Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба „Животът на бездомните животни“ насърчава осиновяването

Снимка: Фейсбук на „Четири лапи“

С фотоизложба, открита в центъра на столицата на 12 март 2021 г., неправителствената организация „Четири лапи“ поставя в центъра на общественото внимание чувствителната тема за безстопанствените животни и адекватната грижа за тях.
Експозицията със заглавие „Животът на бездомните животни“, показва внушителни кадри, които насърчават към осиновяването и отглеждането на домашните любимци с уважение и разбиране.

Фотографският проект представя пред аудиторията неповторимата емоция от съжителството с осиновен домашен любимец. Историята на изоставеното кученце Бърни започва в района на Френската езикова гимназия, където е открит от настоящите си стопани.

Освен надежда за по-добър живот, изложбата показва и кадри от жестоката действителност - на скитащи из големия град улични котки и кучета. Припомня и бедствия като аварията в Хитрино през 2016 година, за да покаже, че в кризисни ситуации бездомните животни също са сред засегнатите.

Целта на „Четири лапи“ е да предизвика обществен дебат по тези болезнени проблеми, свързани с отношението на хората към животните - посочва Деница Славова от екипа на международната организация:

"Четири лапи е силният, глобален, независим глас на животните. Нашата визия и всички наши активности са за един по-добър свят, в който животните не са подложени на страдания, а се отглеждат с уважение и разбиране. С тези фотографии искаме да провокираме повече толерантност, повече грижа и внимание към всички животни независимо дали са бездомни или домашни любимци 

Изложбата е част от кампанията „Осинови ме“, която подчертава значението на осиновяването, вместо закупуването на животно. В световен план благородната инициатива набира все по-голяма популярност.

Крачка в правилната посока към едно по-загрижено общество прави Луиза Лазарова. През януари младата жена се сдобива с домашен любимец.

"От години следя в социалните мрежи различните страници за бездомни животни, а също така и приюти от цялата страна и тяхната дейност. В началото на 2021 година, във Фейсбук, все по-често започна да ми излиза снимката на едно кученце от Варненския приют - черничко, с бежови елементи по лицето, много сладко и мило същество. По някакъв начин в главата ми се загнезди мисълта за него и не можех да спра да мисля за това прекрасно създание. Свързах се с хората от приюта и след редица интервюта и дълго пътуване за малката животинка, той най-накрая беше в ръцете ми, гушках го и го заведох у дома“1 казва тя.

Луиза откроява причините за този благороден и щедър жест - осиновяването на приятел  животно от приют:

"Колкото и голям фен да съм на кучета от породи хъски, лабрадор ретрийвър, мисля че кучетата, които са порода "любов" носят също толкова голяма щастие. Има толкова много млади, нещастни душички, които чакат своите хора да бъдат осиновени и не смятам, че купуването на животно е по-пълноценно от това да осиновим такова".

Фотоизложбата „Животът на бездомните животни“ ще остане в зона Ларго под площад "Независимост" до края на месец април, посочва Деница Славова. Сред предстоящите инициативи на Четири лапи е проектът "Зов за зоопарковете", свързан с подобряване на условията на живот на обитателите на зоологическите градини.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38