Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT специалист: Хартиеният сертификат за ваксинация не дава актуален статус

Решението е в мобилно приложение, казва Димитър Димитров

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемът със сертификата за ваксинация на хартия е, че е статичен, не е динамичен и не показва статуса към момента на проверката - мнението е на IT специалиста Димитър Димитров. В интервю за БНР той посочи, че приложение в мобилния телефон е правилното решение за този тип сертификати за ваксинация срещу Covid-19. 

В много държави, които си направиха „дигитални РЗИ-та“ – Китай, цялата азиатска част, карантинирането и проследяването става посредством приложения, даде пример той. Там се използват динамични показатели, както е динамичен в случая със сертификатите за ваксинация нашият здравен статус – дали сме ваксинирани, дали сме прекарали вируса, дали сме здрави.

Сега имаме документ, но той не дава възможност да се направи динамична проверка, изтъкна Димитър Димитров в предаването „Преди всички“.

„Имаме един QR код, който е графично изображение на някакъв текст. В нашия случай този текст е номерът на сертификата, който седи отдясно. Нямаше доскоро проверка, вече въведоха проверка за валидността на сертификата. Когато нашите сънародниците се юрнат да ходят в Гърция на почивка или в Испания на почивка, съответният полицай на съответната гранична служба да може да провери дали този документ е истински, както имахме примери с фалшиви PCR тестове. Как може да бъде променен – като сканираме този код. Само че този код, ако го носим на хартия, трябва да води на определено място, което да покаже реалният статус към момента на проверката, не към момента на издаване на хартиения документ. Защото аз днес съм ваксиниран, ама не е ясно дали след 6 месеца този ваксинационен статус ще е същият, както след 14 дни“, коментира IT специалистът.

Димитър Димитров смята, че държавата трябва да има сървър, където да се съхраняват тези сертификати. „Който трябва да бъде отделен от системата за пациентското досие.“ Според него електронният вариант на документа е по-добър с оглед на защитата срещу фалшификации. 

Ако има достъп до сертификата за ваксинация през мобилния телефон, дори документът да бъде забравен, може да се удостовери статусът, обобщи Димитър Димитров. По думите му вътре може да бъде вкаран и резултат от PCR тест, както и от изследване за антитела.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще готвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започват подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51