Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлиан Табаков представя изложбата си „Портрет на умиращ титан”

Като цяло сме част от нещо голямо, абсолютно зависими от него и то е зависимо от нас, казва художникът

Снимка: Бояна Андреева

От 5 до 18 март в столичната галерия „Райко Алексиев” може да бъде видяна изложбата на Юлиан Табаков „Портрет на умиращ титан”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Снимка от личен архив на Юлиан Табаков

„Пожарището е място на паметта. Между живото и мъртвото. Между миналото и сегашното. Тлеещото огнище е портрет на самите нас в опита да оцелеем сред руините, останали от собствените ни действия”. Този надпис ни посреща на входа на галерията. Думите са на Мария Василева. Крачка след това и попадаме сред огромни фотографии от пода до тавана, черни стени, купища рога на избити животни, пушка, насочена от креслото в хола към живата природа, тлеещи гори, а ние сме малка фигурка, човешкото същество -  надарено с разсъдък.

Снимка от личен архив на Юлиан Табаков

Tова не е изложба, не е инсталация, не е пърформaнс – по-скоро визуална магия, отвеждаща в друго измерение, караща ни да се замислим. Титанът- това е нашата земя, нашата планета, нашият живот.

Отношението към заобикалящия ни свят понякога е бездушно. Оставяме пожарища и купища боклуци. Подреждаме собствения си живот, без да си даваме сметка, че сме част от цялото, но ако прекрачим прага на галерия „Райко Алексиев”, съзнанието ни може да се поразтърси и да си зададем въпроса дали сме достатъчно будни. Не бихме ли могли да направим нещо за цялото, така както правим за себе си? Откъде идваме и накъде отиваме и дали като общество сами не слагаме примката на шията си?

Юлиан Табаков  Снимка: личен архив

"Когато човещината изчезне ние губим всичко. Като цяло сме част от нещо голямо и сме абсолютно зависими от него и  то е зависимо от нас. Да не забравяме, че без него и нас ни няма" - споделя Юлиан Табаков и добавя, че мъка и тъга са са чувствата, дали старт за работата му по този проект.

Изкуството на Юлиан Табаков обединява фотография, триизмерни обекти, музика, светлина, сценография. Той е завършил Средно художествено училище за приложни изкуства в София, специалност „Детски играчки“, сценография в НХА „Николай Павлович“, скулптура в ENS des Beaux-Arts в Париж. В Лондон прави проект, свързва с мода. Работи като сценограф и режисьор в Швеция, България, Литва, Швейцария, Германия, Русия и др. Носител е на редица награди и отличия в България и в чужбина.

Известен е с първия си документален филм „Цветанка“ (2012), който разказва историята на неговата баба, преживяла три обществено-политически строя: монархия, социализъм и демокрация. Филмът е представен на 25 фестивала и получава 13 международни награди, а през 2013 г. е част от официалната програма на „Седмица на документалното кино“ в МоМА – Ню Йорк.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Трио TRIGAIDA

TRIGAIDA представя дебютния си албум "Elate" на концерт в парка на Военната академия в София

Тригайда е уникална дума, изобретена, за да назове едно ново музикално трио : "Като се залепи за музиката ни, не можем да я отлепим вече", разказаха пред БНР музикантите. Уточнението е, че думата се изписва на латиница, за да може музиката да надскочи границите на България и да достигне до целия свят.   Проектът  TRIGAIDA  обединява..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Лъчезар Селяшки

Поетът Лъчезар Селяшки взема голямата награда на „Мелнишки вечери на поезията“

22-рото издание на Международния фестивал „Мелнишки вечери на поезията“ започва тази вечер  и ще продължи през почивните дни.  Събитието, започнало преди години като среща на приятели, които рисуват живота в стих, превърнало се във форум на балканската поезия,  тази година провокира интереса и на писатели от далечно Мексико ...

публикувано на 11.06.21 в 16:24

Зала "Арденца" - новото културно пространство в село Герман

На 20 юни село Герман ще стане не само любима туристическа, но и културна дестинация в покрайнините на столицата - ще бъде открита новата камерна зала "Арденца" на ул. "Георги Петров-Даскала" №7. Фондация "Арденца" от години е организатор на музикални и културни събития - на фестивали и конкурси. Под нейна егида се провеждат успешните конкурси за..

публикувано на 11.06.21 в 11:58

Адвокат и художник издадоха съвместен сборник с поезия в САЩ

Наши сънародници в Съединените щати издадоха съвместен поетически сборник, наречен „Сънебродница”. Издаването на книгата е възможно благодарение на средства, събрани от българската общност в Чикаго. Книгата с поезия е съвместно дело на поета Михаил Цветански - Екстазис, по професия адвокат, и на художника Василен Васевски...

публикувано на 11.06.21 в 11:25

Тромпетистът Мирослав Петков - с концерт и майсторски клас в София

Вече пет сезона варненецът е първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Наред с това той преподава в консерваторията на нидерландската столица, изнася концерти и дава майсторски класове.  По идея на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив и новия столичен "МузикАртисимо..

публикувано на 11.06.21 в 10:48

Хор "Бодра песен" влиза в битката за Гран при на Световния фестивал на мира във Виена

Прекрасни новини за българското участие на XI Световен хоров фестивал на мира във Виена - едно от най-важните събития от този род в Европа. Златни медали завоюваха: Хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова и  Детски хор „Добри Христов“ - Варна с дир Галина Станишева в категория "Тийнейджърски хорове";  Вокален ансамбъл..

публикувано на 11.06.21 в 09:54

Историческо пътуване от Средновековието до днес в романа на Йордан Колев

Средновековният рицар Ромен де Валоа, рицар от Ордена на храма, се впуска в тайна средновековна мисия. Годината 1187-а е съдбоносно време за християните в Светите земи след битката при Хатин и падането на Йерусалим. Историческото пътуване от Средновековието до днес предлага романът на Йордан Колев „Хилядолетната битка - Лабиринт“...

публикувано на 10.06.21 в 18:35