Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Бобоков ще отговаря пред съда по обвинение за нерегистрирани културни ценности

| обновено на 08.03.21 в 12:55
Пламен Бобоков с адвокат Ина Лулчева в съда в Русе.
Снимка: БТА

Бизнесменът Пламен Бобоков ще отговаря пред съда в Русе по обвинение, че е държал незаконно в дома си археологически обекти, които не са били регистрирани по съответния ред. Какво се случи днес в съдебната зала предава кореспондентката ни Ася Пенчева.

При обиск в русенския дом на Пламен Бобоков, извършен на 17 юни миналата година, са открити 50 броя археологически обекта - стрелички и върхове на копия. Тъй като те не са били регистрирани по надлежния ред, на бизнесмена е повдигнато обвинение по Закона за културното наследство.

Днес по време на разпоредително заседание Окръжният съд в Русе реши делото да се води по общия ред. Преди да влезе в съдебната зала Бобоков каза:

„Това е фарс. Това всичко е скалъпено, всичко само с една единствена цел да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим“.

Окръжният прокурор Георги Георгиев отговори на коментара му.

„Прокуратурата не участва в никакви поръчки, дали делото е фарс или не, не мога да коментирам, защото той е привлечен като обвиняем за деяние, което е предвидено в Наказателния кодекс, така че ако има такива твърдения те си остават за сметка на защитата“.

Адвокат Ина Лулчева поиска от съда да отмени обезпечението, което съставлява половината от имуществото на Бобоков.

Аргументът на защитата бе, че стойността на намерените предмети е 652 лева, а имуществото - хиляди декари земя и десетки сгради.

„Злонамереност, единствено злонамереност и неспазване на европейските изисквания за наличие на баланс между засягане на правото на собственост и интереса на правосъдието…Това задължително ще бъде следващо дело срещу България“.

Делото продължава на 12 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пламен Бобоков отговаря на въпроси на журналисти - 25 юни 2020 г.

Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Пламен Бобоков

Софийският районен съд обяви за незаконен 24-часовия арест на бизнесмена Пламен Бобоков. Той беше задържан на 9 юли миналата година - малко след като прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влязоха в сградата на..

публикувано на 18.01.21 в 17:17
Пламен Бобоков с адвокат Ина Лулчева.

Пламен Бобоков с трето обвинение

Бизнесменът Пламен Бобоков е с ново, трето обвинение. То е за държане без регистрация на археологически обекти. Определената му мярка за неотклонение е "подписка", съобщи пиарът на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. По информация на БНР..

обновено на 30.11.20 в 16:17
Пламен Узунов

Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обвинени за търговия с влияние

Президентският секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са обвинени и задържани за 72 часа по обвинение за търговия с влияние. Обвиненията на Узунов и Бобоков са, че са се сговорили да извършат..

обновено на 10.07.20 в 16:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31