Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ученици ще пресъздадат модните линии от романи на Димитър Димов

Снимка: facebook.com

Националният литературен музей и къщата-музей "Димитър Димов" организират ученически конкурс за художествена скица на тема "Модата в романите на Димитър Димов".

Организаторите разчитат на деца от средните училища, които се обучават по професии, свързани с проектиране, моделиране и изработване на облекло, както и на ученици с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство. Крайният срок за участие е 15 април.

„Учениците ще имат за задача да подберат кратък откъс от избран роман на Димов, те изучават „Тютюн“, и с описание на облеклото на някой от героите и да създадат художествена скица на модел в модна линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа. Избраният откъс трябва да бъде посочен във формуляра за участие в конкурса“, това каза в „Хоризонт до обед“ Милена Катошева, главен уредник в Националния литературен музей.

В спомените на своите съвременници Димитър Димов е винаги елегантно облечен. Дори в романите си - "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн" , писателят обръща специално внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от модната линия, характерна за времето, за което пише - кройки, цветове, материи, аксесоари.

Изисквания към творбите са: формат - А3 и максимален брой скици - 3 , материали и техника - по избор.

„Щом разбрахме за конкурса, възприехме много възторжено тази тема“ каза в „Хоризонт до обед“ Йорданка Маринова, учител по литература в Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария – Луиза“.

facebook.com

Аз съм водила мои ученици в музея на Димитър Димов. За мен лично това е много добра инициатива. Ние сме и единственото училище в София със паралелка „Сценичен костюм", посочи още Маринова.

"Много е вълнуващо как един и същи образ от романите ще бъде пресъздаден по много и различни начини", каза в "Хоризонт до обед" Елина Хинкова, художник в гимназията.

"Първото нещо, което ще направим е да проучим конкретната епоха на героя". 

Художествените скици ще бъдат оценявани от жури от представители на Националния литературен музей и преподаватели и студенти от Департамент "Дизайн", специалност "Мода" на Нов български университет.

Изложба с най-добрите скици ще бъде подредена в къща-музей "Димитър Димов" на 26 април - Световен ден на модата, когато ще бъдат обявени и победителите в конкурса.

Още по темата в звуковия файл.

Свързани подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еликсир за потентност" - чудата отвара за радост от живота по шведски

Кой би могъл да си помисли, че две стари госпожици, на 72 и 79 години, могат да въртят по пощата търговия  с изобретения от тях еликсир за потентност? Със сигурност Карин Брюнк Холмквист, която е написала романа "Еликсир за потентност". " В този роман , който се разпростира на не повече от 200 страници, скандинавската наивност и..

публикувано на 04.10.22 в 12:36
Ефрейтор Иван Димитров получи награда от министрите Велислав Минеков и Димитър Стоянов

Ефрейтор Иван Димитров получи награда за опазването на културното наследство

Ефрейтор Иван Димитров получи награда за опазването на културното наследство от Министерството на културата. В чувал на пътя ефрейтор Димитров намерил петте православни икони. Това се случило в извън служебното му време.   "След смяна излезнах да потичам, да се разходя и до един черен път видях чувала завързан, хвърлен и реших да го отвържа. Видях,..

публикувано на 03.10.22 в 15:49
Светослав Живков

От бобени зърна до машини - как са гласували българите от 1897 година досега

През 1879 година у нас са проведени първите избори за парламент, наричан тогава Учредително събрание. България има дълга електорална история, обясни пред БНР Светослав Живков, който е преподавател по история в СУ „Свети Климент Охридски. Той е и експерт по изборни системи. „ Българското общество прави примитивни избори още под османска власт ...

публикувано на 02.10.22 в 13:47

На сергиите на политиците - обещания. На пазарните сергии в Силистренско - немотия

Изборите са си избори, но животът си върви. И не че не са важни, но за обикновения човек, който всеки ден е със стоката си в различен град или село, нямат такава стойност като труда, който полага, за да изхрани челядта си. Обещанията на политическата сергия за него не струват нищо, показва радиоразходка в един пазарен ден.  В сряда..

публикувано на 02.10.22 в 10:24

Мистерията на машинния вот – защо плаши едни, а радва други?

Машинният вот е основния "виновник" за ниската избирателна активност от последните избори, се твърди в публичното пространство. Основната причина, която най-често се посочва, е неграмотността на избирателите, особено в ромските махали и малките населени места. Продължава ли да плаши изборната машина избирателя или той вече е по-уверен след..

публикувано на 02.10.22 в 09:57

Наводнените села в Карловско - на избори между отчаянието и надеждата

Пострадалите от наводненията в Карловско продължават да разчистват опустошените си улици, дворове и къщи. За избори не им се говори. Едно е сигурно – ако в тези избори участваше партия на доброволците, местните щяха да гласуват за нея. "Един месец вече живеем без вода и канализация. Върнахме се векове назад. Да не говорим за хората, които си..

публикувано на 02.10.22 в 07:55

Николай и Станислава Ганчеви живеят в САЩ и биха се върнали в България, ако имат работа

Братята Николай и Кирил Ганчеви отиват в САЩ с родителите си преди повече от 20 години. Живеят и учат там, но вече порасналите момчета поемат различни посоки. Единият избира да живее в България, другият остава  в Америка. Не се оплакват. Живеят добре, имат вече свои семейства и по 2 деца. Работят в различни области. Сънародниците ни в САЩ са готови..

публикувано на 01.10.22 в 15:47