Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Басът Божидар Божкилов - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Божидар Божкилов

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.
Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Първи в поредицата по азбучен ред е басът Божидар Божкилов. Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.

Роден през 1993 г. в София, той от ранна детска възраст се занимава с музика - учи пиано и солфеж, а по-късно и класическо пеене в НМУ “Любомир Пипков” и НМА “Проф. Панчо Владигеров“. Първи негови учители са големите ни артисти Стоян Попов и проф. Нико Исаков.

Специализира в Оперната академия „Борис Христов“ в Рим; Академията „Моцарт“ в Екс ан Прованс (Франция); Международната оперна академия в Сулмона (Италия); Международната оперна академия при театър „Джузепе Верди“ в Бусколдо (Италия). Участва в майсторските класове на Анна Томова-Синтова, Михаил Ангелов, Карло Коломбара, Бруна Балиони, Лариса Гергиева, Монсерат Кабайе и др. Има шанса да учи индивидуално при големия бас Боналдо Джайоти в Милано, а паралелно завършва и право.

На 19-годишна възраст прави оперния си дебют в поредица спектакли на оперите „Севилският бръснар“, „Мадам Бътерфлай“ и „Травиата“ в италиански продукции. През годините участва в над 15 оперни заглавия и много галаконцерти на престижни сцени в България, Австрия, Албания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия, Франция, Черна гора, Северна Корея и др. Пял е на сцените на Мариинския театър и Ла Скала.

Божидар Божкилов е носител на престижни награди от над 20 международни конкурса за оперни певци в Австрия, България, Италия, Румъния, Русия и САЩ. Министерството на културата на Република България го удостоява с почетен златен медал „100 години Борис Христов“. Носител е на Първата национална награда „Панчо Владигеров“, категория „Класическо пеене“, в класацията за студенти, изявени в областта на музиката.

Звездата Соня Йончева с Божидар Божкилов (отляво), Марин Йончев и маестро Найден Тодоров

През 2020 г. опредната прима Соня Йончева го избра за свой партньор при голямото си завръщане с гала в Античния театър на Пловдив.

Чуйте в звуковия файл как Божидар Божкилов отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче".

***

Очаквайте и останалите номинирани за "Млад музикант на годината 2020" в лексикона на "Алегро виваче" - в 11 поредни вторника след 21:10 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гласувайте за "Млад музикант на годината 2020"

Предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ Ви кани да изберете „Млад музикант на годината 2020". В националната анкета „Музикант на годината“, която се провежда от 1990 г., екипът на „Алегро виваче“ дава шанс на..

публикувано на 05.01.21 в 16:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК..

обновено на 15.04.24 в 18:53