Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраниха демонстрациите за 8 март в района на Мадрид

В Мадрид - 17 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички демонстрации по повод 8 март в Мадрид са забранени, след като късно снощи Върховният съд отхвърли жалбите срещу решението на правителствения делегат Хосе Мануел Франко.

В неделя бяха отхвърлени 5 жалби на различни профсъюзи и феминистки организации, а ден по-рано в събота - още три. Те оспорваха забраната за провеждане на митинги в подкрепа правата на жените по повод 8-и март.

Решението се базира на "високия риск" от заразяване в условията на пандемия и конституционното право на всеки един испанец на "здраве". Според съда шествията представляват "сериозен риск за здравето както на самите протестиращи, така и за тези, които са в контакт с тях". Отхвърлени бяха твърденията на феминистките организации, че това е "дискриминация на полова основа".

Според правителствения делегат Хосе Мануел Франко, който първи забрани шествията, планираните демонстрации са били 104, като в тях, по изчисления на организаторите, е трябвало да участват около 60 хиляди души.

Базирайки се на факта, че районът на Мадрид продължава да бъде една от териториите в Испания с най-висок процент на инфекции, а броят на хоспитализираните да е над средното за страната, решението да се забранят митингите според премиера на регионалното правителство Изабел Диас Аюсо, е правилно. 

Испанският премиер Педро СанчесВ навечерието на 8 март испанският премиер Педро Санчес написа в своя акаунт в Туитър, че жените са тези, които са понесли най-голямото бреме по време на пандемията в страната му и съжалява, че те търпят дискриминация, насилие, имат повече семейни отговорности и по-лош достъп до пазара на труда.

„На този 8 март се нуждаем от повече феминизъм от всякога” написа още Санчес, а по-късно по време на участието му във форума „Феминизъм с памет“, организиран от управляващата Социалистическа партия, той увери присъстващите, че правата на жените са в дневния ред на изпълнителната власт. Санчес заяви, че неговата партия няма да спре, докато не разреши съществуващите неравенства в социалните, икономическите, правните и културните въпроси между мъжете и жените.

Като основен противник на равенството между двата пола той посочи „крайната десница”, която според него „щом вдигне глава, атакува правата на жените” и обявява война на всякакво законодателство в тяхна подкрепа.

Председателят на Конгреса Мериксел Батет пък посочи, че най-важните проблеми пред жените са „разликата в заплащането и половото насилие”.

Три от четири закрити работни места през февруари са били на жени, показват данните на Националния статистически институт. В страната равнището на безработица при жените достига 18,1%, при средно за Европейския съюз от 7.7 на 100. Увеличи се значително и разликата в заплащането, както и домашното насилие в условията на пандемия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29