Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КЕВР обсъди лицензи за борсова търговия с газ за две компании

| обновено на 09.03.21 в 12:48
Снимка: БГНЕС

Искането на държавното дружество „Газов хъб Балкан“ и на частната компания „Българска енергийна търговска платформа” да получат 35-годишни лицензи за борсова търговия с природен газ бе обсъдено в енергийния регулатор.

В рамките на заседанието изпълнителният директор на „Газов хъб Балкан“ Кирил Равначки заяви, че към края на миналата година регистрираните участници на борсовата платформа са били около 40:

„60 процента от тях са местни компании или големи индустриални предприятия, които се възползват от близостта на платформата, а останалите 40 процента представляват западноевропейски и европейски компании, които са с дългогодишен опит в търговията. В рамките на януари и февруари месец имаме нови трима клиенти, които също се възползват от услугите, които „Газов Хъб“ предлага“, каза Кирил Равначки, както и обясни, че търгуваните през „Газов Хъб Балкан" количества, посочени в заявлението, са се увеличили, но точните обеми не бяха посочени.

От своя страна Маргарита Найденова от частната компания „Българска енергийна търговска платформа“ посочи:

„Съгласно сключено споразумение за ползване на софтуер на платформата да се търгува газ, енергия селскостопанска и гориво на територията на България“.

Дали двете компании ще получат поискания от тях лиценз, ще стане ясно на 25 март.

От заявлението на „Газов хъб Балкан“, който е под шапката на „Булгартрансгаз“, става ясно, че от началото на миналата година на борсовия пазар като участници са регистрирани 39 потребители, а прогнозите са всяка следваща година те да нарастват с 10. Дружеството очаква различните такси, които ще плащат потребителите, да носят голяма част от приходите, и прогнозира, че 67 процента от потреблението на природния газ в България ще се търгува през борсовия пазар на синьо гориво.

Искането си за получаване на лиценз за борсова търговия „Газовият Хъб Балкан“ аргументира с това, че трябва да обезпечи работата на оператора на газопреносната мрежа „Булгартрансгаз“, който има издаден лиценз за 35 години. 

Целта на борсовата търговия е постигане на пазарна цена, която да  се основа на търсенето и предлагането.

От „Хъб Балкан“ посочват още, че в страната се очаква да бъдат издадени лицензи за пренос на природен газ и на други оператори на газопреносни мрежи. 

На отделно заседание ще бъде разгледано и искането на частната компания „Българска енергийна търговска платформа”. Тя  също е поискала 35-годишен срок на лиценза си. Дружеството предвижда за това време да адаптира своя бизнес според нуждите на потребителите и динамиката на пазара и постепенно да разширява вида на предлаганите продукти и подпомагането на търговията с природен газ в страната.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерки за сигурност в София заради футболната среща ЦСКА - "Арда"

Полицията в София предприема мерки за сигурност заради футболната среща в сряда между отборите на ЦСКА и "Арда"- Кърджали. Засилено ще бъде присъствието на полицейски служители на много места в града. Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители в София ще следят за опазването на обществения ред и недопускането..

публикувано на 18.05.21 в 18:40
eurovision

Евровизия по БНТ от 22:00 часа

От 21 часа местно време в нидерландския пристанищен град Ротердам ще се проведе първият полуфинал на 65-ото издание на песенния конкурс "Евровизия". Силвия Петрова с подробностите: Зрителите в България ще могат да гледат шоуто на живо от Ротердам по БНТ 1 от 22:00 часа. Събитието ще открие миналогодишният победител Дънкан Лоурънс, който ще..

публикувано на 18.05.21 в 18:28

Еврофинансиране и по новата Програма за транснационално сътрудничество

България ще има достъп до европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г. Проекти по програмата ще могат да се изпълняват на цялата територия на страната, а прогнозният бюджет на инструмента е около 230 милиона евро, осигурени от Европейския фонд..

публикувано на 18.05.21 в 18:25
Иван Атанасов, идеолог на

Силна конкуренция за гласовете на левите избиратели

Силна конкуренция за гласовете на левите избиратели се очертава преди предстоящите избори на 11 юли. Преди седмица в предаването "Нещо повече" Иван Атанасов , представян като последен ръководител на младежката организация на БКП и БСП, бивш депутат на левицата, бивш ръководител на Пътната агенция и на проекта "АЕЦ Белене", създател на..

публикувано на 18.05.21 в 18:09

Скопие гони руски дипломат

Властите в Република Северна Македония обявиха руски дипломат за persona non grata и той трябва да напусне страната до дни, съобщиха медиите в Скопие.  Още на 14 май руският посланик Сергей Баздикин е бил извикан във външното министерство, за да бъде информиран за съответното решение. Москва обяви, че обмисля реципрочни действия. Няма..

публикувано на 18.05.21 в 17:55

ЕК одобри над 173 милиона евро допълнително за България

Европейската комисия одобри над 173 милиона евро допълнително финансиране по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за България. Средствата са предназначени за запазване на работни места, укрепване на малките и средни предприятия и подпомагане на семейства с ниски доходи. 53 000 нуждаещи се ще получават здравни и..

публикувано на 18.05.21 в 17:50

Пътната полиция ще следи дали зрелостниците нарушават закона

Дванадесетокласниците се готвят за своите абитуриентски балове. От „Пътна полиция“ обявиха, че стриктно ще следят за нарушения от страна на зрелостниците в цялата страна. Екипите на МВР ще контролират за превишена скорост и излизане от прозорците на автомобилите.  Мария Ботева от "Пътна полиция" обясни: "Нашите екипи работят усилено, но..

публикувано на 18.05.21 в 17:48