Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Зелени закони" иска разваляне на сделките за заменки на гори и земи между 2004 - 2007 г.

Снимка: БГНЕС

Петицията ни е на страницата на Европейския парламент и всеки, който иска може да ни подкрепи“, заяви в предаването „Преди всички“ Вера Стаевска от инициативата “Зелени закони” по повод петицията им до ЕП с искане евроинституциите да предприемат конкретни действия срещу забавянето от страна на нашето правителство на възстановяването  на държавната помощ, дадена на редица бизнесмени при замяна на държавни гори срещу частни на по-ниски от пазарните оценки.

Действията на правозащитниците са инициирани от това, че 12 години не може да се направи нищо за решаването на един проблем, който премиерът Бойко Борисов определи като „един от най-големите грабежи по време на прехода“.

ЕП ще я разгледа така или иначе, важно е да има повече подписи под нея. Не знаем кога ще се разгледа от парламента.

Надяваме се хората да ни подкрепят. Това е една от най-големите кражби в България в периода между 2004 - 2007 година от големите сделки по заменки. И до момента те не са развалени“, посочи още Стаевска.

„Това беше едно от първите обещания на ГЕРБ, още преди първото им правителство да дойде на власт, но нищо не е направено.

През 2014 година решението на ЕК е, че това е незаконна държавна помощ. Съответно държавата има два хода - или да си вземе разликата от неправомерно оценен имот от бизнеса, който е получил тази държавна помощ, или да развали сделките и да си върне самите гори, които е раздало.

Част от тези гори дори попадат в територии, които по Конституция са държавна собственост, говорим за морския бряг, те трябва да се върнат. Много от сделките трябва да се развалят.

За момента имаме само две такива развалени сделки - край Благоевград и Разлог и са върнати за една година едни 80 хиляди лева, колкото е цената на един апартамент. А държавата трябва да си възстанови 83 млн. лв.

Настояваме за разваляне на сделките и за връщане на горите на държавата, съответно на фирмите горите, които те са дали срещу получаването на държавни територии по морския бряг, в националните курорти", поясни Стаевска:

"Ние от инициативата „Зелени закони“ искаме ясен политически ангажимент от основните партии преди изборите и ги каним на дебат на 31 март по шест искания:

Да има ясни законови правила кога една гора вече е гора, независимо дали преди това е била нива, второ: проблемите на биоразнообразието/ приватизацията на ценни природни площи/ трето: да има бърз мораториум върху застрояването на един километър от морето, да се приемат най-сетне общите устройствени планове на общините, а също и разваляне на заменките".
Още по темата можете да чуете в звуковия файл.
Снимка: Галена Ковчазова

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Европейска нощ на учените

Европейската нощ на учените предлага нови открития за посетителите

На 24 и 25 септември ще се проведе Европейската нощ на учените в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново,   Хасково, Ямбол. Според ново проучване на Евробарометър европейците твърдо подкрепят науката и технологиите. Гражданите очакват   редица  технологии, които понастоящем са в процес на разработване да..

публикувано на 24.09.21 в 09:55

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57
Почетният консул на България в Намибия Михаил Михайлов

Михаил Михайлов описва вълнуващи сюжети в трите си книги

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представи на 23 септември в литературния клуб "Перото" в НДК   новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов. Книгите "Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 23.09.21 в 19:11

Д-р Виктория Чобанова: Covid-зоните не работят по начина, обявен от МЗ

"Имам информация от това, което споделят доста колеги, а ние обменяме непрекъснато информация какво се случва в различните райони на страната, никой досега не се e похвалил, че има работеща Covid-зона по начина, по който е   обявена от Министерството - да прави прегледи, да назначава изследвания и терапия безплатна на пациентите", каза за..

публикувано на 23.09.21 в 16:47
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: България е управлявана отвън територия

„Смятаме, че, за да има независима България, трябва да има независим държавен глава“, каза за БНР лидерът на партия „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов, който ще се кандидатира за президент заедно с кандидата за вицепрезидент адв. Елена Гунчева. Лидерът на "Възраждане" се кандидатира за президент По думите му президентът Румен Радев..

публикувано на 23.09.21 в 14:36
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Без Москва такъв метеж като Септемврийското въстание нямаше да се случи

Има ли връзка между две исторически събития - 23 септември 1923 година и 9 септември 1944 година – питаме проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет във Благоевград, гост в "Хоризонт до обед". „Естествено, че има пряка връзка с тези две дати. Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И..

публикувано на 23.09.21 в 12:39

Велислав Радев: Поуките са, че в здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме три образователни филма на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн..

публикувано на 23.09.21 в 11:48