Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкият премиер се извини за неуместна шега за Западна Украйна и ваксината "Спутник V"

Игор Матович ( в средата)
Снимка: БТА

Словашкият премиер Игор Матович се извини за неуместна шега по време на интервю, в което каза, че е предложил Русия да вземе част от Западна Украйна в замяна на доставка от нейната ваксина "Спутник V" за Братислава.

"Извинявам се на всички украинци за моята неподходяща реакция", написа Матович в туитър, съобщава Ройтерс.

Преди това украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Киев ще предприеме подходящи стъпки, ако Словакия не се извини. "Никой няма право поставя под въпрос териториалната цялост на Украйна", заяви Кулеба.

Това не е първият гаф на Игор Матович. През ноември миналата година той заяви, че "с коронавируса трябва да се борим, както с комунистите".

Украинските власти забраниха използването на руски ваксини в страната, а премиерът на Словакия заобиколи партньорите си в правителството и поръча "Спутник V", въпреки че тя още не е одобрена от Европейския съюз. Това предизвика криза в управляващата коалиция. Либералният министър на икономиката Рихард Сулик призова Матович да подаде оставка, а вицепремиерът Вероника Ремисова заплаши да извади консервативната си партия от правителството.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова изрази неодобрение за това решение, а Матович определи реакцията й като "популистка" и "безотговорна", тъй като поставяла идеологията над здравето и живота на словаците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни сектори - от опити да се прикрият виновните политически лица за железопътната катастрофа, която..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на Топлофикация София

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз":..

публикувано на 28.03.24 в 10:30

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10