ срещу глада по света" в Бон - Константин Вичел - беше миналата седмица там. Той коментира пред БНР:

"Според официални данни към момента има 45 хиляди заразени, поне половината от тях са в северозападната част на страната. Според нас действителните случаи са много повече, защото в Сирия почти няма възможност за тестване, не са останали лекари и медицински сестри и здравеопазването на практика не функционира. По време на военните действия много болници бяха сравнени със земята".

Вие бяхте в Сирия. Подготвя ли се имунизация срещу коронавируса?

"Световната здравна организация чрез програмата Ковакс е организирала имунизационната кампания, която трябва да започне през април с препарата на "АстраЗенека". Ние ще следим дали разпределението на ваксините ще бъде справедливо и ще следва предварителния план за ваксиниране - първо на рисковите групи и на медицинския персонал. Ще следим и дали ваксините ще достигнат Северозападна Сирия, където властта е в ръцете на опозиционните групировки".

Описвате хуманитарната ситуация в Сирия като катастрофална. Какви са причините за това влошаване?

"Миналата година едновременно се случиха три неща. В началото на годината, дори още в края на 2019-а, сирийският режим започна масирана военна операция в района на Идлиб, която прогони над един милион души от родните им места. Днес те живеят в бежанските лагери по границата с Турция. Общият брой на прокудените от домовете им сирийци, които са в лагерите на турската граница, надвишава милион и половина.

След това дойде пандемията, а в средата на миналата година Сирия изпадна и във финансова криза с обезценяване на местната валута, което доведе до хиперинфлация. Наши проучвания показват, че доходите на хората са се стопили наполовина и сега те разполагат с абсолютния минимум средства, за да преживяват.

Станах свидетел на това как родители се отказват от храна, за да има какво да ядат децата им. Цели семейства са потънали в дългове, налага се децата вече масово да работят, момичетата се омъжват все по-рано, за да не са в тежест на родителите си. Всичко това са решения, които хората са принудени да взимат всеки ден".

Следващият месец предстои донорска конференция за Сирия. Какви са изгледите да се подобри ситуацията на сирийците? И достига ли помощта до обикновените хора?

"Планът за миналата година беше изпълнен наполовина. Тази година са заложени 400 милиона долара повече. Общата сума е 4,2 милиарда долара. Трудно ми е да предвидя дали донорската конференция ще успее да събере тази сума, защото целият свят изпитва финансови и икономически затруднения заради пандемията.

Едно е на донорската конференция да заявиш определена сума, а съвсем друго е да я изплатиш, така че зорко ще следим за изпълнението на обещанията. И трето е дали тези средства ще стигнат до правилните хора, т.е. до нуждаещите се. Нашата организация успя да изгради много стройна система на място, така че успяваме да проследим парите. Но дали при всички хуманитарни организации е така?".

Със затоплянето на времето миграционният натиск по външните граници на ЕС обикновено нараства. Очаквате ли и тази пролет това да се случи?

"Границите на Сирия са плътно затворени. Никой не може да напусне страната, с изключение на хора, които имат хиляди долари и които са готови да платят на каналджии, за да ги измъкнат от Сирия. Но такива сирийци вече не останаха. След 10 години гражданска война спестяванията на хората се стопиха. Просто никой вече не може да си позволи да плаща на каналджии".

Интервюто на Весела Владкова с Константин Вичел в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54