Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Баев: Няма да постигнем висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото

Снимка: БТА

Моето голямо опасение е, е че няма да успеем да постигнем толкова висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото към ваксините.“ Това каза пред БНР д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията, магистър по обществено здраве и съосновател нa Фейсбук общността Science In The Crisis (Наука в кризата). 

Докато в началото на ваксинационната кампания обществото е разделено буквално наполовина, на два полюса – „за“ и „против“ ваксинацията, то сега „сигурно тези полюси са малко по-различни, в превес на негативно настроените“, коментира Баев в предаването „Преди всички“.

Неправилно се комуникират смъртните случаи след ваксинация с „АстраЗенека“, смята Момчил Баев. „По всяка вероятност там говорим за хора, които са заболели непосредствено преди или след ваксинацията си и тяхната смърт е настъпила от други причини, а не от ваксината като такава.“

Реакциите на противопоставяне на отделни групи в обществото спрямо едни или други ограничителни мерки Момчил Баев обяснява „най-вече с умората у населението от мерките“.

Очаква ли ни нов цикъл от ограничения или вирусът ще се укроти с настъпването на по-топлия сезон?

Пред нас има два сценария, смята Момчил Баев. Първият – животът да продължи така за неопределено време, със затваряния, отваряния и мерки. Другият сценарий – да постигнем достатъчен имунизационен обхват, за да се върнем към „старото нормално“.

В анализа си на епидемичните данни и стойности Баев посочи: 

„Този възход започна три седмици след отварянето на училищата, на детските градини. Три седмици след това събитие числата започнаха да вървят нагоре. Имаме много устойчив и постоянен възход в заболяемост, хоспитализации, съответно смъртност. Ние се движихме много дълго нагоре по кривата, но тя започна изведнъж да се катери рязко нагоре. Аз не виждам никаква изненада в това, което се случва в момента.“

Учениците и образователната система не са единственият фактор, но те са големият фактор, отбеляза Баев. „Отварянето на обекти от типа молове и ресторанти също даде своя ефект“, допълни той. 

Момчил Баев цитира проучване на американски учени върху мишки, което показва, че ако белите дробове се изчистват бързо от коронавируса, той може да се задържи в мозъка за неопределен период от време

Постковидните състояния и симптоми ще налагат повече внимание в бъдеще, изтъкна Баев. „Имаме вече широк кръг от населението, които може да изпитват такива състояния. Много хора споделят такива симптоми след боледуване.“

Относно отражението на Covid кризата върху психичното здраве Момчил Баев посочи, че последиците върху психичното здраве са налице – и върху децата, и върху възрастното население, но това е неизбежно, а първата задача при една здравна криза е да се опази животът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Имунизациите през зелените коридори бяха временно прекратени.

Мария Шаркова: Подкопано е доверието във ваксините

Част от новините, които тръгнаха по отношение на някои ваксини, може да са плод на политически и търговски взаимоотношения , каза пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова.  „ Като цяло се подкопа доверието във ваксините ,..

публикувано на 18.03.21 в 08:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко ,..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател...

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17