Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвлечени ученици и учители в Нигерия са освободени

Въоръжени мъже често отвличат ученици в Нигерия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четиридесет и двама отвлечени, включително 27 деца, бяха освободени в Нигерия, предадоха информационните агенции.

Освободените бяха отведени преди 10 дни от училище в централната част на страната.

„Учениците, учителите и техните близки от гимназията в Кагара си върнаха свободата и бяха приети от местното правителство", съобщи в Туитър Абубакар Сани Бело, губернатор на щата Нигер, един от регионите, засегнати най-тежко от престъпните групи.

В средата на месеца въоръжени мъже нападнаха пансиона към средното училище, като убиха един ученик и отведоха със себе си 27 деца, трима учители и 12 членове на семействата на персонала.

Бандитите тероризират местното население, извършват масови отвличания за откуп, грабят селата и крадат добитък.

Вчера от пансион в северния щат Замфара бяха отвлечени 317 ученички.

Води се спасителна операция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Момичета, взети като заложници от групировката

Въоръжени държат за заложници над 300 ученички в Нигерия

. Въоръжени лица държат за заложници 317 ученички от девическо училище в град Джангебе, в североизточната част на страната, предаде Ройтерс. Полицията, заедно с военните в Нигерия, са започнали операция по спасяването на децата. Това е вторият подобен..

публикувано на 26.02.21 в 15:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от..

публикувано на 24.04.24 в 10:33